Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η Τράπεζα Αγγλίας μειώνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2009
 Η Τράπεζα Αγγλίας μειώνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2009 thumbnail

Η Τράπεζα Αγγλίας μειώνει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2009

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε σήμερα τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2009 και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αγορά κρατικού χρέους ύψους 60 δισεκ. λιρών προκειμένου να αποσοβήσει το πλήγμα από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.


Η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το φετινό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και είπε ότι αναμένει αδύναμη ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, ενώ μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25% από το 0,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς.


Παράλληλα ξεκίνησε δύο νέα προγράμματα, ένα για την αγορά 10 δισεκ. λιρών εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και ένα – το ύψους του οποίου ενδεχομένως να φθάσει τα 100 δισεκ. λίρες – για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν ακόμα και μετά τη μείωση των επιτοκίων.


Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 2,0%, καθώς η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Μαΐου.


Ωστόσο, το 2017 φέρνει μια σημαντική πτωτική αναθεώρηση για την ανάπτυξη στο 0,8% από την προηγούμενη εκτίμηση του 2,3%. Η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2018 αναθεωρήθηκε πτωτικά στο 1,8%.


Η κεντρική τράπεζα επίσης αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της στερλίνας, προβλέποντας ότι θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2018 και το 2019. Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ανέφερε ότι το κόστος του να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% στο άμεσο μέλλον θα είναι μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη.


Είναι σωστό να χρησιμοποιεί κανείς τη νομισματική πολιτική για τη στήριξη της οικονομίας ενώ η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2009.


«Η ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ δημιούργησε μια περίοδο αβεβαιότητας, την οποία θα ακολουθήσει μια περίοδος προσαρμογής καθώς θα αποσαφηνιστεί η νέα μας σχέση με την ΕΕ… Είναι σωστό που χρησιμοποιείται η νομισματική πολιτική για τη στήριξη της οικονομίας σε αυτή την περίοδο προσαρμογής», δήλωσε ο Χάμοντ σε ανακοίνωση.


«Ο Διοικητής και εγώ έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε την οικονομία καθώς ξεκινάμε αυτό το νέο κεφάλαιο και αντιμετωπίζουμε τις μελλοντικές προκλήσεις», πρόσθεσε ο υπουργός.


Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων σημείωσε η στερλίνα μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2009, στο πλαίσιο των μέτρων για την τόνωση της οικονομίας μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.


Η στερλίνα υποχώρησε τουλάχιστον 1% έναντι όλων των βασικών νομισμάτων μετά την ομόφωνη απόφαση της εννεαμελούς Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να μειωθεί το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%.


Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια, αυξάνοντάς τον κατά 60 δισεκ. λίρες στα 435 δισεκ. λίρες. Οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων κατέγραψαν πτώση, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί σε ιστορικό χαμηλό.


Στις 15:23 ώρα Ελλάδας, η λίρα κατέγραψε πτώση 1% στα 1,3176 δολάρια, σημειώνοντας την πιο απότομη υποχώρησή της από τις 15 Ιουλίου. Στις 6 Ιουλίου, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών στα 1,2798 δολάρια. Έναντι του ενιαίου νομίσματος, η λίρα υποχώρησε κατά 1% στις 84,55 πένες ανά ευρώ.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X