Πότε πρέπει να μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Πώς θα μιλήσω στο παιδί μου για το σεξ;

Είμαι μητέρα δυο παιδιών, ενός αγοριού 10 ετών και μιας κόρης 12. Αυτό που μας προβληματίζει με το σύζυγό μου είναι πότε πρέπει να κάνουμε μια κουβέντα στα παιδιά για το σεξ. Σε ποια ηλικία μιλούν οι γονείς; Είναι μικρά για να αρχίσουν να μαθαίνουν; Πιστεύω επειδή και ο γιος και η κόρη καμιά φορά χρησιμοποιούν βρισιές με σεξουαλικό περιεχόμενο που μάλλον άκουσαν στο σχολείο, κάτι θα έχουν ακούσει, κάτι ξέρουν. Πώς θα ξεκινήσω μια τέτοια κουβέντα μαζί τους;

Αναγνώστρια του mporo.gr  

Απευθυνθήκαμε στην συνεργάτιδά μας παιδοψυχίατρο κυρία Μερσύνη Αρμενάκα* η οποία απάντησε το ερώτημά σας σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Από μικρή ηλικία πλέον τα παιδιά έρχονται σε επαφή με θέματα γύρω από το σεξ. Το ίντερνετ , η τηλεόραση προβάλλουν συχνά ερωτικές σκηνές και εξοικειώνουν τα παιδιά με το γυμνό σώμα  και τις έννοιες του ερωτισμού. Υπάρχει βέβαια και η υπερβολή και ο εκχυδαϊσμός του σεξ.

Ήδη από την ηλικία των 4 ετών κάποια παιδιά ρωτούν για το σώμα  όποτε είναι καλή ευκαιρία για τον γονιό του ίδιου φύλου, με το παιδί ,να κάνουν μια εισαγωγή σε αυτά τα θέματα. Η πρώτη φορά καλό είναι να γίνεται όταν τα παιδιά κατανοούν αρκετά πράγματα και ένα φυσιολογικό παιδί αρχίζει να κατανοεί εκεί, περίπου στα 4.

Καλό είναι οι γονείς να μιλούν από νωρίς στα παιδιά τους για το σεξ προφυλάσσοντας τα από κινδύνους  του ίντερνετ, διαταραγμένων ατόμων αλλά και αποφυγή ανεπιθύμητων συμβάντων, βέβαια για συμβάντα όπως η εγκυμοσύνη ή τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μιλάμε σε μεγαλύτερη των τεσσάρων ηλικία, γιατί δεν θα καταλάβουν τι τους λέμε και δεν υπάρχει και λόγος να τα φοβίσουμε.

Πολλοί γονείς δυσκολεύονται ή δεν ξέρουν το τρόπο να μιλήσουν για τα ιδιαίτερα αυτά θέματα στα παιδιά και το λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι ότι τελικά, δεν μιλούν.

Πολύ βοηθητικά είναι κάποια βιβλία όπως  το “Ας μιλήσουμε για το σέξ” του Ρόμπι  Χ. Χάρρις από τις εκδόσεις Πατάκη και  “Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός'” του ίδιου συγγραφέα.

Όταν αποφασίζουν οι γονείς να ξεκινήσουν μια κουβέντα πρέπει να είναι ψύχραιμοι και προετοιμασμένοι. Συχνά, τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα από όσα φανταζόμαστε αλλά δεν τα κατανοούν. Στο σχολείο ακούγονται και διαστρεβλώνονται πολλά .

Πώς θα μιλήσουμε στο παιδί μας για το σεξ. Το παιχνίδι αλήθειας ψέματος.

Μπορούμε μέσα από ένα παιχνίδι αλήθεια ψέματος που θα επινοήσουμε να κάνουμε σχετικές και άσχετες ερωτήσεις γύρω από το θέμα για να ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από το θέμα και να καταλάβουμε τι ξέρει το παιδί και  να διορθώσουμε παρανοήσεις.

Τι εννοούμε όταν λέμε παιχνίδι αλήθειας ψέματος. Ο γονέας ρωτάει το παιδί, είναι ο ουρανός ροζ; Όχι του απαντά εκείνο. Είναι ο τοίχος μαύρος; Ξανά απαντά, όχι. Και μετά από διαδοχικές άσχετες μπορεί να ρωτήσει κάτι σχετικό. Θες να φιλήσεις τη συμμαθήτριά σου τη Μαρία; Έτσι, μπορεί να ξεκινήσει μια κουβέντα για το σεξ.

Πρέπει να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες;

Πρέπει πάντα να κινούμαστε σύμφωνα με το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται το παιδί μας και βάση των δυνατοτήτων του. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε πολλές λεπτομέρειες και να απαντάμε με ειλικρίνεια αλλά μέχρι εκεί που θεωρούμε σωστό και ταιριαστό για την ηλικία του.

Καλό είναι να προσέχουμε  όχι μόνο το πώς μιλάμε αλλά και το πώς συμπεριφερόμαστε. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, να κρατάμε τις ιδιωτικές, τις προσωπικές μας στιγμές με τον σύζυγο ή τον σύντροφο μας μακριά από το παιδί. Η θέαση ή η ακρόαση ερωτικών στιγμών μπορεί να τρομάξει ένα παιδί ιδίως μικρής ηλικίας. Είναι διαφορετικό να δουν τα παιδιά σκηνές σεξ στην τηλεόραση και άλλο να ακούν ή να βλέπουν τους γονείς τους. Ατυχήματα τέτοιου είδους βέβαια γίνονται συχνά αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην επαναλαμβάνονται.

*Η κυρία Μερσίνη Αρμενάκα είναι Υπεύθυνη Παιδοψυχίατρος στο Ειδικό Κέντρο Εφηβικής Ιατρικής  στην Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικά άρθρα