Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / ΗΠΑ-Ρωσία: οι προοπτικές συνεργασίας στη Συρία
 ΗΠΑ-Ρωσία: οι προοπτικές συνεργασίας στη Συρία  thumbnail

ΗΠΑ-Ρωσία: οι προοπτικές συνεργασίας στη Συρία

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν για μία συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας, αναφέρθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αμερικανικό Πεντάγωνο με την ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και θέμα την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ.


Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας και της Συρίας δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεών της αναφορικά με τις προσπάθειες ομαλοποίησης της κατάστασης στη Συρία.


Ο διπλός διαπραγματευτικός στόχος


Ο διπλός στόχος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη Συρία, εντοπίζεται στον τερματισμό της πολεμικής βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή 400.000 ανθρώπων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, αλλά και στη δρομολόγηση μιας πολιτικής διαδικασίας για την αντικατάσταση του Προέδρου Άσαντ, για τον οποίο, ο Πρόεδρος Ομπάμα δηλώνει ότι "πρέπει να φύγει."


Ωστόσο, η πορεία των διαπραγματεύσεων δυσχεραίνεται από εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι επιδιώκουν την προώθηση των συμφερόντων τους, με άμεση και τραγική συνέπεια τη συνέχιση των άτακτων πολεμικών συγκρούσεων.


ΗΠΑ-Ρωσία;


Οι προτάσεις για την ανάπτυξη ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Συρία συνίστανται στην ανταλλαγή πληροφοριών ασφάλειας για τον συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων, αλλά και την αποτροπή επιχειρήσεων της συριακής αεροπορίας κατά ανταρτικών ομάδων που θεωρούνται μετριοπαθείς.


Την υλοποίηση του αναφερόμενου σχεδίου προωθεί ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Τζον Κέρι, προκαλώντας την κριτική αξιωματούχων των αμερικανικών υπηρεσιών ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι χαρακτηρίζεται από “αφέλεια.” Οι επικριτές των προσπαθειών αυτών, υποστηρίζουν ότι ο Κέρι κινδυνεύει να πέσει στην παγίδα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που επιδιώκει την απαξίωση των ΗΠΑ έναντι των μετριοπαθών οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης. Υπό τη λογική αυτή, η απαξίωση της Ουάσιγκτον θα οδηγήσει πολλούς μαχητές των οργανώσεων αυτών στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και σε άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.


"Οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες για συνεργασία με τη Ρωσία προκειμένου να μειωθεί η βία και να ενδυναμωθούν οι προσπάθειες ενίσχυσης των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους και της αλ Κάιντα στη Συρία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει αποτύχει στην υλοποίηση των απαραίτητων βημάτων", δήλωσε ο Ομπάμα συμπληρώνοντας ότι αμφιβάλλει για το αν κάποιος θα μπορούσε να εμπιστευτεί τη Ρωσία ή τον Πούτιν.


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν σημειώσει πρόοδο στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ενώ προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές έχουν ακόμα την ικανότητα να πραγματοποιούν επιθέσεις.


Οι ΗΠΑ ηγούνται της διεθνούς συμμαχίας που διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στο Ιράκ, όσο και τη Συρία, όπου οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους κατόρθωσαν να ελέγξουν μεγάλες περιοχές, το 2014.


Οι πολεμικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται στα πολεμικά μέτωπα των δύο χωρών, είχαν σαν αποτέλεσμα οι τζιχαντιστές να χάσουν αρκετές πόλεις που είχαν υπό τον έλεγχό τους, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν στις δύο “εκ των πραγμάτων” πρωτεύουσες του Ισλαμικού Κράτους, τη Ράκκα στη Συρία και τη Μοσούλη στο Ιράκ.


Πρόοδος σε Συρία και Ιράκ


Σύμφωνα με την επιχειρησιακή αξιολόγηση του αμερικανικού Πενταγώνου, την οποία παρουσίασε ο Ομπάμα, η διεξαγωγή των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους, την τελευταία διετία, αποδεικνύει ότι οι τζιχαντιστές μπορούν να ηττηθούν με τη διεξαγωγή συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων.


Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε την ικανότητα που διατηρεί το Ισλαμικό Κράτος στην πραγματοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας.


"Είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχουμε κάνει στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Ωστόσο, απέχουμε ακόμη από την απελευθέρωση της Μοσούλης και της Ράκκα", τόνισε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μετά τη συνάντηση που είχε με τη στρατιωτική ηγεσία που εποπτεύει τις αναφερόμενες πολεμικές επιχειρήσεις.


“Μοναχικοί λύκοι”


Παρά το γεγονός ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, στη Συρία, αλλά και τη Λιβύη, έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, οι τζιχαντιστές στρέφονται προς τη διεξαγωγή επιθέσεων διεθνούς δημοσιότητας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου στη στρατολόγηση και την εκπαίδευση νέων μελών, αλλά και ενθαρρύνοντας τις επιθέσεις των λεγόμενων “μοναχικών λύκων.”


"Έχουν διαπιστώσει το βαθμό της δημοσιότητας που μπορούν να επιτύχουν με την πραγματοποίηση επιθέσεων μικρής κλίμακας και τη χρήση μικρών επιθετικών όπλων. Η πιθανότητα εκδήλωσης μιας επίθεσης από έναν “μοναχικό λύκο” ή από μια μικρή ομάδα τρομοκρατών με στόχο την δολοφονία ανθρώπων, είναι πραγματική", τόνισε ο Ομπάμα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιτύχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα προκειμένου ν' αποκόψουν τα δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους που μπορούν να οργανώσουν επιθέσεις σε άλλες περιοχές, μακριά από τα κέντρα διοίκησης των τζιχαντιστών στη Μέση Ανατολή.


Ενδεχόμενο επιθέσεων


"Τα δίκτυα αυτά, είναι περισσότερο ενεργά στην Ευρώπη, απ' ό,τι στις ΗΠΑ. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς δε γνωρίζουμε το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν γύρω από τη δράση τους. Είναι επίσης ενδεχόμενο κάποιες ομάδες που έχουν οργανωθεί σε αμερικανικό έδαφος να ενεργοποιηθούν και να δράσουν", δήλωσε ο Ομπάμα, προειδοποιώντας ωστόσο, για το ενδεχόμενο “υπερευαισθησίας” έναντι ενδεχόμενων επιθέσεων.


"Το πώς αντιδρούμε στην κατάσταση αυτή, είναι εξίσου σημαντικό με την προσπάθεια που γίνεται για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και την αποτροπή εισόδου των τρομοκρατικών ομάδων στην κοινωνία. Όταν οι κοινωνίες φοβούνται, τότε, μπορεί να αντιδράσουν με τρόπους που υποβαθμίζουν τις βασικές κοινωνικές δομές", σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


 


Διαβάστε ακόμη: 


 


http://www.boro.gr/140077/h-maxh-gia-to-xalepi


 


http://www.boro.gr/139855/syria-rwsiko-sxedio-gia-apomakrynsh-amaxwn-apo-to-xalepi


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X