Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Συρία: η αραβοκουρδική συμμαχία ανακατέλαβε την Μανμπίτζ από το ΙΚ
Συρία: η αραβοκουρδική συμμαχία ανακατέλαβε την Μανμπίτζ από το ΙΚ thumbnail

Συρία: η αραβοκουρδική συμμαχία ανακατέλαβε την Μανμπίτζ από το ΙΚ

Οι δυνάμεις των Κούρδων και των Αράβων στη Συρία, η συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, κατάφεραν να καταλάβουν σήμερα την πόλη Μανμπίτζ, ένα προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, δύο μήνες αφότου εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από αυτή τη στρατηγικής σημασίας κοινότητα στην επαρχία του Χαλεπιού.


Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν θέσει σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο τους τη Μανμπίτζ, ωστόσο απομένουν ακόμη "θύλακες αντίστασης" στο κέντρο της. Οι άνδρες της συμμαχίας "σαρώνουν το κέντρο της πόλης αναζητώντας τους τελευταίους τζιχαντιστές που παραμένουν ακόμη εκεί", ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Η αραβοκουρδική συμμαχία είχε ξεκινήσει στις 31 Μαΐου την επιχείρηση ανακατάληψης της Μανμπίτζ που βρισκόταν πάνω στον κύριο άξονα ανεφοδιασμού του ΙΚ από τα τουρκικά σύνορα προς τη Ράκα, την ντε φάκτο "πρωτεύουσα" των τζιχαντιστών στη Συρία, ανατολικότερα. Με την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, η SDF, στην οποία μετέχει και η πανίσχυρη κουρδική πολιτοφυλακή YPG, κατέλαβε αρχικά πολλές κοινότητες και χωριά γύρω από τη Μανμπίτζ και στις 23 Ιουνίου μπήκε στην πόλη. Οι μάχες ωστόσο συνεχίζονταν και η πρόοδος της SDF ήταν αργή, κυρίως εξαιτίας των αντεπιθέσεων που εξαπέλυαν οι τζιχαντιστές.


Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε επίσης το Συριακό Παρατηρητήριο, μια συμμαχία τζιχαντιστών και ισλαμιστών ανταρτών είναι έτοιμη να πολιορκήσει τις συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, αφού κατέλαβε στρατηγικές θέσεις στα νότια της πόλης.


"Ο Στρατός της Κατάκτησης (Τζαΐς αλ Φάταχ) έθεσε υπό τον έλεγχό του την ακαδημία ανεφοδιασμού, όπου βρίσκονται σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, και το μεγαλύτερο μέρος της σχολής πυροβολικού. Είναι έτοιμος να αποκόψει την οδό ανεφοδιασμού που οδηγεί στις συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ", υποστήριξε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο Διευθυντής του Παρατηρητηρίου που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία από το 2011.


 


Πηγή: amna.gr, skai.gr 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X