Αυξήθηκε η βία στην οικογένεια λόγω κρίσης;

Η οικονομική κρίση αύξησε τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας; Μια αληθινή ιστορία. 

« Η ζωή της οικογένειας μου ήταν απόλυτα ήρεμη και φυσιολογική όλα αυτά τα χρόνια. Ήμασταν χαρούμενοι στο σπίτι, λείπαμε πολλές ώρες βέβαια λόγω δουλειάς αλλά όταν βρισκόμασταν όλοι μαζί , φροντίζαμε να περνάμε πολύ χρόνο με τα παιδιά αλλά και μόνοι μας. Είχαμε βρει τη χρυσή συνταγή. Όταν πριν 1,5 χρόνο ο σύζυγος μου έχασε τη δουλειά του ήρθαν τα πάνω κάτω. Στην αρχή ήταν αισιόδοξος ότι θα ξαναβρεί γρήγορα δουλειά λόγω των προσόντων του και όλα θα γίνουν όπως πριν. Όμως ο καιρός πέρασε και όλες οι πόρτες που χτύπαγε ήταν κλειστές. Η καλή του πίστη αντικαταστάθηκε από την απογοήτευση και τον εκνευρισμό, που σταδιακά μετατράπηκε σε θυμό και οργή, που δεν άργησε να ξεσπάσει πάνω μου. Άρχισε να μου φωνάζει και να χρησιμοποιεί υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς κάθε φορά που προσπαθούσα να τον παρηγορήσω και να του δώσω κουράγιο. Έχει κλειστεί εντελώς στον εαυτό του. Κάποιες φορές με σπρώχνει και κινείται απειλητικά προς το μέρος μου. Έχω αρχίσει να φοβάμαι τις αντιδράσεις του, τόσο για μένα αλλά κυρίως για τα παιδιά. Έχω απελπιστεί και φοβάμαι πως τίποτα δεν θα αλλάξει από δω και πέρα».

Γράφει η ψυχολόγος, Ξένια Ταραβίρα.

Τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο. Η ανεργία και το γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργεί η οικονομική κρίση είναι ο λόγος για τον οποίο πάνω από το 70% ανδρών και γυναικών έχουν υποστεί ψυχολογική κακοποίηση και 25-30% σωματική επίθεση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιες είναι οι μορφές της ενδοοικογενειακής βίας; 

Η ενδοοικογενειακή βία είναι μία κατάσταση στην οποία ένα μέλος της οικογένειας προκαλεί σωματικές ή ψυχικές βλάβες σε ένα άλλο μέλος της οικογένειας με βασικό του στόχο να ικανοποιηθεί η ανάγκη του να ελέγξει το θύμα, να κυριαρχήσει πάνω του και να το εξουσιάσει. Η ενδοοικογενειακή βία δεν περιορίζεται στη σωματική κακοποίηση. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Περιλαμβάνει την ψυχολογική, τη συναισθηματική, τη σεξουαλική ακόμα και την οικονομική κακοποίηση και μπορεί να συμβεί στον καθένα ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία του.

Είναι και οι άνδρες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας; 

Οι άντρες υφίστανται ψυχολογική κακοποίηση σε μεγαλύτερο ποσοστό λόγω του προβλήματος της ανεργίας που φέρνει υποτιμητικά σχόλια, χαρακτηρισμούς και καταπίεση κυρίως από την πλευρά των συντρόφων τους. Η λεκτική βία με συνεχείς προσβολές, απαξιωτική συμπεριφορά, διαρκή υποτίμηση και εκφοβισμό είναι μία μορφή ψυχολογικής και συναισθηματικής κακοποίησης.

Ο θύτης είναι συνήθως ένα άτομο υπεράνω υποψίας. Η ενδοοικογενειακή βία αγγίζει τα άτομα όλων των μορφωτικών και κοινωνικο-οικονομικών επιπέδων. Υπάρχουν ενδείξεις, τις οποίες όμως τις περισσότερες φορές απλά αγνοούμε, όπως συχνές εντάσεις με ασήμαντες αφορμές ή έντονες αντιδράσεις θυμού με ξεσπάσματα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας; 

Σωματικά, είναι αυτονόητο ότι μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί που να απαιτούν ιατρική φροντίδα, μέχρι και την απόκτηση χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας οδηγείται στην κατάθλιψη. Εκτός από την κατάθλιψη, τα θύματα βιώνουν συνήθως άγχος και πανικό. Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν ταραγμένο ύπνο με εφιάλτες, αναβιώνουν τις σκηνές της επίθεσης και αποφεύγουν ερεθίσματα που σχετίζονται με την κακοποίηση. Η πιο συχνά αναφερόμενη ψυχολογική επίπτωση της ενδοοικογενειακής βίας είναι η μετατραυματική διαταραχή του στρες, στην περίπτωση που το θύμα βιώνει όλα τα παραπάνω συμπτώματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε έχουν αλλάξει τη ζωή μας αλλά και εμάς τους ίδιους. Οι άνθρωποι αισθάνονται θυμό για τις αδικίες που υφίστανται σε καθημερινή βάση, ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, απογοήτευση για τα όνειρα που δεν μπορούν να κάνουν, για τα σχέδια που θα πραγματοποιηθούν. Νιώθουμε αδύναμοι να αντιδράσουμε στις συνεχείς αλλαγές. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μας κάνουν κλειστούς, ευερέθιστους, να δυσκολευόμαστε να εκφραστούμε ο ένας απέναντι στον άλλο. Η σωματική κούραση λόγω των πολλών ωρών εργασίας, που συχνά δεν έχουν αντίκρυσμα, και η ψυχολογική πίεση που βιώνουν οι άνθρωποι φέρνουν ένταση με αποτέλεσμα είτε να γινόμαστε εσωστρεφείς- κι αυτό είναι μια μορφή βίας προς τον ίδιο μας τον εαυτό- είτε να ξεσπάμε ο ένας στον άλλο. Η κρίση φέρνει βία.

Το μόνο που μπορεί να μας κρατήσει σ’αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Να στραφούμε ακόμα περισσότερο στους αγαπημένους μας ανθρώπους, να έρθουμε πιο κοντά, να στηρίζουμε και να σεβόμαστε πιο πολύ από ποτέ ο ένας τον άλλο. Το μόνο αντίδοτο στη βία είναι η αγάπη.

Σχετικά άρθρα