Γιατί οι έφηβοι στην Ελλάδα ξεκινούν πίνουν πριν τα 13;

Η εφηβεία αποτελεί από μόνη της μία περίοδο επαναστατικότητας, πειραματισμού και σημαντικής επιρροής από τους συνομηλίκους. Οι έφηβοι προσπαθούν να αποδεικνύουν στους συνομηλίκους τους ότι είναι τολμηροί υιοθετώντας συμπεριφορές ενηλίκων. Όπως μας εξηγεί η κυρία Άρτεμις Τσίτσικα, Λέκτορας Εφηβικής Ιατρικής, μια τέτοια συμπεριφορά που μπορεί να ξεκινά και σε ηλικία μικρότερη των δεκατριών είναι η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ.

Γράφει η Άρτεμις Τσίτσικα

-Τι λένε οι αριθμοί για την Ελλάδα;

Οι έφηβοι στη χώρα μας αναφέρουν εβδομαδιαία χρήση αλκοόλ σε ποσοστά μεγαλύτερα των άλλων χωρών. Πιο συγκεκριμένα, το 11% των ερωτηθέντων εφήβων πίνουν με συχνότητα πάνω από 2 φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με την Πανευρωπαική έρευνα της ESPAD, σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ- Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, παρατηρείται σημαντική αύξηση των παιδιών που ξεκινούν τη χρήση αλκοόλ σε ηλικία κάτω των δεκατριών ετών. Οι έφηβοι ξεκινούν συνήθως με συσκευασμένα αλκοολούχα αναψυκτικά για να καταλήξουν σε ποτά, όπως η βότκα και το ουίσκυ, που φαίνονται να βρίσκονται πρώτα στην προτίμηση των εφήβων σε ποσοστό 24,8%.

Η μέθη στον εφηβικό πληθυσμό της Ελλάδας είναι σημαντικά πιο περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ίσως, γιατί στη χώρα μας υπάρχει ακόμη ισχυρός ο θεσμός της οικογένειας και ο συναισθηματικός δεσμός των παιδιών με την οικογένεια που στηρίζει τα παιδιά έως την ενηλικίωσή τους υπάρχει ακόμα .

-Γιατί οι έφηβοι στρέφονται στο αλκοόλ;

Η χρήση και κατάχρηση αλκοόλ είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό. Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες και την κληρονομικότητα, σχετίζεται και με το πόσο ευάλωτη είναι η προσωπικότητα.

Με το αλκοόλ οι έφηβοι νιώθουν ότι μπορούν να μειώσουν το άγχος, να κοινωνικοποιηθούν πιο εύκολα ακόμα και να λειτουργήσουν πιο εύκολα σεξουαλικά. Πολύ σημαντικό ρόλο όμως παίζει και η οικογένεια και το πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Πολλές φορές σημαντικό ρόλο παίζει και η πίεση που ασκείται από τους συνομηλίκους (peer pressure).

-Πότε έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το αλκοόλ τα παιδιά; Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Το αλκοόλ συνήθως προσφέρεται για πρώτη φορά σε κάποια οικογενειακή γιορτή. Οι έφηβοι πίνουν συνήθως το Σαββατοκύριακο, στα πάρτι με φίλους, σε μικρές ή μεγάλες ομάδες φίλων ή στο σπίτι φίλου όταν λείπουν οι γονείς του. Επίσης, όταν στην οικογένεια υπάρχει κάποιος γονιός που πίνει ή όταν υπάρχουν οικονομικά, προσωπικά ή επικοινωνιακά προβλήματα στο σπίτι, ενδέχεται και ο έφηβος να οδηγηθεί στη χρήση αλκοόλ.

Πολλοί γονείς λαμβάνουν μέτρα απαγόρευσης, ωστόσο το κλειδί για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η παιδεία. Οι γονείς είναι σημαντικό να καλύπτουν συναισθηματικά τα παιδιά και παράλληλα να εφαρμόζουν όρια. Ενώ είναι πολύ σημαντικό να είναι και οι ίδιοι ενημερωμένοι, ούτως ώστε να προστατεύουν και τα παιδιά. Το παράδειγμα που οι ίδιοι δίνουν έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Η δική τους στάση απέναντι στο αλκοόλ αποτελεί πρότυπο για τη συμπεριφορά που θα αναπτύξει ο/η έφηβος/η. Καλό είναι να αποφεύγονται τακτικές εκφοβισμού, να ενθαρρύνεται ο αυτοσεβασμός του εφήβου και να αποθαρρύνονται οι συμπεριφορές χρήσης αλκοόλ επισημαίνοντας στον/ην έφηβο τις συνέπειες που θα τον/ην οδηγήσουν σε καταστάσεις αμηχανίας ή ντροπής.

 

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα