Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Δημοκρατία και Μάρτυρες" από την Κωνσταντινούπολη
"Δημοκρατία και Μάρτυρες" από την Κωνσταντινούπολη  thumbnail

"Δημοκρατία και Μάρτυρες" από την Κωνσταντινούπολη

Σιδηρά πυγμή με αναδιάρθρωση των μυστικών υπηρεσιών αλλά και την εικόνα ενός ενωμένου τουρκικού λαού κόντρα στις "έξωθεν" παρεμβάσεις και τις απόπειρες πραξικοπημάτων επιδεικνύει ο Τούρκος Πρόεδρος.


Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δύο μεταξύ τους αντικρουόμενους στόχους. Να ενώσει τον τουρκικό λαό, να κλείσει τις "πληγές" που άνοιξε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, και ταυτόχρονα να συνεχίσει με τις εκκαθαρίσεις σε όλες τις βαθμίδες των θεσμών και την αναδιάρθρωση σε ένοπλες δυνάμεις, δημόσιο και μυστικές υπηρεσίες.


Σύμφωνα με αναλυτές, ο πρώτος σκοπός εξυπηρετείται με την σημερινή συγκέντρωση το απόγευμα στην πλατεία Γιενί Καπί της Κωνσταντινούπολης με στόχο να σταλεί ένα μήνυμα ομοψυχίας από την πολιτική ζωή της Τουρκίας. Η συγκέντρωση με τον τίτλο "Δημοκρατία και Μάρτυρες", η οποία χαρακτηρίζεται ιστορικής σημασίας από τους Τούρκους δημοσιογράφους, αναμένεται να φέρει στο ίδιο σημείο περίπου 3,5 εκατ. Τούρκους πολίτες, τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Τούρκο Πρωθυπουργό και όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Η "παραφωνία" στο ενωτικό μήνυμα θα είναι η ηχηρή απουσία του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο δεν έλαβε πρόσκληση. Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι το HDP θα πρέπει να αποκηρύξει τις πράξεις τρομοκρατίας του ΡΚΚ, ενώ η ηγεσία και ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς καταδικάζουν την τρομοκρατία και από το ΡΚΚ αλλά και από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας με μεγάλο κουρδικό πληθυσμό.


Στο παρασκήνιο, βέβαια, ούτε και μεταξύ των άλλων πολιτικών δυνάμεων υπάρχει τόση ομοψυχία. Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι χρειάστηκαν αρκετά τηλεφωνήματα του Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και τον επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί προκειμένου να πειστούν να συμμετέχουν και να εκφωνήσουν λόγο στη συγκέντρωση.


Μάλιστα ο Κιλιντσάρογλου, ο οποίος δεν επιθυμεί να δώσει "λευκή επιταγή" στήριξης στον Ερντογάν τη στιγμή που πραγματοποιεί μαζικές εκκαθαρίσεις, έθεσε συγκεκριμένους όρους. Συγκεκριμένα στην διαδήλωση θα υπάρχει μία γιγαντοαφίσα του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, δεν θα υπάρχουν σημαίες των κομμάτων, σύμβολα ή τραγούδια τους. Θα επιτραπούν μόνο οι τουρκικές σημαίες και παραδοσιακά τουρκικά τραγούδια χωρίς πολιτική στόχευση.


Διάλυση και ανασυγκρότηση εκ βάθρων για τις μυστικές υπηρεσίες


Ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι ο κίνδυνος μίας νέας απόπειρας πραξικοπήματος δεν έχει περάσει και γι’ αυτό θα συνεχίσει με τις εκκαθαρίσεις στους θεσμούς της Τουρκίας, από τον στρατό μέχρι το δημόσιο και την δικαιοσύνη.


Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι υπό τον έλεγχο του υπουργείου Εσωτερικών, εκτός από την αστυνομία και την στρατιωτική αστυνομία, μπορεί να τεθεί και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ). Μέσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η αναδιάρθρωση της ΜΙΤ με το "σπάσιμο" σε δύο τμήματα. Το ένα θα αναλάβει τις πληροφορίες από το εξωτερικό και το άλλο την εσωτερική αντικατασκοπεία. Μάλιστα υπάρχει και η σκέψη να συσταθεί μία μονάδα που θα συντονίζει τα δύο τμήματα της ΜΙΤ και θα αναφέρεται απευθείας και μόνο στον Τούρκο Πρόεδρο.


 


Πηγή: real.gr, enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X