Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σχέδια Σόιμπλε για ενίσχυση της οικονομικής αντικατασκοπείας
Σχέδια Σόιμπλε για ενίσχυση της οικονομικής αντικατασκοπείας thumbnail

Σχέδια Σόιμπλε για ενίσχυση της οικονομικής αντικατασκοπείας

Την "αναδιοργάνωση" και τον "αναπροσανατολισμό" του Tμήματος Oικονομικής Aντικατασκοπείας του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που σχετίζεται με την τρομοκρατία, σχεδιάζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η "Handelsblatt".


Το Tμήμα Oικονομικής Aντικατασκοπείας της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για το Έγκλημα θα υπάγεται πλέον στα γερμανικά τελωνεία, για τα οποία είναι απευθείας αρμόδιος ο κ. Σόιμπλε, ενώ το προσωπικό θα αυξηθεί από τα 25 στα 50 στελέχη, και σταδιακά θα φτάσει τα 160. Σήμερα η συγκεκριμένη μονάδα λειτουργεί κυρίως ως κέντρο πληροφοριών το οποίο κατευθύνει τα στοιχεία του προς τις αρμόδιες ερευνητικές αρχές. Στο μέλλον, η εν λόγω μονάδα θα επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάλυση των πληροφοριών.


Σύμφωνα με τον Kαθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε Κάι Μπούσμαν, η Γερμανία αποτελεί κέντρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, καθώς, όπως προκύπτει από έρευνα την οποία εκπόνησε ο Kαθηγητής για λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στη χώρα γίνεται ετησίως ξέπλυμα 50-100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Ομοσπονδιακή Αστυνομία για το Έγκλημα έλαβε το 2014 περισσότερες από 24.000 πληροφορίες για παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Από αυτές, ελάχιστες περιπτώσεις κατέληξαν στην άσκηση δίωξης, ενώ μόνο σε τρεις ταυτοποιήθηκε σχέση με άτομα που περιλαμβάνονται σε λίστες υπόπτων για τρομοκρατία.


Πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το ξέπλυμα χρήματος και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αξιώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη συγκρότηση ειδικών μονάδων στα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Handelsblatt.


Σύμφωνα με την γερμανική οικονομική εφημερίδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι συζήτησε το θέμα με το Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.


"Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να δράσει πιο αποτελεσματικά κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και του ξεπλύματος χρήματος", γράφει η Handelsblatt.


"Στο πλαίσιο αυτό Σόιμπλε και Σαπέν τόνισαν την ανάγκη κάθε χώρα μέλος της ΕΕ να συγκροτήσει μια κεντρική υπηρεσία για να εντοπίζει ύποπτες οικονομικές συναλλαγές", προσθέτει.


Η υπηρεσία αυτή θα ονομάζεται Μονάδα Χρηματοπιστωτικών Πληροφοριών και στόχος της θα είναι η συλλογή αναφορών για το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, γράφει η Handelsblatt.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X