Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Διορία δύο ετών στην Ισπανία και ενός στην Πορτογαλία για τα ελλείμματα
Διορία δύο ετών στην Ισπανία και ενός στην Πορτογαλία για τα ελλείμματα  thumbnail

Διορία δύο ετών στην Ισπανία και ενός στην Πορτογαλία για τα ελλείμματα

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να ακυρώσουν την επιβολή προστίμων στην Ισπανία και την Πορτογαλία για δημοσιονομικές παρεκκλίσεις και να θέσουν νέες κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου οι χώρες αυτές να μειώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.


Η ευρέως αναμενόμενη απόφαση υιοθετεί τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο να ακυρωθεί η επιβολή κυρώσεων, παρόλο που και οι δύο χώρες παραβίασαν πέρυσι το όριο της ΕΕ για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.


Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Ισπανία θα έχει δύο ακόμα χρόνια, έως το 2018, για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3%. Η Πορτογαλία θα έχει έναν ακόμα χρόνο, έως το 2016, για να μειώσει το έλλειμμά της στο 2,5%.


Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα πρέπει να λάβουν «αποτελεσματικά μέτρα» έως τις 15 Οκτωβρίου και να υποβάλουν μια δημοσιονομική έκθεση έως την ημερομηνία αυτή, είπε το Συμβούλιο, επιβεβαιώνοντας την πρόταση της Κομισιόν τον Ιούλιο.


Η Ισπανία ίσως δυσκολευθεί να υιοθετήσει νέα μέτρα έως τα μέσα Οκτωβρίου καθώς προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από δύο ατελέσφορες εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο και τον Ιούνιο. Μετά το καλοκαίρι, η Κομισιόν θα αποφασίσει εάν θα παγώσει κάποια από τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ισπανία και την Πορτογαλία την επόμενη χρονιά.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X