Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Προετοιμασίες για τη Σύνοδο μεσογειακών χωρών και μια επέτειος
Προετοιμασίες για τη Σύνοδο μεσογειακών χωρών και μια επέτειος  thumbnail

Προετοιμασίες για τη Σύνοδο μεσογειακών χωρών και μια επέτειοςΡεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής, real.gr και amna.gr


 


Πυρετωδώς προχωρούν οι προετοιμασίες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της ΕΕ.


Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα διπλωματικά γραφεία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Κύπρου δείχνουν πως και οι έξι ηγέτες θα δώσουν το παρών στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου.


Σε ό,τι αφορά τη θετική ανταπόκριση στην ελληνική πρωτοβουλία που υπάρχει και από τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν, πως αυτό συνιστά μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αφού η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η συμμετοχή της προσθέτει βαρύτητα στις απόψεις που θα διατυπώσει η ομάδα των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που προτιμούν στο Μαξίμου, θεωρώντας ότι ο «Νότος» ετεροπροσδιορίζει τις χώρες αυτές σε σχέση με το «Βορρά» και ότι το «Club Med» χρησιμοποιείται απαξιωτικά από τον Σόιμπλε) για το μέλλον της Ευρώπης.


Όπως λένε στο Μαξίμου, μια τέτοια Σύνοδος συγκαλείται για πρώτη φορά και ο σκοπός της είναι, να διατυπώσει μια κοινή ατζέντα για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα για την επόμενη μέρα της Ευρώπης και να αναβαθμίσει έτσι και τη διαπραγματευτική θέση κάθε μιας από τις μεσογειακές χώρες.


Για να το πετύχει αυτό, η Αθήνα έθεσε με κατηγορηματικό τρόπο τα ζητήματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης εκτός ατζέντας, ώστε να μη φέρει σε δύσκολη θέση ούτε τον Ραχόι, αλλά ούτε και τον επίσης συντηρητικό Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτός ήταν και ο λόγος της ενόχλησης του Μαξίμου, όταν διέρρευσε στα ΜΜΕ η είδηση για τη Σύνοδο της Αθήνας, καθώς συνδέθηκε άμεσα και με την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αλλά και με τους συσχετισμούς στο Eurogroup.


Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο σκοπός της Συνόδου είναι η διαμόρφωση κοινών θέσεων για την οικονομία, την ανάπτυξη, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και το Brexit, που είναι και τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.


Φυσικά η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται και για τον πολιτικό χαρακτήρα των θέσεων αυτών και θα ήθελε η ομάδα να συνδιαμορφώσει μια ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης. Ωστόσο είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς για να επιτευχθεί κοινός τόπος.


Όπως παρατηρούν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το σημαντικό είναι ότι η Σύνοδος γίνεται, αφού πρόκειται για το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μιας κοινής στάσης των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, με τελικό στόχο, να μπορούν μελλοντικά να λειτουργούν σαν ομάδα, όπως λειτουργούν οι χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία).


«Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της», αναφέρει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη συμφωνία του Λονδίνου.


Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει ότι σαν σήμερα το 1953 ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της με την υπογραφή της Συμφωνίας του Λονδίνου και έτσι η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης με τη διαγραφή του 60% του χρέους της. Η συμφωνία αυτή υλοποιήθηκε και με την υπογραφή της Ελλάδας, θυμίζει ο Πρωθυπουργός και επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση, θέτει το ζήτημα του χρέους επί τάπητος, έχοντας μάλιστα κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Το μήνυμα του Πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια της δημοσιοποίησης της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει Σύνοδο των χωρών του Νότου με ατζέντα την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη, την οικονομία και το προσφυγικό, στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:


"Σαν σήμερα, στις 8 Αυγούστου του 1953, ολοκληρώνεται η σχεδόν 6μηνη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γερμανία και τους πιστωτές της, με την υπογραφή της «Συμφωνίας του Λονδίνου».


Η καταχρεωμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γερμανία απολαμβάνει τη μέγιστη κίνηση αλληλεγγύης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία με τη διαγραφή του 60% του χρέους της, αποπληρωμή σε 30 χρόνια και ρήτρα εμπορικού πλεονάσματος.


Η Συμφωνία υλοποιείται και με την υπογραφή της Ελλάδας.


Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση αλλά και σήμερα ως κυβέρνηση θέτει επί τάπητος το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχοντας πλέον κερδίσει σημαντικό έδαφος με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αποτυπώνονται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου.


Η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στρέψει το βλέμμα της στο μέλλον, συνυπογράφοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα διασφαλίζει την ευημερία των λαών της".


«Στις ανιστόρητες αναφορές του ο κ. Τσίπρας «ξεχνά» να πει ότι η ρύθμιση του χρέους και η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Γερμανίας δεν είχε στόχο την ευημερία του λαού της, αλλά την καπιταλιστική ανάκαμψη της Γερμανίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας το μήνυμα του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το χρέος.


Το ΚΚΕ αναφέρει: «Στις ανιστόρητες αναφορές του ο κ. Τσίπρας «ξεχνά» να πει ότι η ρύθμιση του χρέους και η μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Γερμανίας δεν είχε στόχο την ευημερία του λαού της, αλλά αφενός την αναχαίτιση της αυξανόμενης επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης και του σοσιαλιστικού συστήματος, σχέδιο που εκτός των άλλων περιελάμβανε και την αξιοποίηση πάμπολλων πρώην στελεχών του ναζιστικού καθεστώτος και αφετέρου την καπιταλιστική ανάκαμψη της Γερμανίας», αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ και τονίζει, κλείνοντας: «Σήμερα, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα συνοδεύεται με νέα μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, προς όφελος της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, ενώ αυτό το χρέος θα κληθεί να το πληρώσει ο λαός, που δεν το δημιούργησε».

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X