Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μικρή γερμανική τράπεζα επιβάλλει χρεώσεις σε μεγαλοκαταθέτες
Μικρή γερμανική τράπεζα επιβάλλει χρεώσεις σε μεγαλοκαταθέτες thumbnail

Μικρή γερμανική τράπεζα επιβάλλει χρεώσεις σε μεγαλοκαταθέτες

Μια μικρή συνεταιριστική τράπεζα στις βαυαρικές Άλπεις σπάει ένα γερμανικό ταμπού, χρεώνοντας τους πλούσιους πελάτες που καταθέτουν τα χρήματά τους μετά την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).


Η Raiffeisenbank Gmund στην ειδυλλιακή λίμνη Τέγκερνζεε, που φιλοξενεί πλούσιους ηθοποιούς και γνωστούς αθλητές, θα επιβάλλει χρέωση 0,4% σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως πάνω από 100.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο, δήλωσε μέλος του διοικητικού της συμβουλίου στο Reuters. Οι δικαιούχοι τέτοιων λογαριασμών έχουν το δικαίωμα να αποσύρουν τα χρήματά τους ανά πάσα στιγμή.


Αρκετές γερμανικές τράπεζες έχουν μετακυλήσει το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ σε μεγάλους εμπορικούς πελάτες, όπως εταιρείες και θεσμικούς επενδυτές, αλλά η επιβολή της χρέωσης σε πελάτες λιανικής μέχρι στιγμής φαινόταν τραβηγμένη κίνηση.


«Αποστείλαμε επιστολές σε μεγάλους καταθέτες και τους προτείναμε να το ξανασκεφθούν. Εάν δεν δημιουργήσεις ένα κίνητρο για να αλλάξουν τα πράγματα, τότε τα πράγματα δεν θα αλλάξουν», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Γιόζεφ Πάουλ.


Η συνεταιριστική τράπεζα Skatbank επιβάλλει αρνητικά επιτόκια σε καταθέσεις από το 2014, ενώ η GLS, που επίσης εντάσσεται στο σύστημα συνεταιριστικών τραπεζών, ζητά από πελάτες «συνεισφορά αλληλεγγύης» για να αντισταθμιστούν τα αρνητικά επιτόκια.


Η ΕΚΤ κατέφυγε στα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων για να προσπαθήσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες να χορηγούν δάνεια, προκειμένου να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Οι τράπεζες, με τη σειρά τους, προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους καταθέτες να τραβήξουν τα χρήματα τους από καταθετικούς λογαριασμούς και να επενδύσουν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.


Η Ενωση γερμανικών συνεταιριστικών τραπεζών της Γερμανίας BVR είπε ότι δεν αναμένει άλλες τράπεζες στο δίκτυό της να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Raiffeisenbank Gmund.


Ακόμα και στο ίδιο το Γκμουντ, η μεγάλη πλειονότητα των πελατών δεν επηρεάζεται. Η συνεταιριστική τράπεζα του Πάουλ απέστειλε επιστολές σε λιγότερους από 140 πελάτες, με συνολικές καταθέσεις 40 εκατ. ευρώ, ενημερώνοντάς τους για τις νέες χρεώσεις (…).


«Κάποιοι από τους πελάτες που ενημερώσαμε επέλεξαν εναλλακτικές επενδύσεις και άλλοι μετέφεραν τα χρήματά τους σε άλλες τράπεζες», δήλωσε ο Πάουλ.


Η Raiffeisenbank Gmund είναι μια από τις μικρότερες συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, με έξι καταστήματα και συνολικό ενεργητικό μόλις 145 εκατ. ευρώ.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X