Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Καμπάνια με το βλέμμα στο ΙΚ
Καμπάνια με το βλέμμα στο ΙΚ  thumbnail

Καμπάνια με το βλέμμα στο ΙΚ

Ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, “συνιδρυτές” του Ισλαμικού Κράτους, κατηγορώντας τους, για την αύξηση της επιρροής των τζιχαντιστών.


(…)


Ο σχολιασμός του Ντόναλντ Τραμπ για το Ισλαμικό Κράτος, δηλώνει μία προσπάθεια του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων να σχολιάζει θέματα που άπτονται του σκληρού πυρήνα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στις εξελίξεις της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, του Ιράκ, αλλά και του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.


Από την άλλη πλευρά, στα αναφερόμενα πεδία διπλωματικού ενδιαφέροντος δίνει έμφαση και η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας την εμπειρία της από τη θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.


Βλαντιμίρ Πούτιν


Η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον προσέδωσε χαρακτήρα “λάθους ισχυρισμών” στα αναφερόμενα παραπάνω σχόλια του Τραμπ που συνεχίζει να παρουσιάζει μια Αμερική με έλλειμμα ασφάλειας κατηγορώντας άμεσα τους Δημοκρατικούς, την ώρα που παρουσιάζει την προεδρική υποψηφιότητά του ως τη μόνη λύση για την αποκατάσταση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα.


(…)


"Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα της χείριστης γλώσσας που χρησιμοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας για τις ΗΠΑ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέικ Σάλιβαν, υψηλόβαθμος σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον. "Αυτό που είναι αξιοσημείωτο με τα σχόλια του Τραμπ, είναι ότι για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί σημεία της ρητορικής του Βλαντιμίρ Πούτιν κι άλλων εχθρών μας για να επιτεθεί σε Αμερικανούς ηγέτες και στα αμερικανικά συμφέροντα. Από την άλλη μεριά, έχει αποτύχει στην παρουσίαση οποιασδήποτε πρότασης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ώστε η χώρα αυτή να γίνει περισσότερο ασφαλής", παρατήρησε ο Σάλιβαν.


Η "μετάσταση" του Ισλαμικού Κράτους


"Το Ισλαμικό Κράτος είναι ένα πρακτικό πολιτικό παράδειγμα των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους με τις αποτυχίες της διακυβέρνησης Ομπάμα", δηλώνει η Άλις Στιούαρτ, σύμβουλος των Ρεπουμπλικάνων σε θέματα στρατηγικής, η οποία ωστόσο παραμένει αναποφάσιστη για τον προεδρικό υποψήφιο του κόμματος και προσθέτει: "Ο Τραμπ θα έπρεπε να είχε πει απλά ότι η απόφαση της διακυβέρνησης Ομπάμα για την επιστροφή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ δημιούργησε ένα κενό που επέτρεψε τη μετάσταση του Ισλαμικού Κράτους. Είναι παράλογο για τον Τραμπ να δηλώνει ότι ο Ομπάμα και η Κλίντον είναι ιδρυτές του Ισλαμικού Κράτους-ενώ δεν μπορεί να κατηγορεί τα ΜΜΕ γι’ αυτό", συμπληρώνει.


Απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων


Ο Τραμπ έχει ασκήσει κριτική στην Κλίντον για την υποστήριξή της στο πόλεμο του Ιράκ το 2003, ενώ η ίδια ήταν γερουσιαστής. Ο Τραμπ δηλώνει συχνά την αντίθεσή του με τον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ σε συνεντεύξεις του πριν την εισβολή είχε εκφράσει την υποστήριξή του.


Τώρα υποστηρίζει ότι στην προσπάθεια της διακυβέρνησης Ομπάμα να τερματίσει τον πόλεμο και ν' αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις το 2011, η Κλίντον, που ήταν υπουργός των Εξωτερικών την περίοδο εκείνη, κι ο Ομπάμα, δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος.


Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την πλευρά τους, αποδίδουν τη γέννηση του Ισλαμικού Κράτους στην απόφαση της διακυβέρνησης Ομπάμα, ν' αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ από τα τέλη του 2011.


Από την άλλη μεριά, αρκετοί αναλυτές θεωρούν πως αιτία ανάπτυξης και εδραίωσης του Ισλαμικού Κράτους ήταν η εισβολή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ το 2003.


Πολεμικές προετοιμασίες


Το Ισλαμικό Κράτος, εισέρχεται κεντρικά στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, σε μία περίοδο σοβαρής πολεμικής προετοιμασίας από τις υπό αμερικανική ηγεσία στρατιωτικές δυνάμεις της Δύσης για την κατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ.


Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούνται συντονισμένες αεροπορικές επιχειρήσεις κατά στόχων των τζιχαντιστών προκειμένου να καταστραφούν οι υποδομές υποστήριξης τους, ενώ η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ ενισχύεται.


Στον προγραμματισμό του αμερικανικού Πενταγώνου περιλαμβάνεται η αποστολή ειδικών δυνάμεων, που έχουν ρόλο συντονισμού κι εκπαίδευσης των ιρακινών δυνάμεων, με έμφαση στις επιθετικές επιχειρήσεις.


Παράλληλα έχουν δημιουργηθεί αμυντικά προγεφυρώματα στο Βόρειο Ιράκ. Από την άλλη μεριά, βρετανικές ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη αναπτυχθεί στο συριακό έδαφος και διεξάγουν επιχειρήσεις με αντικειμενικό σκοπό την ανακατάληψη της πόλη Ράκα.


Στο σημείο αυτό, η πορεία των εξελίξεων συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις στην Τουρκία, αναφορικά με το επίπεδο των αμυντικών διευκολύνσεων προς τις ΗΠΑ.


Στο επίπεδο της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, το άμεσο ενδιαφέρον για τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα εντοπίζεται στην παρούσα αντιμετώπιση της απειλής του Ισλαμικού Κράτους, τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά όσο και για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά και των ευρωπαϊκών αστικών κέντρων, έναντι εν δυνάμει απειλών τρομοκρατικού χαρακτήρα.


 


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X