Μπορώ να την κάνω να με ερωτευτεί ξανά αν και εκείνη με χώρισε;

Είχα μια σχέση ένα χρόνο με μια κοπέλα αλλά στην αρχή δεν το είχα πάρει πολύ σοβαρά με αποτέλεσμα να κάνω πάρα πολλές βλακείες.

Πάντα παραδεχόμουν το λάθος, όποιο και αν ήταν αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι η κοπέλα με χώρισε λόγω του ότι δεν άντεξε. Πρόσφατα μου ξεκαθάρισε τη θέση της.

Μού είπε πως με αγαπάει αλλά δεν είναι ερωτευμένη και ότι «άδειασε» το συναίσθημα που έτρεφε. Τι θα μπορούσα να κάνω για να με ερωτευτεί ξανά και να γυρίσει πίσω; Πλέον έχω ξεκαθαρίσει ότι είμαι σίγουρος τι θέλω.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Ψυχολόγος Μαρκέλλα Καπλάνη

Παρά την τωρινή έκβαση που έχει πάρει, αυτή η σχέση φαίνεται να σε έχει βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τα «θέλω» σου. Αυτό την χρίζει πολύτιμη για την εξέλιξή σου σαν άτομο και ως σύντροφο. Λογικό είναι, επομένως, να την αποζητάς και πάλι. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που μπορώ να μοιραστώ μαζί σου για να την ξανα-κατακτήσεις.

Αυτό, όμως, που μπορεί να σε βοηθήσει στο να βρεις εσύ τι θα μπορούσε να την ωθήσει να ανταποκριθεί καλύτερα είναι το να προσπαθήσεις να μπεις στην θέση της. Κάνε μια ανασκόπηση της σχέσης από την δική της οπτική. Τί την έκανε να σε ερωτευτεί στην αρχή; Τί την τράβηξε σε εσένα; Ποια ήταν τα καθοριστικά λάθη που περιγράφεις τα οποία οδήγησαν σταδιακά στην συναισθηματική της αποστασιοποίηση;

Τι θα ήθελες εσύ αν ήσουν στη θέση της;

Απαντώντας αυτές τις ερωτήσεις με ειλικρίνεια, σίγουρα θα βρεις τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να την προσεγγίσεις ξανά, προωθώντας αυτά σου τα χαρακτηριστικά που αρχικά θαύμασε. Φαντάσου τι θα ήθελες να δεις, αν ήσουν εσύ στη θέση της, για να νιώθεις μεγαλύτερη ασφάλεια πως δεν θα επαναληφθούν τα όποια λάθη που την ανάγκασαν να απομακρυνθεί για να προστατευτεί – σκέψου τις πράξεις που θα υποδηλώνουν την αλλαγή σου και μη βασιστείς στα λόγια τα οποία πιθανώς να μην την συγκινήσουν.

Ο έρωτας σημαίνει ασφάλεια, ανεμελιά. Για να μπορέσει και πάλι να νιώσει ερωτευμένη μαζί σου, καλό είναι να μπορέσει αρχικά να πιστέψει πως μπορεί να αφεθεί · να είναι ασφαλής δίνοντας σου και πάλι ένα κομμάτι του ελέγχου μέσα στην σχέση. Αυτό χρειάζεται πίστη και σθένος από την πλευρά της καθώς και πολύ υπομονή, κατανόηση και αγάπη από τη δική σου.

Αρκεί να την πείσεις με λόγια;

Έχε, πάντως, στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως η απόφασή της δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο σκληρά θα παλέψεις εσύ για να την πείσεις. Παίζει μεγάλο ρόλο και η δική της συναισθηματική κατάσταση και το κατά πόσο είναι έτοιμη να επενδύσει ξανά σε κάποιον που προηγουμένως την είχε απογοητεύσει.

Έχει κάθε δικαίωμα να φοβάται και να είναι επιφυλακτική, το οποίο όμως δεν ακυρώνει την εξέλιξη που έχεις κάνει. Αν δεν το αναγνωρίσει, θα έχει συμβάλλει και ο δικός της φόβος μην ξαναπληγωθεί. Προσπάθησε να παραμείνεις πόσο πιο συναισθηματικά ανοιχτός αλλά και αμερόληπτος γίνεται για να ξέρεις μέχρι που μπορείς να πας και που ενδεχόμενος θα πρέπει να της δώσεις χώρο να σκεφτεί ή και την δυνατότητα να αποχωρήσει ολοκληρωτικά.

Ταυτοχρόνως, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες σου να την ξανακερδίσεις δείχνοντας της κατανόηση και δίνοντας της χώρο παρά πιέζοντας την. Εύχομαι ό,τι καλύτερο για την ευτυχία και την εξέλιξη και των δυο σας!

Μαρκέλλα Καπλάνη
M.A. Κλινικής – Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής
B.Sc. Ψυχολογίας
Μέλος Αμερικάνικου Συλλόγου Ψυχολόγων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδικός έρωτας: Με χώρισε αλλά με ζηλεύει παράφορα! Τι να κάνω;

Μου έλεγε ότι με αγαπάει όσο τίποτα άλλο και μετά με χώρισε: Γιατί;

Με χώρισε γιατί έχει κατάθλιψη – Υπάρχει τρόπος να τον βοηθήσω;

Με χώρισε από τώρα γιατί φοβάται ότι κάποια μέρα θα με βαρεθεί!

Σχετικά άρθρα