Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Μεταφορά 15 κρατουμένων του Γκουαντάναμο στα Αραβικά Εμιράτα
Μεταφορά 15 κρατουμένων του Γκουαντάναμο στα Αραβικά Εμιράτα thumbnail

Μεταφορά 15 κρατουμένων του Γκουαντάναμο στα Αραβικά Εμιράτα

Οι ΗΠΑ μετέφεραν 15 κρατούμενους του Γκουαντάναμο από την Κούβα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην μεγαλύτερη εδώ και επτά χρόνια μεμονωμένη απελευθέρωση κρατουμένων από την φυλακή αυτή, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.


Η μεταφορά των 15 κρατουμένων, οι 12 από τους οποίους είναι πολίτες της Υεμένης και οι άλλοι 3 Αφγανοί, μείωσε τον αριθμό των κρατουμένων στην αμερικανική αυτή στρατιωτική φυλακή σε 61 και έγινε έξι μήνες μετά την τελευταία έκκληση, όπως θεωρήθηκε ευρέως, του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για υποστήριξη από το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, για το κλείσιμο της φυλακής στο Γκουαντάναμο.


Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα πως πλέον παραμένουν 61 κρατούμενοι σ' αυτό το κέντρο κράτησης το οποίο άνοιξε ο πρόεδρος Τζόρτζ Γ. Μπους στην Κούβα για να συγκεντρώσει εκεί τους κρατουμένους του "πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας".


Συνολικά πέρασαν από εκεί 780 κρατούμενοι, οι περισσότεροι ύποπτοι για τρομοκρατία οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και κρατήθηκαν επί χρόνια χωρίς δίκη, γεγονός που προκάλεσε πολλές διεθνείς καταδίκες.


Μεταξύ όσων μεταφέρονται περιλαμβάνεται ο Αφγανός Ομπαϊντουλάχ, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2001 επειδή είχε κρύψει νάρκες στη χώρα του και κρατούνταν στο Γκουαντάναμο εδώ και περισσότερο από 13 χρόνια χωρίς δίκη.


Η Ουάσιγκτον αντιμετώπισε δυσκολίες για να βρει μια τρίτη χώρα που να δεχθεί τους Υεμενίτες, τους οποίους δεν μπορεί να αναλάβει η χώρα τους εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου που διεξάγεται εκεί από το 2015.


Αφού μεταφερθούν στις τρίτες χώρες, οι πρώην κρατούμενοι του Γκουαντάναμο απελευθερώνονται εν γένει υπό επιτήρηση και εντάσσονται σε προγράμματα επανένταξης.


Οι απελευθερώσεις αυτές επιταχύνθηκαν τον τελευταίο καιρό, καθώς ο Πρόεδρος επιθυμεί να τηρήσει την υπόσχεσή του να κλείσει τη φυλακή, έστω και με καθυστέρηση επτά ετών.


Αυτό φαίνεται ωστόσο αδύνατο πριν από το τέλος της θητείας του τον Ιανουάριο του 2017, καθώς δεν έχει βρεθεί ένα μέρος στις ΗΠΑ όπου να μεταφερθούν οι περίπου πενήντα κρατούμενοι που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθούν.


Οι Ρεπουμπλικανοί, που έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, καθώς και ορισμένοι Δημοκρατικοί εμποδίζουν κάθε πρωτοβουλία.


Οι κρατούμενοι που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθούν, δεν μπορούν ούτε και να δικαστούν από κλασσικό δικαστήριο, καθώς ορισμένοι έχουν βασανιστεί ή έχουν συλληφθεί σε συνθήκες που θεωρούνται παράνομες βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.


Σήμερα η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί μια χώρα υποδοχής για τους 19 κρατουμένους που μπορούν να απελευθερωθούν άμεσα.


Μόνο 10 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων οι πέντε που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τις επιθέσεις στο World Trade Center, πρόκειται να δικαστούν.


Το 2001, το Γκουαντάναμο επρόκειτο να υποδεχθεί "τους χειρότερους μεταξύ των χειρότερων", όπως είχε δηλώσει ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι.


Όμως αποδείχθηκε πως υποδέχθηκε και πολλούς που ήταν "δεύτερα μαχαίρια", ακόμη και δυστυχείς που δεν είχαν διαπράξει κανένα έγκλημα, αλλά έτυχε να βρεθούν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή στον "παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" που είχαν κηρύξει οι ΗΠΑ.


Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν "την ευγνωμοσύνη τους στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την ανθρωπιστική τους ενέργεια και την προθυμία τους να υποστηρίξουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να κλείσουν τις εγκαταστάσεις κράτησης στο Γκουαντάναμο". 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X