Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τα ανοιχτά μέτωπα για την Α. Μέρκελ
Τα ανοιχτά μέτωπα για την Α. Μέρκελ  thumbnail

Τα ανοιχτά μέτωπα για την Α. Μέρκελ

Διακοπές τέλος, επιστροφή στο γραφείο. Αυτό δεν ισχύει μόνο για πολλούς από μας. Ισχύει και για την Αγγελα Μέρκελ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, που καταγράφει τα σημαντικότερα ανοιχτά μέτωπα που βρίσκει μπροστά της η Καγκελάριος.


Προσφυγική κρίση


Ουδείς γνωρίζει αν θα έχει διάρκεια η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Κύριο μέλημα της Καγκελαρίου είναι να φροντίσει έτσι ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των προσφύγων που φτάνει στη Γερμανία.


Διότι ακόμα και σήμερα περνούν τα γερμανικά σύνορα περίπου 16.000 πρόσφυγες το μήνα.


Είναι φυσικά πολύ λιγότεροι από τους, μηνιαία, 90.000 πρόσφυγες στις αρχές του χρόνου.


Ωστόσο, συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2016, αφίχθησαν στη χώρα 230.000 πρόσφυγες.


Κατά συνέπεια η Α. Μέρκελ οφείλει να εκπονήσει σχέδιο σε περίπτωση που η Τουρκία αφήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν ανενόχλητοι τα δυτικά της σύνορα με προορισμό την Ευρώπη.


Είναι ωστόσο σχεδόν ουτοπικό να ελπίζει στη στήριξη των υπολοίπων χωρών – μελών της ΕΕ στο ζήτημα της ποσόστωσης.


Το παράδοξο είναι ότι η Καγκελάριος μπορεί να υπολογίζει εν τέλει μόνο στη στρατηγική των κλειστών συνόρων που εφαρμόζουν οι βαλκανικές χώρες κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού.


Μια στρατηγική, την οποία η Καγκελάριος ως γνωστόν απορρίπτει.


Η διαμάχη με τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU)


Άμεσα συνδεδεμένες με το προσφυγικό είναι οι διαφωνίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών. Ήδη από το ξεκίνημα της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων το Μόναχο είχε εκδηλώσει με τον πλέον σαφή τρόπο τις ενστάσεις του.


Η κόντρα Μέρκελ-Ζέεχοφερ έφτασε τον Βαυαρό Πρωθυπουργό στο σημείο να εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την υποψηφιότητα των Γερμανών συντηρητικών για την καγκελαρία στις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.


Η δημοτικότητα της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" (AfD)


Μαζί με την δημοτικότητα της Καγκελαρίου, κατρακυλά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό πρόθεσης ψήφου για τους Χριστιανοδημοκράτες.


Αντίθετα, κερδισμένο βγαίνει το κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία".


Μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία ωστόσο, η Α. Μέρκελ προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της παίζοντας το χαρτί της εσωτερικής ασφάλειας και ανακοινώνοντας σειρά μέτρων πρόληψης και καταστολής της τρομοκρατίας.


Το ζήτημα της ασφάλειας θα απασχολήσει αναμφίβολα και το συνέδριο του CDU τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ίσως και να πληροφορηθεί τότε η γερμανική κοινή γνώμη αν η Καγκελάριος επιδιώκει να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία. 


Ουκρανική κρίση


Μετά τις κατηγορίες της Ρωσίας για επίθεση Ουκρανών σαμποτέρ στη χερσόνησο της Κριμαίας, το θερμόμετρο μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ανεβαίνει και πάλι.


Η Α. Μέρκελ θα συνεχίσει, πιθανότατα, να στηρίζει την πάγια θέση της για συνέχιση του διαλόγου και άσκησης πιέσεων στη Μόσχα. Ανοιχτό παραμένει ωστόσο με ποια μορφή θα μπορούσε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Ουκρανίας και Κιέβου.


 


Πηγή: real.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X