Αν η γυναίκα βγάζει πιο πολλά χρήματα από τον άνδρα;

Είμαι 47 ετών ιδιωτική υπάλληλος. Ο άνδρας μου μέχρι πρόσφατα είχε δυο δουλειές μία βασική και άλλη μία περιστασιακή από την οποία κέρδιζε αρκετά χρήματα. Πρόσφατα η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν έκλεισε και παρέμεινε πλέον με μία εργασία. Το θέμα που με απασχολεί είναι όχι μόνο το ότι μειώθηκε το οικογενειακό μας εισόδημα. Πλέον βγάζει λιγότερα χρήματα από εμένα και αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας γιατί καταλαβαίνω πως έχει γίνει απέναντί μου επιθετικός και ανταγωνιστικός. Πολλές φορές αναφέρει με παράπονο “κανόνισε εσύ τα οικονομικά μας αφού βγάζεις περισσότερα…” Δε φταίω γι αυτή την κατάσταση, θέλω να κάνω μια κουβέντα μαζί του αλλά δεν ξέρω τι να του πω. Χρειάζομαι μια συμβουλή από τους ειδικούς σας, ευχαριστώ. 

Μιλήσαμε με τον συνεργάτη μας, κύριοΧρήστο Ζιούβα, Ψυχοθεραπευτή-Οικογενειακό θεραπευτή και συνεργάτη του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. 

Πώς επηρεάζεται μια σχέση όταν ο ένας σύντροφος κερδίζει από την εργασία του περισσότερα από τον άλλον;

Όλα τα ζευγάρια έχουν να διαπραγματευτούν θέματα δύναμης και οικειότητας. Ποιος αποφασίζει και σε ποια θέματα; Πόσο κοντά είναι ο ένας στον άλλο και πόσο δικαιούνται να κινούνται αυτόνομα; Η διαφορετική δυνατότητα που έχει κάθε σύντροφος σε διαφορετικές χρονικές περιόδους να συνεισφέρει στα οικονομικά σίγουρα ανατρέπει το ισοζύγιο δύναμης και συχνά επιδρά και στο πόσο κοντά ή μακριά έρχονται ο ένας με τον άλλο. Μια συντροφική σχέση χρειάζεται πολύ περισσότερα από χρήματα για να ευδοκιμήσει. Το χρήμα εκτός από αναγκαίο για την επιβίωση μας, έχει και μεταφορική σημασία. Για παράδειγμα μια χειρονομία οικονομικού χαρακτήρα,  μπορεί να έχει διαμετρικά αντίθετα νοήματα: από την μια μπορεί να σημαίνει εξαγοράζω τον θυμό του άλλου ή καταλαγιάζω τις ενοχές μου ή από την άλλη, αναγνωρίζω τις ανάγκες σου, σε σκέφτομαι και ψάχνω τρόπους να σε φροντίσω.

Μια συζήτηση για το τι συνεισφέρει καθένας σε μια σχέση  θα είναι αδιέξοδη αν δεν συμπεριλάβει εκτός από την εισοδηματική διάσταση και το πώς αλλιώς νιώθει ο καθένας ότι  υποστηρίζει και θρέφει μια σχέση. Επίσης, μια τέτοια συζήτηση δεν πρέπει να περιοριστεί στην παρούσα χρονική συγκυρία. Οι άνθρωποι νιώθουν συχνά αδικημένοι όταν δεν συνυπολογίζεται η συνεισφορά τους σε προηγούμενες δύσκολες περιόδους της σχέσης ή του συντρόφου τους.

Οι άνδρες παραδοσιακά έχουν γαλουχηθεί να παίξουν το ρόλο του «κουβαλητή» στην οικογένεια. Όταν η οικονομική κρίση τους στερεί ή αποδυναμώνει αυτό τον ρόλο, μπορεί να νιώσουν έντονη απουσία νοήματος και απαξίωση προς τον εαυτό. Το ζευγάρι χρειάζεται να βρει νέα κατανομή αρμοδιοτήτων και κυρίως να αναγνωριστεί η νέα συμβολή του καθένα στην καινούργια συνθήκη.

Σχετικά άρθρα