Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Σε ποιά περίπτωση είναι απαραίτητη η επείγουσα αντισύλληψη;
Σε ποιά περίπτωση είναι απαραίτητη η επείγουσα αντισύλληψη; thumbnail

Η ΜΑΡΙΑΝΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Σε ποιά περίπτωση είναι απαραίτητη η επείγουσα αντισύλληψη;

Αναγνώστρια μας ρωτά: Γεια σας ήρθα σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφο μου 5 ημέρες πριν απο τη περίοδο μου υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης έχω σταθερό κλυκλο 25 26 ήμέρες


 


Στο ερώτημά σας απαντά ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων. 
 


Αγαπητή Μαριάννα,


Σε ευχαριστούμε πολύ για το e-mail σου.


Κάθε φορά που πραγματοποιείται σεξουαλική επαφή χωρίς αντισύλληψη, ακόμα και όταν αυτό συμβαίνει σε περίοδο που δεν είναι κοντά στις λεγόμενες γόνιμες ημέρες, υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά επειδή έχουν περάσει αρκετές ημέρες από την ημέρα που έγινε η πράξη δεν συστήνουμε την επείγουσα αντισύλληψη (π.χ. χάπι επόμενης ημέρας).


Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να περιμένεις λίγες ημέρες να δεις αν θα έχεις καθυστέρηση στην περίοδο σου και αν όντως έχεις καθυστέρηση, τότε θα πρέπει να κάνεις ένα τεστ εγκμοσύνης.


Ωστόσο, εφόσον έχεις ξεκινήσει την σεξουαλική σου ζωή καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου για τις επιλογές σου γύρω από την αντισύλληψη και να συζητήσεις μαζί του τη δυνατότητα μίας μορφής αντισύλληψης που θα σου ταιριάζει, ώστε να μην χρειαστεί να περάσεις ξανά αυτό το άγχος του «είμαι δεν είμαι έγκυος» και για να μπορείς να απολαμβάνεις τη σχέση σου χωρίς το φόβο μίας ανεπιθύμητης κύησης. Με τον γιατρό σου μπορείς να συζητήσεις όλα τα θετικά και αρνητικά των αντισυλληπτικών μεθόδων, ποιά μέθοδος σου ταιριάζει καλύτερα, ενώ μπορείτε να συζητήσετε και θέματα που αφορούν στην προστασία από τα λεγόμενα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), για το Τεστ-Παπ που πρέπει να κάνεις αφού έχεις ξεκινήσει τη σεξουαλική σου ζωή κτλ.


Ελπίζω να καταφέραμε να καλύψουμε κάποιες από τις απορίες σου. Είμαστε στη διάθεση σου για όποιες άλλες ερωτήσεις έχεις.
Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X