Οι γονείς μαθαίνουν το τσιγάρο στα παιδιά, όχι οι φίλοι.

Η επιρροή των γονιών και του φιλικού περιβάλλοντος των παιδιών όσο εκείνα βρίσκονται ακόμη στην προεφηβική ηλικία και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού είναι πιο σημαντική από αυτή των φίλων τους στο γυμνάσιο και το λύκειο, όσον αφορά στο κάπνισμα λένε οι ειδικοί.

Αν οι γονείς ή το περιβάλλον τους καπνίζει είναι πιο πιθανό να ωθήσει ένα παιδί στο κάπνισμα απ’ ότι ένας φίλος στο σχολείο υποστηρίζει μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν διαχρονικά δεδομένα από 1.001 εφήβους. Η πλήρης μελέτη ακολούθησε εφήβους από την ηλικία των 11 ετών μέχρι την ενηλικίωσή τους. Τα αποτελέσματά τους δείχνουν ότι ενώ όσο τα παιδιά προχωρούν ηλικιακά αυξάνει και η επιρροή των φίλων, την ίδια ώρα η επιρροή των γονιών μένει σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της εφηβείας όσον αφορά στο κάπνισμα.

Πιο επιρρεπή ως προς την υιοθέτηση κακών συνηθειών φίλων τους είναι τα αγόρια απ’ ότι τα κορίτσια.

Στο μεταξύ μια άλλη έρευνα αποδεικνύει τα αίτια του καπνίσματος σε άνδρες και γυναίκες.

Οι άντρες καπνίζουν για την πλάκα τους, ενώ οι γυναίκες καπνίζουν για να χαλαρώσουν τα τεταμένα νεύρα τους, υποστηρίζει μία βρετανική δημοσκόπηση.

Η πλειοψηφία των αντρών καπνιστών -56%- τόνισε πως καπνίζει τα περισσότερα τσιγάρα όταν βρίσκεται σε παρέα, σε σύγκριση μ το 48% των γυναικών, κάτι που υποδεικνύει πως το κάπνισμα είναι περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό για τους άντρες.

Η έρευνα ανακάλυψε πως το 33% των γυναικών καπνίζει περισσότερο όταν είναι αγχωμένο, ενώ το 55% των αντρών τόνισε πως εθίστηκε στο τσιγάρο, περισσότερο για κοινωνικούς λόγους, παρά εξαιτίας της νικοτίνης.

Περισσότερο από το 66% των γυναικών και 54% των ανδρών παραδέχθηκαν, επίσης, πως έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον μία φορά να σταματήσουν το κάπνισμα.

Ο δρ. Τζο Χέμινγκς, καθηγητής ψυχοσωματικής, δήλωσε: «Η συμπεριφορά αυτή αποδεικνύει πως το κάπνισμα είναι πιο κοινωνικά αποδεκτό για τον ανδρικό πληθυσμό, παρά για τον γυναικείο, κάτι που είναι παράλογο, ειδικά στις μέρες μας, και μπορεί να συνδεθεί με το γεγονός πως οι γυναίκες συνδέουν το κάπνισμα με μιας μορφής ντροπιαστική πράξη».

 

Σχετικά άρθρα