Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "H ΕΕ αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της"
"H ΕΕ αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της" thumbnail

"H ΕΕ αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της"

Η προσφυγική κρίση και οι κοινωνικές δυσκολίες που προκύπτουν από την κρίση στην ευρωζώνη θέτουν το ευρωπαϊκό σχέδιο υπό πρωτοφανή πίεση, με τον δεξιό λαϊκισμό να κερδίζει έδαφος σε πολλές χώρες της ΕΕ – από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Γαλλία ως τη Βρετανία και τη Γερμανία, προειδοποιεί στην ετήσια έκθεσή του το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann.


Εκ των σημαντικότερων think tanks της Ευρώπης, το ίδρυμα Bertelsmann αναφέρει ότι οι «διαιρέσεις στην ΕΕ έχουν επιδεινωθεί καθώς η Γηραιά ήπειρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ροή προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κινδυνεύει να αποτύχει». Όπως παρατηρεί το ίδρυμα «είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η εξεύρεση πολιτικών λύσεων στις πολυάριθμες διεθνείς προκλήσεις γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ως αποτέλεσμα της πολιτικής πόλωσης σε πολλές χώρες… Ενώ η αλλαγή του κλίματος, η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές αντιμετωπίζονται καλύτερα διεθνώς, οι πολιτικές απαντήσεις εξακολουθούν να αναζητούνται στο επίπεδο του έθνους-κράτους, ζημιώνοντας την εμπιστοσύνη προς τις εθνικές κυβερνήσεις.»


Σύμφωνα με το γερμανικό think tank, οι εξελίξεις αυτές «έχουν ευνοήσει τα σκληροπυρηνικά πολιτικά κόμματα που έχουν ανέβει στην εξουσία σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, υπονομεύοντας τα δημοκρατικά πρότυπα και την ελευθερία του Τύπου. Στη Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των ψηφοφόρων και στη Γερμανία το ξενόφοβο κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (AFD) εκμεταλλεύεται το θέμα των προσφύγων για τους σκοπούς μιας ακροδεξιάς συκοφαντικής εκστρατείας".


"Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, η ΕΕ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία στην ιστορία της και είναι μίλια μακριά από την εξεύρεση αμοιβαία επωφελών λύσεων», εκτιμά το ίδρυμα Bertelsmann.


«Να αντιδράσει άμεσα η ΕΕ» 


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει άμεσα. "Δεν μπορούμε να δεχτούμε παθητικά το γεγονός ότι διαφαίνεται στην Ευρώπη ένα αυξανόμενο κενό δικαιοσύνης». Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Focus, ο Μάρτιν Σούλτς υπογράμμισε ότι «πρέπει επειγόντως να κάνουμε κάτι για την εξαιρετικά υψηλή ανεργία των νέων, διότι καταστρέφεται η κοινωνία μας από τα μέσα».


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X