Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Στον ανακριτή ο 77χρονος κατηγορούμενος για τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας
Στον ανακριτή ο 77χρονος κατηγορούμενος για τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας thumbnail

Στον ανακριτή ο 77χρονος κατηγορούμενος για τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας

Το κατώφλι των δικαστηρίων Πειραιά πέρασε ο 77χρονος κατηγορούμενος για τη ναυτική τραγωδία της Αίγινας. Παρουσία ισχυρής δύναμης του λιμενικού βγήκε από το όχημα που τον μετέφερε και οδηγήθηκε στα γραφεία της Ε' τακτικής ανακρίτριας, όπου επιχειρεί να εξηγήσει τι πραγματικά συνέβη πριν και μετά τη σύγκρουση των δύο σκαφών.


Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός ποινικολόγος και συγγενής του, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, παραιτήθηκε λόγω της στενής τους συγγένειας από την υπεράσπιση του και συνήγορός του είναι πλέον ο Γιάννης Ηρειώτης.


«Η πορεία πλεύσης μου ήταν από Βορρά προς Νότο και εισερχόμενος στη θαλάσσια ζώνη που παρεμβάλλεται μεταξύ της νησίδας Μονή και των δυτικών ακτών της Αίγινας, στη θέση Πέρδικα αντιλήφθηκα μηχανοκίνητο σκάφος να κινείται από τη θέση Πέρδικα προς τη νήσο Μονή, δηλαδή επί πορείας από Ανατολή προς Δύση. Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου», αναφέρει μεταξύ άλλων, στο απολογητικό του υπόμνημα ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου.


Oλόκληρο το απολογητικό του υπόμνημα μπορείτε να το διαβάσετε στο παρακάτω λινκ: 


http://www.enikos.gr/data/files/2cadaea8af2df622556ed050dc02c27a.pdf


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένει στα δικαστήρια Πειραιά για 6 συνεχόμενες ώρες ο 77χρονος κατηγορούμενος για το φονικό ναυάγιο, όπου απολογήθηκε και πλέον περιμένει την απόφαση για το εάν θα προφυλακιστεί ή όχι.


Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογήθηκε μέσω υπομνήματος, ωστόσο εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης και των απανωτών ερωτήσεων, προσπάθησε να φωτίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το σκάφος το οποίο φέρεται να οδηγούσε εμβόλισε διερχόμενο τουριστικό σκάφος, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους εκ των οποίων ένα ανήλικο κορίτσι.


Σύμφωνα με την εκδοχή του κατηγορούμενου, υπαίτιος του δυστυχήματος είναι ο καπετάνιος του τουριστικού σκάφους, αφού δεν του παραχώρησε την προτεραιότητα λόγω θέσης, καθώς ο ίδιος ήταν δεξιά. Φαίνεται ακόμη πως επέμεινε πως δεν έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα και ισχυρίστηκε ότι εγκατέλειψε το τουριστικό σκάφος επειδή το ταχύπλοο είχε ρήγματα και φοβήθηκε ότι θα βυθιζόταν και αυτό.


Στο γιατί δεν προσπάθησε να πετάξει σωσίβια στους ναυαγούς, απάντησε κατ’ αρχήν επειδή τα ατομικά σωσίβια δεν έχουν αρκετό βάρος και συνεπώς, δεν θα έφταναν ποτέ στα χέρια των ανθρώπων, και κατά δεύτερον είχαν σβήσει οι μηχανές του σκάφους και ο άνεμος έσερνε το σκάφος σε αντίθετη κατεύθυνση από τους ναυαγούς. Άρα οι υπερήλικες επιβάτες του δεν είχαν την δύναμη να αντιδράσουν και να κάνουν την οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης.


Την ίδια ώρα, το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί την οικογένεια Κατιφέ, που θρηνεί την απώλεια δύο μελών, του πατέρα και της ανήλικης κόρης του, θεωρεί πως επιχειρείται προσπάθεια συγκάλυψης των τεχνικών γεγονότων.


Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρείας «Βλάσης και Συνεργάτες» τονίζονται τα εξής:


- «Την 16-08-2016 και περί ώρα 12:30, στην περιοχή της Μονής στην Αίγινα, το τουριστικό σκάφος «Ντουέντε» σκόρπισε τον θάνατο, αφαιρώντας τέσσερις ανθρώπινες ζωές, μεταξύ των οποίων και του Θεοδοσίου Κατιφέ και της πεντάχρονης κόρης του Σεβαστής.


- Το συγκεκριμένο σκάφος, με κυβερνήτη τον Θ. Λ. κατά μεταγενέστερη δήλωση του ιδίου, αφού εγκατέλειψε αβοήθητους, τους ναυαγούς που εκείνο δημιούργησε, επιδόθηκε σε μία προσπάθεια κάλυψης, συγκάλυψης και αποφυγής ευθυνών, την ίδια χρονική στιγμή που πλήθος προσώπων είχε ανάγκη για άμεση παροχή βοήθειας, που πιθανώς θα έσωζε ζωές.


- Μετά από συνεννόηση με δικούς του ανθρώπους, όπως ο ίδιος ο φερόμενος χειριστής αναφέρει, προσήλθε σκάφος που ρυμούλκησε το δικό του, αλλά και έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος δύο φουσκωτά, ένα μεγάλο, το οποίο παρέλαβε και αποβίβασε τους τρεις συνεπιβαίνοντες του, στις ακτές της Αίγινας και ένα άλλο φουσκωτό το οποίο παρέλαβε τον ίδιο τον φερόμενο κατά δήλωση του ως κυβερνήτη και τον οδήγησε στην περιοχή Φάρος, όπου αυτοκίνητο άλλου προσώπου, τον παρέλαβε και τον οδήγησε στο Λιμεναρχείο Αίγινας, 2,5 ώρες μετά το συμβάν. Εκεί εμφανίσθηκε με τον δικηγόρο του, με τον οποίο προφανώς είχαν επικοινωνία κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ συμβάντος και εμφανίσεως του στο Λιμεναρχείο.


- Την ίδια ώρα άνθρωποι πέθαιναν αβοήθητοι, αλλά ο συγκεκριμένος κατά δήλωση του κυβερνήτης, αφού αποποιήθηκε κάθε ευθύνης, δήλωσε και τα ονόματα των συνεπιβαινόντων του, όλοι κατά δήλωση του αρκετά μεγάλοι ηλικιακά, αλλά με διάθεση για κρουαζιέρα, με ταυτόχρονη ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων από ισχυρές σε ιπποδύναμη μηχανές.


Επειδή ουδείς από τους ισχυρισμούς αυτούς αντέχει σε σοβαρή κριτική, παρακαλούμε οποιονδήποτε αυτόπτη μάρτυρα είδε το συμβάν, ή τις προσπάθειες συγκάλυψης του, στις οποίες μετείχαν τουλάχιστον πέντε πρόσωπα, τα οποία ούτε καν προσήχθησαν ενώπιον των αρχών, να προσέλθει και να καταθέσει, για να φωτιστεί η αλήθεια. Το έχει ανάγκη η οικογένεια των θυμάτων, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία».


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ, enikos.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X