Τεστ: Είναι ευτυχισμένη η οικογένειά σου;

3 ερωτήματα που θέτει η μεγάλη Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Βιρτζίνια Σατίρ στο σύγγραμμά της “Πλάθοντας Ανθρώπους” μας βοηθούν να κατανοήσουμε το πόσο λειτουργική, παιδαγωγική και ευτυχισμένη η οικογένειά μας…

Αισθάνεσαι καλά μες στην οικογένειά σου αυτή τη στιγμή;

Αυτή την ερώτηση κανένας δεν την είχε σκεφτεί στις περισσότερες οικογένειες μέχρι τη στιγμλη που την έκανα εγώ. Το να ζούνε μαζί τους είναι αυτονόητο. Αν καμιά κρίση δεν ήταν φανερή στην οικογένεια, τότε όλοι πίστευαν πως όλοι οι άλλοι είναι ευχαριστημένοι. Σίγουρα πολλά μέλη της οικογένειας δεν τολμούσαν ούτε να αναρωτηθούν τίποτα παρόμοιο. Αισθάνονται προσκολλημένοι στην οικογένειά, έτσι κι αλλιώς, και δεν είχαν τρόπο να αλλάξουν τα πράγματα.

Αισθάνεσαι ότι ζεις μαζί με φίλους, ανθρώπους που σ’ αρέσουν και τους εμπιστεύεσαι και που τους αρέσεις και σε εμπιστεύονται;

Αυτή η ερώτηση συνήθως δημιουργεί την ίδια έκπληκτη αντίδραση. “Θεέ μου.. ποτέ δεν το σκέφτηκα…ειναι η οικογένειά μου”- λες και τα μέλη της οικογένειας είναι διαφορετικά από τον υπόλοιπο κόσμο.

Χαίρεσαι, ενθουσιάζεσαι που είσαι μέλος της οικογένειάς σου;

Ναι, υπάρχουν πραγματικά οικογένειες που τα μέλη τους πιστεύουν ότι πουθενά δεν θα βρουν περιβάλλον πιο ενδιαφέρον και επικοδομητικό από το σπίτι τους. Πολλοί  άνθρωποι όμως ζουν χρόνια ολόκληρα σε οικογένεια που τη νιώθουν σαν απειλή, σαν βάρος ή αφόρητα πληκτική.

Αν μπορείς ν’ απαντήσεις “ναι” και στις τρεις ερωτήσεις, τότε σίγουρα ζεις σε μια οικογένεια στοργική, παιδαγωγική όπως την ονομάζω.

Αν απαντήσεις “όχι”  ή “όχι συχνά”, τότε πιθανόν να βρίσκεσαι σε μια λίγο πολύ διαταραγμένη οικογένεια.

Αυτό δε σημαίνει πως έχεις κακιά οικογένεια. Σημαίνει μόνο ότι τα άτομα δεν είναι ευτυχισμένα και δεν έχουν μάθει τρόπους να αγαπούν και να εκτιμούν ο ένας τον άλλο ανεπιφύλακτα.

Σε επόμενο άρθρο θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε το τι σημαίνει διαταραγμένη, πληκτική  παιδαγωγική και  στοργική οικογένεια και να μάθουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας μέσα σε αυτή.

Σχετικά άρθρα