Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τα κόκκινα δάνεια φέρνουν πιο κοντά την Bad Bank
Τα κόκκινα δάνεια φέρνουν πιο κοντά την Bad Bank thumbnail

Τα κόκκινα δάνεια φέρνουν πιο κοντά την Bad Bank

ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου, εφημερίδα 'Realnews'


Αυστηρός και ιδιαίτερα φιλόδοξος χαρακτηρίζεται ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων για το χρονικό διάστημα 2016-2019 κατά 41 δισ. ευρώ, ο οποίος επιβάλλεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις εποπτικές αρχές της ευρωζώνης και συγκεκριμένα από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).


Η τελική διαμόρφωση των ετήσιων στόχων μείωσης του ποσού των 116-117 δισ. ευρώ από κόκκινα δάνεια βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν στα χέρια τους τον τελικό λογαριασμό.


Το αυστηρό πλαίσιο ερμηνεύεται από τα τραπεζικά στελέχη αφενός ως έμμεση πίεση με στόχο την επίσπευση της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων -με αιχμή τα επιχειρηματικά- σε ξένα funds, αφετέρου επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη σύστασης μίας κοινής για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα Bad Bank, κατά τα πρότυπα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.


Δυσκολίες


«Ετσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια να μη μειώνονται, αντίθετα να αυξάνονται έστω και με συγκρατημένο ρυθμό, σε συνδυασμό με τις σαρωτικές αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και την τοποθέτηση ξένων στελεχών, αποτελεί το κατάλληλο σκηνικό δημιουργίας μιας Bad Bank, η οποία θα εποπτεύεται από τους θεσμούς. Σε αυτήν θα μπορούν να μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια τουλάχιστον 30 δις ευρώ», αναφέρουν τραπεζικές πηγές στη 'Realnews' επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά από την αρχή του μνημονίου είμαστε τόσο κοντά (σ.σ.: τους πρώτους μήνες του 2017) στην πιθανότητα δημιουργίας κοινής Bad Bank. «Εφόσον δεν καταφέρουμε να πιάσουμε τους στόχους λόγω συνδυαστικών παραμέτρων της αγοράς, της οικονομίας, των χαμηλών τιμών, θα φθάσουμε στην ανάγκη της σύστασής της», προσθέτουν και δεν αποκλείουν το σενάριο περαιτέρω συγκέντρωσης των τραπεζών, με το επιχείρημα ότι μια πιθανή μεταφορά περιουσιακών στοιχείων 30 δις ευρώ στην Bad Bank θα συρρικνώσει τις τράπεζες.


Με δεδομένο ότι οι δύο Bad Banks που έχουν συσταθεί στην ευρωζώνη, η ισπανική Sareb και η ιρλανδική NAMA, ελέγχονται μετοχικά από ιδιώτες επενδυτές (κατά 55% και 51% αντίστοιχα) που δεν είναι άλλοι από τους μετόχους των ίδιων των τραπεζών, ο έλεγχος της διαχείρισης / πώλησης των κόκκινων δανείων περνά στα χέρια των μετόχων και σαφώς οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα γίνουν ευκολότερα. Κι αυτό διότι η στρατηγική των ελληνικών τραπεζών βασίζεται στην πώληση μικρού μέρους των κόκκινων δανείων – μόλις 5,4 δις ευρώ με βάση τις δεσμεύσεις τους για το 2016-2019 – εξαιτίας της εξευτελιστικής τιμής που δίνουν τα funds και η οποία θα οδηγούσε σε καταγραφή ζημιών δισεκατομμυρίων ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση στη μελλοντική ανάγκη νέων κεφαλαίων που σημαίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση. 


 


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο παρακάτω λινκ 


http://www.enikos.gr/data/files/7192c5bd72f39d462a8da76e7e8d5c37.pdf

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X