Πώς αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα των παιδιών;

Αναγνώστης του boro.gr μας ρωτά:

Καλησπέρα σας..Είμαι χωρισμένος με μια κόρη 2,5 χρονών εδώ και 2 χρόνια σχεδόν.Βλέπω το παιδί μου μια φορά την εβδομάδα και ομολογώ πως δε μου φαίνεται αρκετό..Χάνω πολλές στιγμές από τη ζωή της μικρής και προσπαθώ να τις αναπληρώσω με αυτή τη μια φορά. Η ερώτηση μου αφορά τη συμπεριφορά της μικρούλας μου στο παιδικό σταθμό. Επιδεικνύει μια επιθετική συμπεριφορά,σύμφωνα πάντα με τις παιδαγωγούς της. Είναι όμως δυνατόν να “φταίει” μόνο το δικό μου παιδί και να μπαίνει “τιμωρία”; Μήπως υπάρχει ανάλογη συμπεριφορά από τα άλλα παιδάκια που όμως παραβλέπεται;Δε ξέρω το λόγο.Αυτή ήταν η ερώτηση μου και ελπίζω να μη σας κούρασα…

Αγαπητέ αναγνώστη. Απευθύναμε το ερώτημά σας στην παιδοψυχίατρο κυρία Μερσύνη Αρμενάκα. 

Όλα τα παιδιά εκδηλώνουν κάποιου βαθμού επιθετικότητα. Είναι σημαντικό να ξέρουμε τι ορίζουμε επιθετικότητα. Συχνά ένα παιδί υπερκινητικό,ατσούμπαλο άθελα του πέφτει σε άλλα παιδιά και μπορεί να τα τραυματίσει .Αν παρατηρείτε και στο σπίτι μια ηθελημένα επιθετική συμπεριφορά και ανάλογα στοιχεία υπάρχουν στο σχολείο θα πρέπει να προβληματιστείτε και να κινηθείτε ανάλογα.

Η επιθετικότητα των παιδιών μικρής ηλικίας σχετίζεται συνήθως με το κλίμα στην οικογένεια . Το παιδί πιθανά εκτονώνει την ένταση και τον θυμό που νιώθει. Πολλές φορές τα διαζύγια φέρνουν εντάσεις και δυσκολίες στα μέλη της οικογένειας για αρκετό διάστημα.

Θα συνιστούσα να ζητήσετε την βοήθεια ειδικών ψυχικής υγείας – παιδοψυχίατρο ή ψυχολόγο που ασχολείται με παιδιά. Θα ήταν ωφέλιμο ο ειδικός να ήταν και οικογενειακός ψυχοθεραπευτής ώστε να έχετε μια πιο ολιστική ματιά.

Σχετικά άρθρα