14 προϋποθέσεις για έναν ευτυχισμένο γάμο!

Τα περισσότερα ζευγάρια μπαίνουν στο γάμο με τόσο όμορφη διάθεση, και τόσο γλυκές υποσχέσεις πίστης και αφοσίωσης.  Τι γίνεται στη διάρκεια αυτού του δοκιμαζόμενου θεσμού και τα πράγματα δεν πετυχαίνουν;  Είναι μεγάλο σχολείο ο γάμος.  Είναι τεράστια ευκαιρία εξέλιξης και διεύρυνσης.  Ρίχνουμε λοιπόν λίγο φως σε μερικές «υποσχέσεις». Αν ο κάθε ένας από το ζευγάρι μπορεί να δηλώσει με ειλικρίνεια τα παρακάτω οι ενδείξεις είναι ευοίωνες.  Αν όχι ας το ξανασκεφτεί!

ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΥΓΙΗ ΓΑΜΟ

Γράφει η οικογενειακή σύμβουλος Ερατώ Χατζημιχαλάκη.

1.Θα δίνω αυτά που θέλω να πάρω.

Αν ήθελα να είμαι λακωνική θα μπορούσα να αρκεστώ στο παραπάνω απόφθεγμα. Τίποτα από τα υπόλοιπα μπορεί και να μην χρειάζεται αν τηρηθεί αυτό.   Τεράστια ισορροπία προκύπτει όταν κανείς δίνει στο διπλανό του αυτό που θέλει να πάρει.  Σημαίνει πως το έχει και το μοιράζει.  Άρα αφού θα υπάρχει άπλετο γύρω του θα επιστρέψει και σ’ αυτόν.  Τι θέλεις από τον σύντροφό σου;  Νοιάξιμο, φροντίδα, αγάπη, τρυφερότητα, ρομαντισμό, επικοινωνία, κατανόηση, συνεργασία; ΔΩΣΤΑ!!!

2.Σε παντρεύομαι γιατί θέλω.

Για να πετύχει η συνταγή χρειάζεται οι διαθέσεις και των δύο να είναι θετικές ως προς τον γάμο.  Αν ο ένας διάκειται θετικά και άλλος μπαίνει στην έγγαμη ζωή λονχιζόμενος, το αρνητικό αποτέλεσμα δεν θα αργήσει να φανεί.

3.Θα σου συμπεριφέρομαι σαν να είσαι VIP

Πολλές φορές στο βωμό της οικειότητας που αναπτύσσεται στο ζευγάρι θυσιάζονται ηθελημένα και αθέλητα πάρα πολλά που δεν χρειάζεται να θυσιαστούν. Είναι πολύ βοηθητικό όταν φέρεται ο ένας προς τον άλλον σαν να είναι VIP.  Γιατί άραγε εμείς οι άνθρωποι φερόμαστε με καλούς τρόπους στους ξένους και όχι στους δικούς μας;

4.Θα διαφωνώ μαζί σου με σεβασμό.

Είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει συνύπαρξη χωρίς διαφωνία.  Το θέμα λοιπόν δεν είναι στο αν έχουμε διαφωνίες αλλά στο πώς είναι οι διαφωνίες αυτές.  Ας υπάρχει πάντα στο μυαλό και των δύο ότι «μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι διαφωνούμε».  Αυτό δίνει αμέσως μια άλλη ποιότητα στη διαφωνία.

5.Θα συνεχίσω να σε φλερτάρω.

Οι περισσότεροι γάμοι ξεκινούν από το φλερτ αλλά όλοι, άνδρες και γυναίκες το ξεχνούν πολύ γρήγορα, τουλάχιστο για τον σύντροφό τους.  Μπορεί να το θυμούνται για άλλους ….

6. Θα επικοινωνώ μαζί σου όταν εσύ θα μπορείς να με ακούσεις.   

Δεν αρκεί να επικοινωνούμε απλώς.  Επιβάλλεται να επικοινωνούμε σε βάθος.  Χρειάζεται ακόμη να επικοινωνούμε σε βάθος,  την κατάλληλη στιγμή. Τούτο  σημαίνει πως σε γνωρίζω τόσο που ξέρω πότε είσαι σε θέση να ακούσεις αυτό που έχω να σου πω.  Ακόμη σημαίνει ότι σε νοιάζομαι τόσο, που θέλω να σε διευκολύνω να έχεις το δικαίωμα να μην θέλεις να ακούσεις, πάντα.  Θα επικοινωνήσω λοιπόν την αλήθεια μου σε σένα όταν θα έχω τη βεβαιότητα πως είναι η κατάλληλη για σένα στιγμή.

7. Θα διαχειρίζομαι μαζί σου τα έσοδα που προκύπτουν από δική μου εισφορά.

Δεν είναι δυνατόν να μοιράζεται κανείς το κρεβάτι του και να μην μοιράζεται το πορτοφόλι του.  Τα ζευγάρια που δεν έχουν κοινή οικονομική διαχείριση δεν μπορεί παρά να αποξενώνονται σιγά-σιγά αλλά σταθερά.

8. Θα επιθυμώ να αποταμιεύουμε αν και εφόσον μπορούμε.

Πέρα από την ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει και που ίσως είναι το ζητούμενο σε πολλούς ανθρώπους, η αποταμίευση οδηγεί και σε κοινούς στόχους και όνειρα.  Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν στη συνεργασία.

9. Θα αγωνιστώ για να μην σβήσει η επιθυμία μου για σένα.

Τι να πρωτοπεί κανείς για ένα τόσο σημαντικό παράγοντα μιας συζυγικής σχέσης όπως η σεξουαλικότητα του ζευγαριού.  Είναι αυτό που χρειάζεται να λειτουργεί σαν φλόγα.  Άλλοτε φουντώνει και σε συνεπαίρνει και άλλοτε σιγοκαίει.  Αρκεί να μη σβήσει!

10.Θα έχουμε κοινούς φίλους και εξόδους.  

Καλή η ελευθερία και η αυτοδιάθεση, όταν όμως ένα ζευγάρι έχει καταλήξει να μην έχει καθόλου κοινές εξόδους,  μοιάζει σαν να μην επιζητά ο ένας την παρέα του άλλου.  Είναι σαν να μην υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα.  Φαίνεται σαν να μην υπάρχει καθόλου η έννοια του συνοδοιπόρου ή του φίλου.  Μπορεί δυο άνθρωποι να προέρχονται από διαφορετικούς τόπους, συνήθειες, κουλτούρες, μόρφωση.  Μπορεί να κάνουν διαφορετική δουλειά, να έχουν διαφορετικό ταμπεραμέντο όμως το καθήκον της φιλίας χρειάζεται να είναι το ίδιο σημαντικό και για τους δύο.  Οι κοινοί φίλοι ενώνουν.  Οι κοινοί φίλοι δημιουργούν την κοινή ιστορία ανάμεσα σε δυο ανόμοιους ανθρώπους.

11.Θα υποστηρίζω τους όποιους κανόνες μας ισότιμα.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τους δύο.  Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια συνεργασία όταν ισχύουν άλλοι κανόνες για τον έναν και άλλοι για τον άλλον.  Όποιοι και αν είναι λοιπόν οι κανόνες για κάθε ζευγάρι ας είναι κοινοί και για τους δυο.

12. Θα καλλιεργώ την ευτυχία και όχι μόνο την επιτυχία.

Συνήθως η επιτυχία μετριέται με την ύλη. Η ευτυχία είναι πιο άυλη, πιο ιδεολογική. Το τραγούδι, ο χορός, η μουσική, η διασκέδαση, το παιχνίδι, φέρνουν χαρά και η χαρά είναι πολλές φορές πολύ κοντά στην ευτυχία.

13. Θα σε εμπιστεύομαι.

Το να εμπιστεύομαι τον σύντροφό μου σημαίνει πως εμπιστεύομαι τον εαυτό μου.  Αφού τον επέλεξα και θέλησα να μπω σε μια τέτοια σχέση κοντινότητας η έλλειψη εμπιστοσύνης αν μη τι άλλο είναι σχήμα οξύμωρο.

14. Θα σου λέω μόνο αλήθεια.

Ε! τώρα αν μιλάμε για ψέματα ανάμεσα σε ενήλικες που από μόνοι τους αποφάσισαν να μπουν σε σχέση γάμου, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την όλη κατάσταση και να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικό.  Μια σχέση οποιασδήποτε μορφής δεν μπορεί ποτέ να στηριχθεί σε ψέματα.

15. Θα σέβομαι τις προσωπικές σου δραστηριότητες. 

Χρειάζεται ο κάθε σύντροφος να σέβεται και να διευκολύνει τον άλλον στα προσωπικά του ενδιαφέροντα.   Δεν είναι απαραίτητο να τα κάνουν όλα μαζί.

Ας είναι συχνή η αναφορά του καθενός στις πιο πάνω υποσχέσεις.  Ας ρωτά συχνά τον εαυτό του.  «Τηρώ τα παραπάνω;» Αν ο καθένας αναλάβει την ευθύνη για τον εαυτό του, άλλος αέρας θα φυσήξει στις ελληνικές οικογένειες που δοκιμάζονται ιδιαίτερα τούτη την εποχή.

Σχετικά άρθρα