Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Παρίσι: Οι επαφές Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες
Παρίσι: Οι επαφές Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες thumbnail

Παρίσι: Οι επαφές Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφίχθη στο Chateau de la Celle Saint-Cloud, στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων, όπου ξεκίνησε η Συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και στην οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός -ο μόνος αρχηγός από το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς- συμμετέχει ως παρατηρητής.

Αντικείμενο της σημερινής Συνάντησης των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ηγετών είναι η διαμόρφωση μιας συνεκτικής πρότασης-συμβολής τους στην Σύνοδο της Μπρατισλάβας στις 16 Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης.Σημειώνεται ότι η τελευταία συνάντηση των ηγετών των προοδευτικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στις 12 Μαρτίου 2016.

Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τη Συνάντηση θα αφορά στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της ΕΕ. Σε ότι αφορά στην εσωτερική ασφάλεια, το επίκεντρο των προβληματισμών αφορά την συνέχιση της κοινής μάχης κατά της τρομοκρατίας και τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική ασφάλεια, το επίκεντρο βρίσκεται στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας από τη μια και στην κατεύθυνση της εναρμόνιση της έναρξης των επιχειρήσεων στο εξωτερικό από την άλλη. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής αριστεράς θέτουν το ζήτημα της λεπτής αλλά απαραίτητης ισορροπίας ανάμεσα στην προστασία των πολιτών και στον σεβασμό του κράτους δικαίου και της εγγύησης των ελευθεριών.Το δεύτερο θέμα της συνάντησης αφορά στην οικονομική και κοινωνική συνοχή με την διαμόρφωση μιας πρότασης που θα συνδυάζει τον στόχο των επενδύσεων με ταυτόχρονη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Ο Πρόεδρος Ολάντ επ' αυτού έχει ήδη προτείνει από τις 14 Ιουλίου τον διπλασιασμό του Πακέτου Γιούνκερ.

Το ζήτημα επίσης της νέας γενιάς, που θεωρείται θεμελιώδες για την Ευρώπη, βρίσκεται παραδοσιακά στο επίκεντρο της προσοχής των σοσιαλδημοκρατών, ενώ στην παρούσα συγκυρία αφορά στην ενίσχυση της κινητικότητας των νέων εντός της ΕΕ.

Σημειώνεται επίσης, ότι την επαύριο του Brexit, στην ΕΕ συζητείται η αναγκαιότητα αποσαφήνισης ζητημάτων λειτουργίας της Ένωσης και των θεσμών της, ενώ οι ηγέτες θα βασιστούν στις εργασίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί από την Επιτροπή Γιούνκερ.Υπό αυτό το πρίσμα, όλες οι ανάλογες με τη σημερινή συναντήσεις, αποσκοπούν στο να επαναβεβαιώσουν την αναγκαιότητα μιας πολιτικής ενότητας αναφορικά με μια νέα ώθηση και ένα νέο βηματισμό που πρέπει να δώσουν στην Ευρώπη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Πρόεδρος Ολάντ θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στις 31 Αυγούστου στο Παρίσι ενώ θα συμμετάσχει στην συνάντηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.
Πηγή: http://www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X