Δίαιτα: 6 ψυχολογικά τρικ για να xάσεις κιλά!

Κάνετε δίαιτα και ήδη έχετε ξεκινήσει την  προσπάθεια να τρώτε μικρότερες μερίδες φαγητού; Σήμερα, θα σας δείξουμε 6 κόλπα για να ξεγελάσετε το  αχόρταγο εγκέφαλό σας!

  1. Αλλάξτε τον φωτισμό στο χώρο που τρώτε!

Στην τραπεζαρία σας, αντικαταστήστε τα δυνατά φώτα, ειδικά τις λάμπες φθορισμού με ένα πιο ήπιο φωτισμό. Ερευνητές από το Cornell University έκαναν το εξής πείραμα. Έδωσε ένα εστιατόριο fast-food μια πιο εξευγενισμένη όψη, χρησιμοποιώντας ένα ζεστό απαλό φωτισμό και το συνδύασαν με ήρεμη μουσική τζαζ. Το αποτέλεσμα; Οι επισκέπτες έμειναν περισσότερο χρόνο στο εστιατόριο απολαμβάνοντας την ατμόσφαιρα και συζητώντας μεταξύ τους δίνοντας όμως πολύ λιγότερη σημασία στις προσφορές φαγητού που έκανε το εστιατόριο και κατά συνέπεια, έφαγαν λιγότερο. Μήπως να δοκιμάσετε το πείραμα και στο σπίτι σας;

2.Τοποθετείστε έναν καθρέφτη στην κουζίνα σας.

 

Εδώ η ματαιοδοξία μπορεί να σας βοηθήσει. Πώς θα αποφύγετε την υπερκατανάλωση βλαβερών λιπαρών τροφών; Βάλτε έναν μεγάλο καθρέφτη στην κουζίνα και κατά προτίμηση, κοντά στο ψυγείο, προτείνουν οι ερευνητές στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο LOWA. Σε ανάλογα πειράματα που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο ότι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται την παρουσία ενός καθρέφτη το χώρο του φαγητού καταναλώνουν υποσυνείδητα πολύ λιγότερο παχυντικά τρόφιμα όπως τυριά, αλλαντικά ή κρέμα γάλατος. Η παρουσία του καθρέφτη, δεν αφήνει να ξεχάσεις το σκοπό, την αλλαγή του βάρους που επιθυμείς

3. Αλλάξτε χρώμα… πιάτου!

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι το χρώμα του πιάτου κάνει τη διαφορά; Ασυναίσθητα, θα εξυπηρετήσει τον εαυτό σας λιγότερο φαγητό αν το χρώμα του πιάτου σας είναι εκ διαμέτρου διαφορετική από το περιεχόμενό της. Και όμως. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν το χρώμα της τροφής είναι παρόμοιο με αυτό του πιάτου, δεν ελέγχουμε την ποσότητα που τρώμε τόσο καλά. Αντίθετα είναι πιο εύκολο να διαπιστώσουμε ότι έχουμε παραγεμίσει το πιάτο όταν το χρώμα του κάνει αντίθετο με το χρώμα της τροφής. Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται ο εγκέφαλος μπορεί εύκολα να μπερδευτεί και να μη μπορεί να ελέγξει με ακρίβεια την ποσότητα της τροφής που λαμβάνετε. Σε ανάλογο πείραμα που πραγματοποιήθηκε οι άνθρωποι που έβαλαν σε κόκκινο πιάτο μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα, κατανάλωσαν 22% περισσότερη ποσότητα ζυμαρικών σε σχέση με εκείνους που τα απόλαυσαν σε άσπρο πιάτο. Οι τελευταίοι διατήρησαν τον έλεγχο.

4. Σερβίρετε με διαφορετικό τρόπο!

Πώς; Χρησιμοποιώντας λαβίδες αντί για κουτάλι και καταναλώστε λιγότερη τροφή. Συγκεκριμένα, 16,5% λιγότερο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Η μεταφορά του φαγητού είναι πολύ πιο δύσκολη με την τσιμπίδα, οπότε υποσυνείδητα, δε θέλετε να επιμείνετε στο να υπερφορτώσετε το πιάτο σας! Και βέβαια, η λήψη της τροφής με chopstics έχει τα ίδια αποτελέσματα. Επιβραδύνουν την πρόσληψη τροφής, και δημιουργούν πιο εύκολα το αίσθημα του κορεσμού.  Πολύ μικρές λεπτομέρειες που όμως, σύμφωνα με τα πονήματα της μελέτης μακροπρόθεσμα, μπορεί να σας γλιτώσουν από χιλιάδες θερμίδες και κιλά.

5. Ξεγελάστε τον εαυτό σας με ένα μικρό γλυκάκι το πρωί.

 

Τα γλυκά είναι η απαγορευμένη λέξη σε όποιον επιθυμεί να κάνει δίαιτα. Αν δεν μπορείτε να τα αποχωριστείτε τότε σας έχουμε ένα καλό νέο. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το  πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ όσοι προσέθεταν μαζί με το πρωτεϊνούχο πρωινό τους ένα πολύ μικρό ντόνατς ή ένα δυο cookies όχι μόνο ξεγελάστηκαν και ένιωθαν λιγότερες λιγούρες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά κατάφεραν να χάσουν πολύ περισσότερους πόντους σε σχέση με όσους απέφευγαν τελείως τα γλυκά.

6. Ασκηθείτε αλλά μη σκέφτεστε την άσκηση!

Πρόσφατες έρευνες στο Πανεπιστήμιο Cornell απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που έχουν στο μυαλό τους συνέχεια την άσκηση, αυξάνουν τις θερμίδες που καταναλώνουν ημερησίως  περισσότερες θερμίδες γιατί παράλληλα σκέφτονται έστω και υποσυνείδητα, την ενέργεια που χρειάζονται για να αντέξουν την κοπιαστική διαδικασία! Ο εγκέφαλός τους ποθεί… θερμίδες!

 

 

 

Σχετικά άρθρα