Αρχική / Ψυχολογία / Διατροφικές διαταραχές / Πρέπει να κάνουν δίαιτα οι έφηβοι;

Πρέπει να κάνουν δίαιτα οι έφηβοι;

 


 


Μια μικρή αναγνώστριά μας ζητά την κατεύθυνση των ειδικών μας:


  


Μιλήσαμε με την Δρ. Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, συμβουλευτική-εκπαιδευτική ψυχολόγο και ειδική σε θέματα διατροφής.


  


Καταρχήν να πούμε ότι εμείς μόνο μια κατεύθυνση μπορούμε να δώσουμε στην μικρή μας φίλη από το site για το ζήτημα που μας αναφέρει και βάση των στοιχείων που μας αναφέρει. Οι διαστάσεις συνήθως ολοκληρώνονται με την έλευση της εφηβικής ηλικίας. Δεν υπάρχει διαιτολόγιο για να προσθέσει ύψος ιδιαίτερα μάλιστα αν μιλάμε για περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη. Συνήθως μετά τη έναρξη της περιόδου ελάχιστα εκατοστά μπορεί να πάρει μια κοπέλα. Το ύψος άλλωστε έχει να κάνει και με παράγοντες γενετικούς, δηλαδή το πόσο ψηλοί ήταν οι γονείς μας.


 


Από εκεί και πέρα η μικρή αναγνώστριά μας θα πρέπει να εξετάσει τον λόγο που θέλει να αποκτήσει μια τόσο συγκεκριμένη εξωτερική εμφάνιση. Ήδη για τα ελληνικά δεδομένα θεωρείται ψηλή. Οι άνθρωποι είναι όμορφοι σε όλες τις διαστάσεις. Και είναι ωραίο να είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας! Δεν είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να φτάσουμε σε συγκεκριμένα στάνταρ και να ακολουθούμε πρότυπα όπως αυτά που βλέπουμε σε περιοδικά μόδας για παράδειγμα. Είναι ανέφικτα αυτά, είναι αφύσικα πολλές φορές.


 


Το ποιοι είμαστε δεν καθορίζεται από την εικόνα μας στον καθρέφτη. Το πόσο ωραίοι και ωραίες είμαστε εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως είναι από η προσωπικότητά μας, ο χαρακτήρας μας, το πόσο κοινωνικοί και φιλικοί είμαστε, από τον δυναμισμό μας. Το σημαντικό λοιπόν, είναι να αποδεχόμαστε και να αγαπάμε τον εαυτό μας ανεξάρτητα από όρους και κανόνες που έχουν να κάνουν με την εξωτερική μας εμφάνιση.


 


Ας αναρωτηθούμε. Για ποιο λόγο θέλουμε να αλλάξουμε και να γίνουμε κάτι άλλο; Ποιανού την αποδοχή θέλω να κερδίσω; Γιατί αυτό να είναι ο σκοπός μου και το όνειρο μιας ζωής; Μήπως είμαι όμορφη και έτσι όπως είμαι; Μήπως να αγαπήσω τον εαυτό μου;


 


Οι σωστές δίαιτες δίνονται μετά από μια επίσκεψη από διαιτολόγο. Αν δυσκολεύεται η φίλη μας να αποδεχτεί τον εαυτό της έτσι όπως είναι και θέλει να μοιάσει σε κάτι άλλο τότε καλύτερα είναι να μιλήσει με κάποιο ψυχολόγο ή κάποιον ειδικό που θα την βοηθήσει να αποδεχτεί και να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της.


 


Δίαιτα κάνουν τα παιδιά μόνο αν υπάρχει παθολογικό πρόβλημα. Το βάρος της συγκεκριμένης κοπέλας σε συνδυασμό με το βάρος της δε δείχνει να είναι μη φυσιολογικό φαίνεται πώς δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά βέβαια αυτό θα πρέπει να διαπιστωθεί μετά από μια επίσκεψη σε ειδικό διατροφολόγο.


 


Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί σε αυτές της ηλικίες είναι πολύ επικίνδυνο νε ξεκινήσουν διατροφικές διαταραχές και συνήθως ξεκινούν με αφορμή μια δίαιτα που γίνεται έπειτα υπερβολική. Οι έφηβοι πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί έχουν τρομερές ανάγκες διατροφικές και μια στερητική δίαιτα μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την απόδοση στο σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες! Καταναλώνουν πολύ ενέργεια και πρέπει να διατρέφονται σωστά και επαρκώς.


 


Από όλα αυτά που είπαμε το κύριο που πρέπει να δώσει έμφαση η αναγνώστριά μας είναι να αγαπήσει και να αγαπήσει τον εαυτό της όπως είναι! Και να θυμάται πώς δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι! Δεν υπάρχουν άνθρωποι με τέλεια εξωτερική εμφάνιση!

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X