Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Εμμηνόπαυση: Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα;
Εμμηνόπαυση: Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα;  thumbnail

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΟΥ BORO.GR

Εμμηνόπαυση: Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα;

Αναγνώστρια μας ρωτά: Έχω κάνει ολικη αφαίρεση  μήτρας. Πριν την επέμβαση είχα κανονικά περίοδο πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου; πως μπορώ να τα αντίμετωπίσω δεδομένου ότι τα περναω στον υπερθετικό βαθμό και έχω απότομα εξάψεις, αδυναμία κλπ.
Στο ερώτημά σας απαντά ο Πάνος Αντσακλής, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων.  


Εμμηνόπαυση είναι η οριστική διακοπή της περιόδου (έμμηνος ρύση) μίας γυναίκας και είναι αποτέλεσμα της εξάντλησης των ωοθηκικών αποθεμάτων, που ουσιαστικά σημαίνει ότι σταματάνε να λειτουργούν οι ωοθήκες, ώστε να μην υπάρχει πλέον η περιοδική έκκληση ορμονών από αυτές, κυρίως των οιστρογόνων, που προκαλούν και τον εμμηνορυσιακό κύκλο στις γυναίκες. Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσική εξέλιξη στη ζωή κάθε γυναίκας και ουσιαστικά σηματοδοτεί τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη-αναπαραγωγική φάση της ζωής της. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι αρκετά τυπικά και οφείλονται στην μειωμένη ποσότητα οιστρογόνων και συμπεριλαμβάνουν εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, αλλαγές στη διάθεση της γυναίκας, αίσθημα κόπωσης, ξηρότητα κόλπου κτλ. Όταν η εμμηνόπαυση προκληθεί ιατρικά, δηλαδή χειρουργικά με την αφαίρεση των ωοθηκών, τότε η πτώση των ορμονών είναι πολύ πιο απότομη και τα συμπτώματα συνήθως πιο έντονα. Το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν τα συμπτώματα δεν μπορεί να προβλεφθεί, συνήθως όμως με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο ήπια και λιγότερο συχνά.


 


Το αν μια γυναίκα θα πρέπει να πάρει ορμονική θεραπεία αποκατάστασης μετά από αφαίρεση μήτρας και ωοθηκών, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία της γυναίκας, για ποιόν λόγο έκανε την επέμβαση, το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, την ένταση των συμπτωμάτων και άλλους παράγοντες όπως ύπαρξη οστεπόρωσης κτλ. και μόνο μετά από μία εκτενή συζήτηση με τον γυναικολόγο μπορεί να αποφασιστεί από κοινού αν μπορείτε να πάρετε θεραπεία υποκατάστασης, αν την χρειάζεστε όντως και αν ναι, ποιά μορφή ορμονών είναι η κατάλληλη για εσάς. Επίσης μπορείτε να συζητήσετε και ποιες εναλλακτικές φυσικές μέθοδοι μπορεί να σας βοηθήσουν (δίαιτα-διατροφή, άσκηση, διακοπή καπνίσματος αν καπνίζετε κλπ.)Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X