Οι 6 αλήθειες για τα ναρκωτικά που (πιθανόν) αγνοείς

Ένας στους επτά μαθητές ηλικίας 15 – 19 ετών στην Ελλάδα έχει κάνει χρήση (έστω και μία φορά) κάποιας παράνομης ουσίας, κυρίως κάνναβης. Η πλειονότητά τους έχει επαναλάβει τη χρήση.

Η χρήση των ναρκωτικών ουσιών αφορά περισσότερο sτα αγόρια από τα κορίτσια, σε αναλογία 2,5 προς 1, σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιστημονικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής στην πιο πρόσφατη έρευνά του.

Γράφει η Άρτεμις Τσίτσικα

Από το 1984 μέχρι το 2011, σχεδόν τριπλασιάζεται η χρήση ναρκωτικών μέσα στην εικοσιπενταετία (από 6% το 1984 σε 15,3% το 2011). Μάλιστα, αυξάνεται περισσότερο από τη δοκιμή, η συστηματικότερη χρήση (χρήση 3+ φορές).

Με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός όσων έχουν κάνει χρήση. Στην ηλικία των 17 – 18 ετών χρήση κάνναβης τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει ένας στους 7 (13,6%) και τον τελευταίο μήνα το 8%.

Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής σου που αποκτάς πρωτόγνωρες  εμπειρίες και σου αρέσει να δοκιμάζεις ΝΕΑ πράγματα. Μέσα από αυτό το συναρπαστικό ταξίδι γνωρίζεις τον εαυτό σου,  στηρίζεσαι στις δυνάμεις σου και προσπαθείς να κατακτήσεις τους στόχους σου.

6 αλήθειες για τα ναρκωτικά

Συχνά μπορεί να αμφισβητήσεις τους μεγαλυτέρους σου, ενώ οι φίλοι και η παρέα σου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή σου. Υπάρχουν επιλογές που οδηγούν σε πραγματικό ΑΔΙΕΞΟΔΟ και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σου, και την ίδια σου τη ζωή.

Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που μπορεί να σου προσφερθούν σε μια παρέα ή σε χώρους διασκέδασης. Οδηγούν σε ένα σκοτεινό λαβύρινθο και καταστρέφουν τη ζωή. Όμως,

  • Δεν είναι απαραίτητα για να διασκεδάσεις και να ψυχαγωγηθείς.
  • Δεν λύνουν προβλήματα και δεν βοηθάνε εάν νιώθεις μόνος/η ή αβοήθητος/η.
  • Δεν θα σε βοηθήσουν να γίνεις δημοφιλής ή πιο αποδεκτός από την παρέα σου (εκτός και εάν πρόκειται για λάθος παρέα).
  • Η χρήση τους δεν αποτελεί επαναστατική πράξη, αλλά αυτοκαταστροφή
  • Μπορούν- χωρίς να το καταλάβεις- να σε οδηγήσουν σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση εθισμού.
  • Δεν υπάρχουν αβλαβείς (μη βλαβερές) ναρκωτικές ουσίες.

Τα ναρκωτικά ΔΕΝ είναι η λύση

Μην δεχθείς να δοκιμάσεις ναρκωτικές ουσίες, ούτε για μια φορά. Εάν νιώθεις μόνος ή αντιμετωπίζεις οποιεσδήποτε δυσκολίες αναζήτησε βοήθεια γιατί τα ναρκωτικά ΔΕΝ είναι η λύση.

Η μαριχουάνα

Η μαριχουάνα δεν είναι ακίνδυνη. Περιέχει 400 χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και το βενζοπυρένιο, που είναι ισχυρά καρκινογόνο. Περιέχει περισσότερη πίσσα από το κοινό τσιγάρο και μετά από μια μόνο χρήση παραμένει και βλάπτει τον οργανισμό για 30 ολόκληρες ημέρες.

Επίσης, διαταράσσει την πρόσφατη μνήμη και την πνευματική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, οι νέοι που κάνουν χρήση μπορεί να μην θυμούνται βασικά πράγματα όπως η ημερομηνία γενεθλίων τους ή τις ημέρες της εβδομάδας, ενώ αδυνατούν να κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις.

Η κοκαΐνη

Η κοκαΐνη είναι ουσία που προκαλεί διέγερση. Ακολουθούν έντονη κόπωση και ευερεθιστότητα. Ο συνδυασμός της με αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου. Παράλληλα, προκαλεί ψυχολογική, αλλά και σωματική εξάρτηση, και συνεπώς σύνδρομο στέρησης: ρίγη, πόνους σε κοιλιά, μέση και αρθρώσεις, διάρροιες, τρόμο, σπασμούς και έντονη επιθυμία για χρήση ουσίας.

Η ψυχολογική εξάρτηση επιμένει για πολύ και μπορεί να είναι η αιτία διακοπής της προσπάθειας απεξάρτησης. Βασικές συνέπειες είναι η καρδιακή αρρυθμία, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, το καρδιακό έμφραγμα, οι επιληπτικοί σπασμοί, η εγκεφαλική βλάβη, η καταστροφή διαφράγματος της μύτης, οι λοιμώξεις όπως ηπατίτιδα Β και AIDS και ο θάνατος.

narkwtika

Η ηρωϊνη

Η ηρωϊνη είναι ουσία που παράγεται από τη μορφίνη και είναι πολύ ισχυρό ναρκωτικό που ανήκει στην οικογένεια των οπιοειδών. Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για πολύ ισχυρή ουσία που προκαλεί ψυχολογική και σωματική εξάρτηση με στερητικό σύνδρομο. Βασικές συνέπειες είναι οι λοιμώξεις, ο τέτανος, η οστεομυελίτιδα, η πνευμονία και ο θάνατος.

Οι αμφεταμίνες

Οι αμφεταμίνες είναι ουσίες που προκαλούν διέγερση και χαρακτηριστικά του συνδρόμου στέρησης είναι η απάθεια, η αϋπνία και η κατάθλιψη. Βασικές συνέπειες είναι η ανορεξία και απώλεια βάρους, το άγχος, ο τρόμος, η βίαιη συμπεριφορά, η υπερκινητικότητα, η αύξηση αρτηριακής πίεσης και η ταχυκαρδία.

Η LSD

Η LSD είναι ουσία που χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες 1960 και 1970, μα χρησιμοποιείται και σήμερα. Ελάχιστες ποσότητες από το στόμα προκαλούν ψευδαισθήσεις. Βασικές συνέπειες είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, η ανόρθωση των τριχών και οι σπασμοί.

Εάν ήδη έχεις εσύ ή κάποιος φίλος σου προβλήματα με ναρκωτικές ουσίες, μην χάνεις χρόνο γιατί αντιμετωπίζεται εάν απευθυνθείς στο κατάλληλο πλαίσιο.

Άρτεμις Τσίτσικα
Επιίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής και Επιστημονική Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ),  στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»
Μεσογείων 24 , Τ.Κ. 11527, Γουδί
6ος Όροφος, Πτέρυγα Ε. Δαλακούρα
Τηλ. – fax : 210-7710824
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα σημάδια σε μάτια και σώμα ότι κάποιος παίρνει ναρκωτικά

Πώς να ξεκινήσετε τη συζήτηση με τα παιδιά σας για τα ναρκωτικά

Τους έκαναν «πρόγραμμα ψυχοθεραπείας» με… ναρκωτικά!

Σχετικά άρθρα