Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Το χρονικό της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών
Το χρονικό της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών thumbnail

Το χρονικό της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών

Το θρίλερ της δημοπρασίας που ξεκίνησε το πρωί της περασμένης Τρίτης, ολοκληρώθηκε ξημερώματα Παρασκευής, λίγα λεπτά πριν από τις 3. Μετά τις ανακοινώσεις του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης για το τελικό αποτέλεσμα της δημοπρασίας οι συμμετέχοντες δέχθηκαν καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, που περίμεναν σχεδόν 70 ώρες έξω από το κτίριο.

Η πρωτόγνωρη για όλους διαδικασία αποδείχθηκε χρονοβόρα και -όπως φαίνεται και από το ενημερωτικό σημείωμα της ΓΓΕΕ- απαιτήθηκαν πολλοί γύροι για την κατοχύρωση μιας άδειας.

Συγκεκριμένα, για την πρώτη άδεια η οποία κατοχυρώθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ) απαιτήθηκαν 56 γύροιτου σταδίου 1 και 2 γύροι του σταδίου 2, ολοκληρώθηκε στις 30/08/16 και ώρα 20:50 και το τελικό ποσό ανήλθε στα 43.600.000 ευρώ.

Η δεύτερη άδεια με πλειοδότη την εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ολοκληρώθηκε στις 31/08/16 και ώρα 15:25 μετά τη διεξαγωγή 78 γύρων του σταδίου 1 και 2 γύρων του σταδίου 2. Το συνολικό ποσό ανήλθε στα 52.600.000 ευρώ. 

Για την εταιρεία ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η οποία κατοχύρωσε την τηλεοπτική άδεια με το υψηλότερο τίμημα των 75.900.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε την1/09/16 και ώρα 11:20 με 99 γύρους στο στάδιο 1 και 2 γύρους στο στάδιο 2.

Για την τέταρτη τηλεοπτική άδεια, η οποία κατοχυρώθηκε στην εταιρεία συμφερόντων του Β. Μαρινάκη και είναι η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) με συνολικό ποσό 73.900.000 ευρώ, απαιτήθηκαν 117 γύροι στο στάδιο 1 και 2 γύροι στο στάδιο 2 ενώ ολοκληρώθηκε την 2/09/16 και ώρα 02:35.

Ο εκπρόσωπος του Σκάι, Κώστας Κιμπουρόπουλος έκανε λόγο για «χιτσκοκική διαδικασία». Όπως είπε, η πλέον χρονοβόρες διαδικασίες ήταν για την 3η και 4η άδεια καθώς ξεπέρασαν τις 14 ώρες. Σαββίδης: Ο Αλαφούζος έπρεπε να πληρώσει περισσότερα

Ο κ. Σαββίδης ανέπτυξε στους δημοσιογράφους τις κινήσεις που έκανε η ομάδα του κατά την διάρκεια της δημοπρασίας, δίνοντας λεπτομέρειες από το 70ωρο θρίλερ. 

«Δύο ημέρες πριν από τον διαγωνισμό άρχισαν να συζητάνε για το ποιος είναι ο Σαββίδης και τότε είπα στον εαυτό μου ότι αν εγώ δεν πάρω την άδεια θα κάνω ότι μπορώ προκειμένου να πληρώσουν πολύ περισσότερα αυτοί. Και είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι το πέτυχα» είπε ο κ. Σαββίδης και πρόσθεσε: «Δεν είμαι χαμένος. Κέρδισα».

Και συνέχισε: «Κάνω το πρώτο βήμα και στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ προσπαθώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Εμείς προσέχαμε την κάθε κίνηση. Και προσπαθούσαμε μέσα από τον χρόνο που χρειάζεται για κάθε κίνηση να καταλάβουμε πόσες κινήσεις γίνανε. Και αφού το κάθε βήμα ήταν 500.000 ευρώ προσπαθούσαμε να καταλάβουμε πόσα είναι τα βήματα που κάνουν οι αντίπαλοί μας. Για την δεύτερη άδεια υποθέταμε ότι το ξεκίνημα θα είναι κάπου γύρω στα 32 εκατ. ευρώ και δεν κάναμε λάθος. Έπρεπε να καταλάβουμε τι θα συμβεί με την Τρίτη άδεια και στην τέταρτη άδεια ήταν απολύτως σαφής ο στόχος να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Το ότι θα φτάσουμε κάποια στιγμή να βρισκόμαστε στο χώρο των media αυτό είναι βέβαιο. Το ότι σήμερα η κυβέρνηση μπόρεσε να στεναχωρήσει όλους τους σκεπτικιστές, όλους αυτούς που δεν πίστευαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν για τις άδειες και οι συμμετέχοντες απέδειξαν ότι είναι έτοιμοι να πληρώσουν. Στεναχωρήθηκα για το γεγονός ότι ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερα από όλους. Έπρεπε να πληρώσει περισσότερο».

Ο κ. Σαββίδης, δήλωσε χαρούμενος που οι τέσσερις άδειες απέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό πάνω από 200 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε: «Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές. Ελπίζω ότι στον προϋπολογισμό ήρθαν κάποια έσοδα, τα οποία δεν τα υπολόγιζαν, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους συνταξιούχους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους Πόντιους».

Στο ερώτημα εάν θα διεκδικήσει κάποια άλλη τηλεοπτική άδεια, όπως περιφερειακής εμβέλειας, απάντησε: «Σίγουρα ο χώρος των media με ενδιαφέρει, αλλά έχω μια ξεκάθαρη κατανόηση το πόσο κοστίζει αυτός ο χώρος».

Για το πώς είδε την όλη διαδικασία σχολίασε: «Ήταν αρκετά πρωτότυπη. Αλλά με άσχημο τρόπο είχε διαμορφωθεί σαν διαδικασία. Θύμιζε κάπως φυλακή. Και μάλιστα κάναμε αστεία επάνω και λέγαμε ότι ίσως είμαστε οι μοναδικοί άνθρωποι που με δική τους απόφαση κλείστηκαν, χωρίς απόφαση εισαγγελέα, 60 ώρες σ’ έναν χώρο. Ακόμα και στην τουαλέτα δεν μπορούσαμε να πάμε χωρίς αστυνομικό. Αλλά δεν πειράζει, η κυβέρνηση έδειξε ότι είναι σε θέση να διεκπεραιώσει τόσο δύσκολους και περίπλοκους διαγωνισμούς. Είμαι αρκετά χαρούμενος γι’ αυτό, γιατί έχω πει στον πρωθυπουργό και στους ανθρώπους γύρω του, ότι δεν χρειάζεται να φοβάται κάτι και να πηγαίνει μπροστά».Στο ερώτημα εάν υπήρχαν ενστάσεις μεταξύ των υποψηφίων ή κάποια αντιπαλότητα, αντιδικία ο κ. Σαββίδης δήλωσε: «Δεν βλέπαμε ο ένας τον άλλο. Οι μόνες αντιδικίες που είχαμε ήταν με τους αστυνομικούς. Ήταν αποπνικτική η ατμόσφαιρα, ζητούσαμε να ανοίγει η πόρτα και αυτοί δεν το επέτρεπαν, αυτό ήταν όλο».

Ο κ. Σαββίδης ρωτήθηκε και για το ύψος του ποσού, το οποίο προσέφερε προκείμενου να εξασφαλίσει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, αλλά απέφυγε να απαντήσει με αριθμούς λέγοντας, χαρακτηριστικά: «Μέχρι εκεί που έπρεπε. Μέχρι το νούμερο που έπρεπε εγώ κατάφερα να υλοποιήσω το δικό μου σενάριο. Μπορώ να πω ένα πράγμα. Όταν βγήκα στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά. Αυτό σημαίνει ότι εκπλήρωσα την αποστολή μου».

Ο εκπρόσωπος του STAR, Κάρολος Αλκαλάι είπε: «Καλύτερα θα ήταν αυτή η διαδικασία να είχε γίνει αφού είχε αποφανθεί η δικαιοσύνη για όλα όσα εκκρεμούν», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν τα ποσά που δόθηκαν για τη δημοπρασία ανέφερε: «Μου έκανε εντύπωση το ύψος. Είχαμε φανταστεί ότι θα πάει ψηλά, αλλά δεν είχαμε φανταστεί ότι θα πάει τόσο ψηλά».Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας περιλαμβάνει τον έλεγχο πόθεν έσχες των εταιρειών για την τελική κατοχύρωση της άδειας. Μετά από την τριήμερη διαδικασία της δημοπρασίας το τηλεοπτικό τοπίο αλλάζει άρδην, ενώ εκτός φάσματος, σύμφωνα με όσα αναφέρει τηλεγράφημα του Αθηναϊκού πρακτορείου, μένουν τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι βρίσκονται σε λειτουργία και είναι οι: MEGA, ALPHA, STAR, EPSILON. 

Σε δηλώσεις του προς τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού STAR εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των εργαζομένων, δηλώνοντας ότι νέοι άνεργοι θα έρθουν να προστεθούν στη μακρά λίστα ανέργων της Ένωσης Συντακτών.
Πηγή: http://www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X