Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Παππάς: Καμία καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα
Παππάς: Καμία καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα thumbnail

Παππάς: Καμία καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Η βούληση της κυβέρνησης, αλλά και των τεσσάρων εταιρειών που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο νόμος έτσι ώστε η αναμόρφωση του τηλεοπτικού τοπίου να έχει συντελεστεί εντός ενενήντα ημερών, επιβεβαιώθηκε χθες στις συναντήσεις που είχαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών που πήραν άδεια με τον υπουργό Επικρατείας κ. Ν. Παππά. 

Όπως μάλιστα δήλωσε ο Υπουργός μετά τις συναντήσεις «το τρίμηνο αποτελεί το ανώτερο όριο». Πρόσθεσε μάλιστα, πως «δεν υπάρχει από καμιά πλευρά διάθεση για καθυστέρηση».

Η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει το ταχύτερο δυνατόν τη συγκρότηση του νέου τηλεοπτικού τοπίου αλλά και των καναλαρχών που πήραν άδεια, αφού θέλουν να βρεθούν όσο γρηγορότερα γίνεται σε ένα «καθαρό» ανταγωνιστικό περιβάλλον. 

Η αγωνία τους αυτή έγινε σαφής και μέσα από το αίτημα, να καταβληθεί η πρώτη δόση του τιμήματος, συνολικού ύψους 82 εκ. ευρώ μετά την ετυμηγορία του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου, κάτι που πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, απέρριψε κατηγορηματικά ο κ. Παππάς. 

Αν και η συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ έχει οριστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία έκδοσης απόφασης είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και στην κυβέρνηση θεωρούν πως η αναμονή αυτής της απόφασης για να ξεκινήσει η διαδικασία θα εκτροχιάσει τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει ο νόμος. 

Αν και ο κ. Παππάς χαρακτήρισε πολύ παραγωγικές τις συναντήσεις και τόνισε πως οι νέοι καναλάρχες έχουν συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουν, στους δύο γύρους των συναντήσεων που έγιναν κατέστη σαφές πως η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη. 

Πέρα από τη διαφωνία για την καταβολή του τιμήματος μετά την απόφαση του ΣτΕ, οι καναλάρχες έχουν ενστάσεις και σε ότι αφορά στον νέο νόμο για την τηλεοπτική διαφήμιση, του οποίου υπεραμύνθηκε ο κ. Παππάς, χαρακτηρίζοντας τον σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που θα αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την ανταγωνιστικότητα στην κρατική διαφήμιση. 

Οι εκπρόσωποι των καναλιών τέλος ζήτησαν στους δύο γύρους συναντήσεων που έγιναν χθες με τον υπουργό Επικρατείας αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο, να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά στις θεματικές και περιφερειακές άδειες. 

Η κυβέρνηση ωστόσο απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, το μόνο που είπε επί του θέματος ο κ. Παππάς ήταν ότι οι «θεματικές άδειες» δεν είναι του παρόντος. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του υπουργού με τους νέους καναλάρχες μετά το διαγωνισμό και όπως είπε και ο ίδιος, ήταν σε κλίμα συνεννόησης και θα ακολουθήσουν και άλλες με στόχο τη διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου. 

Άλλωστε, την Παρασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των πόθεν έσχες που αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για να ξεκινήσει η διαδικασία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Υπουργός Επικρατείας από την πλευρά του φρόντισε να υπενθυμίσει στους νέους καναλάρχες τις υποχρεώσεις τους.

Έτσι υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για το επίπεδο του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι οι αδειοδοτηθέντες τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:

- στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος),

- στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, το σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).- στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) σχετικά με:

• τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι),

• το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου),

• τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500τμ και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition). 

Ο κ. Παππας υπενθύμισε, πως η άδεια διάρκειας 10 ετών μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή εφόσον δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.
Πηγή: http://www.real.gr 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X