Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Κουρτάκης και Στούμπος στην Επιτροπή για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ (live)
Κουρτάκης και Στούμπος στην Επιτροπή για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ (live) thumbnail

Κουρτάκης και Στούμπος στην Επιτροπή για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ (live)

Στην επιτροπή της Βουλής για την διερεύνηση των δανείων που κατέληξαν σε κόμματα και ΜΜΕ καταθέτουν σήμερα Τετάρτη, ο Γιάννης Κουρτάκης από τα Παραπολιτικά και ο Δημήτρης Στούμπος από την Αυγή.


Πρώτος εξεταζόμενος της Επιτροπής είναι ο Γιάννης Κουρτάκης των Παραπολιτικών.


Ο κ. Κουρτάκης, με επιστολή του στην Επιτροπή, είχε τονίσει πως δε δύναται να βρεθεί ενώπιόν της διότι διεξάγεται έρευνα για τον δανεισμό των επιχειρήσεών του από τις εισαγγελικές αρχές και πως ο ίδιος έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος.


Ωστόσο, τα μέλη της επιτροπής, ομόφωνα, αποφάσισαν πως η κλήση του κ. Κουρτάκη είναι απαραίτητη προκειμένου να μην εξαιρεθεί κανείς.


Ο εκδότης των Παραπολιτικών ξεκίνησε την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή κάνοντας την παρακάτω δήλωση:


"Η Επιτροπή σας με κάλεσε να εξετασθώ ως μάρτυς για τα δάνεια που έχει λάβει η εταιρεία μου με την επωνυμία "ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΠΕ" η οποία εκμεταλλεύεται το ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1.


Σχετικά σας ενημερώνω ότι έχω συνάψει σύμβαση πίστωσης με ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό την 04-02-2014 με την Εθνική Τράπεζα, δυνάμει της οποίας η τελευταία παρείχε στην εταιρεία "ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΠΕ" πίστωση μέχρι του ποσού των 960.000 ευρώ, ενώ εν τέλει η πίστωση που δόθηκε στην εταιρεία ανήλθε στο ποσό των 800.000 ευρώ. Σημειώνεται δε ότι το μη ληξιπρόθεσμο και ενήμερο υπόλοιπο του ανωτέρω δανείου, ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 110.083,47 ευρώ. Για το δάνειο διενεργείται δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας προκαταρκτική εξέταση ενώπιον του 13ου Προανακριτικού Τμήματος του Πταισματοδικείου Αθηνών, έχω δε την ιδιότητα του υπόπτου στην εν λόγω υπόθεση. Κατόπιν τούτου και κατ' εφαρμογή του άρθρου 223 του ΚΠΔ σας ενημερώνω ότι θα παράσχω εξηγήσεις σχετικά ενώπιον του φυσικού μου δικαστού και δεν είναι δυνατόν να διατηρώ διπλή ιδιότητα και υπόπτου και μάρτυρα για αυτή την υπόθεση. Το δάνειο το οποίο συνήφθη στις 4//2/2014 είχε ως χρόνο αποπληρωμής 4/2/2019 και … θα αποπληρωθεί δυόμισι χρόνια νωρίτερα από την αρχική σύμβαση".


Ο Γ. Κουρτάκης αναφέρθηκε στα δάνεια της εταιρείας "ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΠΕ" λέγοντας "Όλα τα δάνειά μας είναι ενήμερα" ενώ αρνήθηκε ότι η εφημερίδα του έχει πολιτικό "χρώμα". Παραδέχτηκε ότι δικηγόρος της εταιρείας είναι ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης σημειώνοντας ότι ο πολιτικός είναι φίλος του από 15ετίας.


"Είμαστε μια νοικοκυρεμένη εταιρεία που ξεκίνησε σε πολύ δύσκολη συγκυρία. Είχε ξεκινήσει η καταιγίδα στην οικονομία και η καταιγίδα στα μίντια. Επένδυσα το σύνολο της περιουσίας μου. Η δική μου πρόβλεψη ήταν η εφημερίδα να πουλάει 10-12.000 φύλλα. Το 1ο φύλλο πούλησε 33.000, το δεύτερο 38.000, το τρίτο 48.000. Ο μ.ο κυκλοφορίας τον πρώτο χρόνο ήταν 35.000 φύλλα και τον δεύτερο 41.000 φύλλα. Για να καταλάβετε τι σας λέω η αρχική υπόσχεση του πρακτορείου Τύπου ήταν ότι θα πάρω προκαταβολή 300.000 ευρώ έναντι της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία της εφημερίδας όμως ανάγκασε το πρακτορείο να ανεβάσει την προκαταβολή στις 600.000 ευρώ" είπε ο κ. Κουρτάκης και πρόσθεσε ότι ο όμιλος σημείωσε πέρσι κερδοφορία και τα φετινά στοιχεία δείχνουν ότι η κερδοφορία θα διπλασιαστεί.


Ο Γιάννης Κουρτάκης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών αναφέρθηκε τόσο στον φυγόδικο επιχειρηματία Πέτρο Κυριακίδη και τις σχέσεις του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη, όσο και στον Γιάννη Αλαφούζο του ΣΚΑΙ.


Να κληθεί ο Φιλιππάκης της Δημοκρατίας, "λόγω εμπλοκής σε πολιτικο-εκδοτικό σκάνδαλο με τον φυγόδικο Κυριακίδη", ζήτησε ο Γ. Κουρτάκης.


"Θα ήμουν χαρούμενος αν είχε κληθεί ο εκδότης της εφημερίδας Δημοκρατία για ένα από τα μεγαλύτερα εκδοτικά-οικονομικά σκάνδαλα, αυτό της PROTON BANK. Εδώ και δύο χρόνια αναδεικνύω το σκάνδαλο της PROTON. Πριν από ένα μήνα αναδείξαμε ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος πήρε 9+2 εκατομμύρια ευρώ από τον κ. Κυριακίδη ο οποίος τα είχε πάρει από PROTON. Θα ήθελα να δω τον κ. Φιλιππάκη και τον κ. Τριανταφυλλόπουλο στην Eξεταστική."


Στο θέμα που προέκυψε με τις δραστηριότητες Φιλιππάκη-Κυριακίδη επανήλθε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένος απευθύνοντας ερωτήματα στον Γ. Κουρτάκη.


"Η Proton ανακεφαλαιοποιήθηκε από το ΤΕΚΕ. Πήραμε από εκεί 860 εκατομμύρια επί Βενιζέλου και τα δώσαμε στην PROTON. Προκύπτει ότι σώζουμε σαν κράτος μια τράπεζα επικαλούμενοι το επείγον της κατάστασης της ανακεφαλαιοποιήσεως. Χρηματοδοτούσαν ΜΜΕ με λεφτά άλλων τα οποία έγιναν στο τέλος θαλασσοδάνεια. Ο λαός ανακεφαλαιοποίησε τράπεζες από υστέρημά του. Γιατί κατά τη γνώμη σας συνέβη αυτό; Ποιο το συμφέρον μιας τράπεζας να δώσει θαλασσοδάνεια;" ρώτησε ο βουλευτής.


Γιάννης Κουρτάκης:


"Σε λάθος άνθρωπο απευθύνεστε. Δεν μπορώ να γνωρίζω. Δεν είχα συναλλαγές ούτε με Κυριακίδη ούτε με άλλο επιχειρηματία. Μπορείτε να καλέσετε τον κ. Φιλιππάκη να σας πει πώς έγιναν οι αγοραπωλησίες της εταιρείας του. Έχει κάνει συναλλαγές με off-shore με τον κ. Κυριακίδη και χαμένο είναι το δημόσιο. Όπως και ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. Ο Κυριακίδης δανείστηκε 11 εκατ. ευρώ, τα έδωσε στον κ. Τριανταφυλλόπουλο για να πάρει μερίδιο στη VETO και μετά από ένα μήνα η VETO  ανέστειλε την κυκλοφορία της."


Δημήτρης Καμμένος:  Πώς βλέπετε τον ανταγωνισμό με τα παλιά τζάκια;


Γιάννης Κουρτάκης: Το αθέμιτο προκύπτει από το ότι οι συγκεκριμένοι εκδότες είχαν για ένα μεγάλο διάστημα προνομιακή μεταχείριση από τα ίδια τους τα κανάλια. Για εμάς το μεγαλύτερο έξοδο ήταν η διαφήμιση της εφημερίδας. Ήταν περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μπόμπολας και ο κ. Ψυχάρης δεν πλήρωναν στο ΜΕΓΚΑ διαφήμιση για τα μέσα τους. Όπως και ο κ. Αλαφούζος.


Αναφερόμενος στον Αλαφούζο είπε ότι "έχει βάλει προσωπικές εγγυήσεις το σκάφος του και δύο φορές το ακίνητό του στη Σαντορίνη" και αναρωτήθηκε αν "οι προσωπικές εγγυήσεις που έχει δώσει ο Αλαφούζος στην Εθνική Τράπεζα εξακολουθούν να ισχύουν μετά τη δέσμευση των λογαριασμών του".


Επανερχόμενος στο θέμα του Γιάννη Αλαφούζου και των λογαριασμών του μετά από ερώτημα του Νίκου Νικολόπουλου είπε χαρακτηριστικά:


"Να γίνει ερώτημα προς την Εθνική Τράπεζα αν μετά τη δικαστική εξέλιξη που έχει πάρει η υπόθεση Αλαφούζου τίθεται ζήτημα για τις προσωπικές εγγυήσεις. Η δικαιοσύνη ερευνά τον κ. Αλαφούζο, είναι από τους πιο επιφανείς φοροφυγάδες όπως ο κ. Αθανασίου λέει στο πόρισμά του. Υπάρχει ποσό 63 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο ερευνάται από τη δικαιοσύνη για αδίκημα φοροδιαφυγής."


Ο Γ. Κουρτάκης σχετικά με τη δανειοδότηση του ραδιοφωνικού σταθμού με 860 χιλιάδες ευρώ, τόνισε ότι έγινε με απεριόριστες προσωπικές εγγυήσεις και εγγύηση το σήμα του σταθμού και αρνήθηκε ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση για να εκταμιευθεί το δάνειο, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είχε καλές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση.


Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι με εντολή Σαμαρά κατέβηκε ανάρτηση από το σάιτ του, στη γνωστή υπόθεση Ντογιάκου ή αλλιώς "ψηλού Παναθηναϊκάκια". Ο εκδότης ανέφερε ότι ο κ. Ντογιάκος "έχει στοχοποιήσει" την εφημερίδα Παραπολιτικά.


"Είχε αναρτηθεί το ηχητικό. Επικοινώνησε ο Σαμαράς και μου είπε να κατεβεί από το σάιτ. Ο ίδιος επικοινώνησε μαζί μου μάλιστα. Την ίδια ημέρα με έχει πάρει. Απογευματινή ώρα. Μου είπε ότι είναι αθλιότητα και ήθελε να κατεβεί από το σάιτ γιατί δεν ήταν η δική του φωνή.


Γνωρίζω την πολύ στενή σχέση του πρώην πρωθυπουργού με τον Ντογιάκο τον οποίο αποκαλούσε και "ψηλό Παναθηναϊκάκια". Στην απέναντι άκρη ήταν ο κουμπάρος του κ. Ντογιάκου ο κ. Γεράκης. Ο κ. Ντογιάκος είναι γνωστό ότι διατηρεί καλές σχέσεις με Βγενόπουλο και Πατέρα. Κάποιοι λένε ότι ο γιος Ντογιάκου εργάζεται στις επιχειρήσεις Πατέρα. Κάποιοι άλλοι λένε ότι ο Πατέρας φιλοξενεί Ντογιάκο σε καμπάνα στον Αστέρα.


Κι επειδή χθες είχαμε εξέλιξη με τον κ. Μαρινάκη να καταλάβουμε πόσο αντικειμενικός είναι ο κ. Ντογιάκος."


Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την τοποθέτηση του Γιάννη Κουρτάκη ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε την κλήτευση του Αντώνη Σαμαρά.


"Ο κ. Ντογιάκος έχει στοχοποιήσει τα Παραπολιτικά επειδή άνοιξαν ένα φάκελο που τον αφορά" απάντησε ο Γιάννης Κουρτάκης σε σχετική ερώτηση του εκπροσώπου του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά.


Σε ερώτηση του εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου για το αν έγιναν ενέργειες περιστολής δαπανών ο εκδότης των Παραπολιτικών απάντησε:


"Ξεκινήσαμε με δύο άτομα και σήμερα η επιχείρηση απασχολεί 256. Κινούμαστε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από ό,τι το σύνολο των ΜΜΕ. Ο όμιλος μας έχει αυξητική και επενδυτική τάση." 


Πηγή: koutipandoras.gr, parapolitika.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X