Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξεκινούν οι εγγραφές στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Ξεκινούν οι εγγραφές στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών thumbnail

Ξεκινούν οι εγγραφές στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, το οποίο εδώ και δώδεκα χρόνια παρέχει δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής, της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας σε ενήλικους μετανάστες, πρόσφυγες και Eλληνες. «Πέρυσι είχαμε 200 μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου, όπως Ρωσία, Ισπανία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Βουλγαρία, ενώ μαθήματα παρακολουθούν και αναλφάβητοι Έλληνες», αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Έλενα Παπαγεωργίου, συντονίστρια του σχολείου.


Τα μαθήματα γίνονται τα Σαββατοκύριακα στον Κολωνό, Άργους 145, και απευθύνονται σε πολύ αρχάριους, έως πολύ προχωρημένους. «Οι μισοί άνθρωποι που έρχονται την πρώτη φορά δεν μιλούν ούτε λέξη ελληνικά, ενώ λειτουργεί και τμήμα λογοτεχνίας, ποίησης, όπου οι προχωρημένοι διδάσκονται Καβάφη και άλλους», λέει η κ. Παπαγεωργίου. Κάθε χρόνο οι μαθητές δίνουν εξετάσεις για ελληνομάθεια και, όσοι επιτυγχάνουν, παίρνουν πιστοποιητικό. Οι εθελοντές είναι εκπαιδευτικοί, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών και οποιοσδήποτε θέλει να ενισχύσει την προσπάθεια του σχολείου. Κάθε χρονιά χωρίζεται σε δύο κύκλους σπουδών, ο πρώτος διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο και ο δεύτερος από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Η γραμματειακή ομάδα υποδέχεται μαθητές και εθελοντές κάθε Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο κατά τις περιόδους εγγραφών. Οι μαθητές δεν απαιτείται να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ενημερώνει η κ. Παπαγεωργίου. Σημειώνει, πως λειτουργεί ειδικό τμήμα τα Σάββατα για τους πρόσφυγες που μένουν στον Ελαιώνα.


«Οι μαθητές είναι κυρίως μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, ο μέσος όρος είναι περίπου 30 χρονών. Έρχονται και κυρίες που προσέχουν ηλικιωμένους και την Κυριακή "ξεκλέβουν" χρόνο από το ρεπό τους και παρακολουθούν τα μαθήματα», περιγράφει η κ. Παπαγεωργίου. Προσθέτει πως το σχολείο δεν απευθύνεται στα παιδιά, καθώς αυτά πρέπει να πηγαίνουν στο κανονικό σχολείο. Τους παρέχεται δημιουργική απασχόληση για την ώρα που οι γονείς βρίσκονται στην τάξη, αλλά και υποστήριξη στα μαθήματα, εφόσον ζητηθεί. Η γλώσσα είναι απαραίτητη για την καθημερινότητα των μεταναστών, επισημαίνει η κ. Παπαγεωργίου. Επιπλέον, επειδή «όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε κοινά συμφέροντα, η κοινή δράση μεταναστών και Ελλήνων για μια καλύτερη ζωή, προϋποθέτει κοινή γλώσσα επικοινωνίας κι επειδή ζούμε στην Ελλάδα αυτή η γλώσσα είναι τα ελληνικά», συμπληρώνει.


Εκτός από τα μαθήματα λειτουργεί ομάδα νομικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, ενώ το σχολείο διοργανώνει και ποικίλες εκδηλώσεις. Κάθε χρονιά κλείνει με μία μεγάλη γιορτή, το αντιρατσιστικό φεστιβάλ του Ιουνίου. «Δεν είμαστε κρατικός φορέας και στηριζόμαστε στην οικονομική ενίσχυση του κόσμου που θέλει να συμβάλει», εξηγεί η κ. Παπαγεωργίου. Οι εγγραφές στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, θα γίνουν την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Επίσης, καλούνται όσοι εθελοντές ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στη διδασκαλία ελληνικών, αγγλικών, γερμανικών καθώς και για τη γραμματειακή υποστήριξη να δηλώσουν την συμμετοχή τους.


 


Περισσότερες πληροφορίες:


http://www.ksm.gr/


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X