Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Η Ευρώπη συμπεριφέρεται σαν υπνοβάτης-κάποιος πρέπει να την ξυπνήσει"
"Η Ευρώπη συμπεριφέρεται σαν υπνοβάτης-κάποιος πρέπει να την ξυπνήσει" thumbnail

"Η Ευρώπη συμπεριφέρεται σαν υπνοβάτης-κάποιος πρέπει να την ξυπνήσει"

«Η Ευρώπη σήμερα συμπεριφέρεται σαν υπνοβάτης και κάποιος πρέπει να την ξυπνήσει. Πέρυσι το καλοκαίρι εμείς το επιχειρήσαμε, ακούστηκαν πράγματα που σήμερα είναι κοινός τόπος» ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΤ3 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σχολιάζοντας τη Σύνοδο του Νότου που πραγματοποιείται στην Αθήνα. «Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει τίθεται θέμα επιβίωσής της» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «αντί για σύγκλιση σήμερα, όπως συμπεριφέρεται η Ευρώπη, έχουμε απόκλιση».


Για το χρέος σημείωσε ότι «είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και γι' αυτό πρέπει να υπάρξει πανευρωπαϊκή λύση» και συμπλήρωσε ότι «παραμένει στόχος η διαγραφή του χρέους και διεκδικούμε να ανοίξει η συζήτηση τώρα».


Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει η δίκαιη ανάπτυξη, με κλειδιά στην κατεύθυνση αυτή τις επενδύσεις και την αύξηση των θέσεων εργασίας και σημείωσε ότι: «θα προσπαθήσουμε να επιστρέψουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που έχουν καταργηθεί, όχι μόνο γιατί είναι δικαίωμα των εργαζομένων αλλά και γιατί μέρος και προϋπόθεση της ανάκαμψης είναι η ανάκαμψη των εισοδημάτων».


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι «το δεύτερο τρίμηνο του 2016 είναι το πρώτο τρίμηνο στο οποίο διαπιστώνουμε μείωση των κόκκινων δανείων» και ότι «οι τράπεζες από εδώ και πέρα και σίγουρα το 2017 θα μπουν σε φάση πιστωτικής επέκτασης, δηλαδή θα μπορούν να χρηματοδοτούν την οικονομία».


Μιλώντας για τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη τα προηγούμενα χρόνια τόνισε ότι «οι στόχοι του προγράμματος δεν ήταν λάθος. Ο στόχος για 300.000 θέσεις εργασίας δεν ήταν λάθος κι όταν το λέγαμε υπολογίζαμε ότι θα μπορούσαμε να εκδώσουμε ένα έντοκο γραμμάτιο. Μέχρι να εισπραχθούν έσοδα από φόρους θα μπορούσαμε να είχαμε κάποια ευελιξία στη δημοσιονομική διαχείριση. Αυτό που δεν γνωρίζαμε τότε είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εξαντλήσει όλα τα δημοσιονομικά μέσα.»


Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι «έχουν υλοποιηθεί όλα τα μέτρα με δημοσιονομική επιβάρυνση. Έχει υλοποιηθεί περίπου το 80% του μνημονίου», εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε χωρίς χρηματοδότηση ή να υπάρξει πρόβλημα με την συμφωνία» και σημείωσε ότι «είμαστε σε μια πορεία που μας επιτρέπει να πούμε ότι η οικονομία μπαίνει σε μια τροχιά ανάκαμψης, τα πιο δύσκολα μέτρα του μνημονίου έχουν παρθεί».


Για τον διαγωνισμό για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, ο κ. Δραγασάκης σχολίασε ότι «αυτό που έγινε δημιουργεί τομή, αποδομεί το παλαιό σύστημα», «από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Διότι ο στόχος δεν ήταν να φύγουν κάποιοι και να έρθουν κάποιοι άλλοι. Ο στόχος είναι ένα ρυθμισμένο, πλουραλιστικό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που θα παίζει και κοινωνικό ρόλο.»


Αναφερόμενος στις συνεργασίες με άλλα κόμματα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ως στρατηγική, ως προδιάθεση, ως κουλτούρα είναι και θα παραμείνει ένα κόμμα των ευρύτερων συναινέσεων», «η κρίση δημιουργεί αφενός την ανάγκη ενότητας αλλά δημιουργεί και την ανάγκη σκληρών επιλογών. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε και λίγο με το παλιό και λίγο με το καινούριο. Θέλουμε ρήξεις, αντιπαραθέσεις αλλά θέλουμε και ενότητα.»


«Μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε ένα τόξο κοινών στόχων, για παράδειγμα η διευθέτηση του δημόσιου χρέους δεν μπορεί παρά να είναι κοινός στόχος» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X