Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Κίνδυνος από την επίθεση των νοτίων στο Σύμφωνο Σταθερότητας"
"Κίνδυνος από την επίθεση των νοτίων στο Σύμφωνο Σταθερότητας" thumbnail

"Κίνδυνος από την επίθεση των νοτίων στο Σύμφωνο Σταθερότητας"

«Την Παρασκευή συναντώνται οι ηγέτες των κρατών της νότιας Ευρώπης σε μια μίνι Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα. Μετά το Brexit σχεδιάζουν να αυξήσουν την επιρροή τους. Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται» γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt για τη Σύνοδο των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ.


«Πρόκειται για μια λαμπρή συνάθροιση. Το σύνθημα της συνάντησης το καθόρισε ο Τσίπρας "Ανάπτυξη ή λιτότητα". Πρόκειται για την κήρυξη πολέμου στην πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη. Η μίνι Σύνοδος Κορυφής δεν είναι μια συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων, αλλά μια συνάντηση για την οποία η Καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να τρέμει. To "Club Med" μυρίζεται πρωινό ευνοϊκό αεράκι μετά το Brexit. Πρόκειται για την απαρχή μια σειράς από άλλες τέτοιες συναντήσεις. Να γίνουν οι μεσογειακές χώρες οι χώρες που δίνουν τον τόνο στην Ευρώπη, αυτό είναι τουλάχιστον το όραμα των συμμετεχόντων. Η χρονική συγκυρία της συνάντησης δεν είναι συμπτωματική. Γίνεται μια βδομάδα πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα», γράφει η Welt.


«Οι χώρες του "Club Med" φαίνεται πως έχουν απάντηση στα προβλήματα της Ευρώπης: λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη συνευθύνη. Θέλουν περισσότερη Ευρώπη. Θέλουν μια Ευρώπη στην οποία ισχυρότερες χώρες όπως η Γερμανία να έλκουν τις πιο αδύναμες. Θέλουν μιαν άλλη Ευρώπη.»


Η Welt αφού κάνει μια αναφορά στις διαφορετικές αντιλήψεις άλλων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης λχ. για το προσφυγικό καταλήγει: «Οι ισορροπίες στην Ευρώπη μετατοπίζονται. Ο άξονας Παρισιού – Bερολίνου είναι εύθραυστος, εκείνοι οι οποίοι έδιναν τον τόνο παλαιότερα απειλούνται να βγουν από την πορεία τους. Διαμορφώνονται νέες συμμαχίες. Η Γαλλία αναζητά άλλους εταίρους. Η Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας είναι μόνο μια πρόγευση.»


«Είναι μεγάλo πρόβλημα το γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης σχηματίζουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία των απρόθυμων αναδιανομέων, η οποία θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ στην Die Welt εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.


Ο Φέρμπερ, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετατοπίζεται προς το νότο. Αυτό το μπλοκ των χωρών θα είχε τη δυνατότητα σχηματισμού μιας μειοψηφίας αρνησικυρίας χάρη στην οποία μπορεί να εμποδίσει όλους τους νόμους που δεν του αρέσουν.»


Ο Μάρκους Φέρμπερ δήλωσε επίσης στην Passauer Neue Presse ότι «οι νότιες χώρες ετοιμάζουν την επόμενη επίθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη Σύνοδο Κορυφής στην Αθήνα». Εχει δε την πεποίθηση ότι «θα προκύψει ξανά η έκκληση για χαλάρωμα της δημοσιονομικής πολιτικής, για περισσότερες επενδύσεις και κοινοτική συνευθύνη (των χρεών) / κοινοτικοποίηση των χρεών».


Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ούντο Μπούλμαν, εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος για οικονομικά θέματα στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα στη Neues Deutschland ότι το κόμμα του αγωνίζεται «εδώ και χρόνια για την εγκατάλειψη της μονόπλευρης λιτότητας. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να καταπολεμήσουμε την εξαιρετικά υψηλή ανεργία στην Ευρωζώνη.»


Τέτοια κίνητρα όμως μπλοκάρονται «από συντηρητικές κοινοβουλευτικές ομάδες και κυβερνήσεις, ιδίως τη γερμανική», δήλωσε στην ίδια γερμανική εφημερίδα ο Φάμπιο Ντε Μάζι. Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς θεωρεί ότι, ενώ ο Σόιμπλε ήθελε να βοηθήσει τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Ισπανίας και την περί αυτόν διεφθαρμένη ομάδα, σφίγγει το λουρί στην Ελλάδα, ώστε να μην αφήσει σε ησυχία την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Νέα χρέη στοιβάζονται στα παλιά και η εκταμίευση καθυστερεί εάν δεν συνεχισθούν οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις μέχρι να σπάσει», πρόσθεσε ο Μάζι.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X