Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Η λέξη λιτότητα έχει πολιτικοποιηθεί"
"Η λέξη λιτότητα έχει πολιτικοποιηθεί"  thumbnail

"Η λέξη λιτότητα έχει πολιτικοποιηθεί"

Την άποψη ότι η χρήση της λέξης "λιτότητα" έχει "πολιτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό", εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Ελλάδα και τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα "Le Monde".


"Η λιτότητα, για εμένα, είναι η αναγκαία λήψη μέτρων, ώστε να είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά. Και αυτό απαιτεί δουλειά", υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας πως οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς προς αυτό τον σκοπό και πως για την Ελλάδα απομένει ακόμα δουλειά να γίνει. Επιπλέον, ανέφερε πως η Ελλάδα λαμβάνει στήριξη, τόσο μέσω των δανείων του ESM, όσο και της παροχής τεχνογνωσίας και τόνισε πως "δεν μπορεί να λέει κάποιος ότι φτάσαμε στο τέλος". "Η επίτευξη βιώσιμων οικονομικών δεν είναι ένα προσωρινό έργο, είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα" κατέληξε.


Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας στην ίδια ερώτηση σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και πως δεν μπορεί κανείς "να αποτρέψει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης". Ωστόσο, επεσήμανε ότι αποστολή του Eurogroup είναι να διασφαλίζει πως "οι δεσμεύσεις που λαμβάνουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις, εκπληρώνονται".


Οξεία επίθεση κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και κατά των ηγετών της Γαλλίας και της Ιταλίας, Φρανσουά Ολάντ και Ματέο Ρέντσι, με αφορμή τη σημερινή σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, εξαπέλυσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, Πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή. Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:


"O Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο Προέδρος Ολάντ -πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής- και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης."


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού, αλλά και του εξειδικευμένου στα ευρωπαϊκά θέματα Τύπου, βρίσκεται η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των μεσογειακών κρατών της ΕΕ στην Αθήνα.


Κεντρική διαπίστωση είναι ότι το ζητούμενο της Συνόδου των Αθηνών είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και ο περιορισμός των πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ.


"Οι ηγέτες της Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου συναντώνται σήμερα στην Αθήνα για μία Eυρωμεσογειακή μίνι Σύνοδο, η οποία ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι θα προωθήσει μία αριστερή απάντηση απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρώπη", αναφέρει ο EUOBSERVER.


Ο Τσίπρας διατύπωσε την ευχή, συνεχίζει το δημοσίευμα, η συνάντηση αυτή να βοηθήσει να δοθεί βαρύτητα στα κράτη της νοτίου Ευρώπης, τα οποία πλήττονται στο μεγαλύτερο βαθμό από τα πολλά προβλήματα της Ευρώπης.


Η Σύνοδος στη Μπρατισλάβα, σημειώνει o EUOBSERVER, "υποτίθεται ότι θα αποτελέσει μία επίδειξη ενότητας μετά την ψήφο του ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά ο Τσίπρας ελπίζει ότι η συνάντηση του νότου θα συμβάλει στο να μην μονοπωλήσουν οι χώρες Visegrad τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης".


Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδιώκει επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, τη δημιουργία ενός αντίβαρου στη Γερμανία και στην ατζέντα λιτότητας που αυτή προκρίνει, υποστηρίζοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν λειτούργησε στην πράξη και θα έπρεπε να αναθεωρηθεί, προκειμένου τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ανάπτυξη.


Γερμανοί βουλευτές έχουν ήδη τοποθετηθεί ενάντια σε έναν ισχυρότερο ρόλο αυτού που αποκαλούν "Club Med", υπογραμμίζει o EUOBSERVER.


Ανησυχία για τη συνάντηση της Αθήνας εξέφρασε, όπως αναφέρεται, και ο Γερμανός Επίτροπος Ετιγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ήταν καλό εάν βάθαινε το χάσμα μεταξύ των κρατών μελών με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και εκείνων με ελάχιστα ζητήματα.


Μέρος της προσπάθειας του Τσίπρα κατά της λιτότητας θα είναι και η συγκέντρωση υποστήριξης για το αίτημα ελάφρυνσης του χρέους της χώρας του, καταλήγει το δημοσίευμα.


Την άποψη ότι οι συζητήσεις για την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι η υπερβολική δημοσιονομική πειθαρχία έχει αρχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στις επενδύσεις, εκφράζει η βελγική εφημερίδα "De Tijd".


Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Ιταλός ομόλογός του, αποτελούν τους μεγαλύτερους υποστηρικτές, σε επίπεδο ηγετών κρατών, της ανάγκης μιας χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής.


"Επτά χώρες του Νότου συναντώνται στην Αθήνα ζητώντας περισσότερη ανάπτυξη" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στον τηλεοπτικό σταθμό RTBF, το οποίο αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση των ηγετών της νοτίου Ευρώπης, σημειώνοντας ότι αυτοί θα προσπαθήσουν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στην Μπρατισλάβα, να βρουν μια κοινή πλατφόρμα για τη χαλάρωση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού ζυγού και την ανακούφιση από την πίεση που ασκεί το μεταναστευτικό στην περιοχή.


Στόχος της συνάντησης, όπως αποκαλύπτει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στη "Le Monde", είναι η προώθηση μιας κοινής προσέγγισης των χωρών εκείνων που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, τόσο αναφορικά με την προσφυγική κρίση, όσο και την οικονομική, την κρίση ασφάλειας και την τρομοκρατία.


Το δημοσίευμα, αφού αναλύει τα θέματα που αποτελούν μέρος της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης και παραθέτει σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη "Le Monde", αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, Νίκου Ξυδάκη, στο AFP, επισημαίνει ότι κατά την άποψη του Γιώργου Παγουλάτου Καθηγητή Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφενός δεν υπάρχει καμμία πρόθεση αντιπαράθεσης με το Βερολίνο και αφετέρου η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης έχει θετικό αντίκτυπο για την ίδια, αφού βλέπει τη θέση της μέσα στην ΕΕ βελτιωμένη, ένα χρόνο μετά την απειλή αποκλεισμού από την ευρωζώνη. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος καταγράφεται ως μέρος μιας ευρύτερης ελληνικής διπλωματικής επίθεσης, αναφέροντας ότι το Σάββατο θα συναντηθούν στην Αθήνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ έχει επίσης οργανωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, μία συνάντηση μεταξύ επτά χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και επτά αραβικών χωρών στη Ρόδο, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X