Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Σχολείο γίνεται ξανά από Δευτέρα η Βίλα Αμαλία- Εικόνες
Σχολείο γίνεται ξανά από Δευτέρα η Βίλα Αμαλία- Εικόνες thumbnail

Σχολείο γίνεται ξανά από Δευτέρα η Βίλα Αμαλία- Εικόνες

Στη δημόσια εκπαίδευση επιστρέφει από την ερχόμενη Δευτέρα το κτιριακό συγκρότημα στην πλατεία Βικτωρίας, που αφού ανέθρεψε επί 40 και πλέον χρόνια γενιές μαθητών έμεινε για άλλα τόσα έρημο στεγάζοντας την τελευταία 20ετία την αποκαλούμενη κατάληψη της Βίλας «Αμαλία».


Το συγκρότημα που ανακατασκευάστηκε πλήρως κρατώντας μόνο τους εξωτερικούς τοίχους πήρε την ονομασία «2ο Λύκειο Αθηνών-Θεόδωρος Αγγελόπουλος» προς τιμήν του διάσημου αδικοχαμένου σκηνοθέτη, που ήταν ένας από τους χιλιάδες μαθητές που αποφοίτησαν από αυτό.


Στις αίθουσές του θα στεγασθούν την επόμενη σχολική χρονιά οι 180 μαθητές του 67ου Λυκείου Αθηνών (περισσότεροι από τους μισούς παιδιά μεταναστών), που έως και πέρυσι φιλοξενούνταν σε μισθωμένο κτίριο χαμηλά στην Αγίου Μελετίου.


 
Ετσι ήταν η κυρία είσοδος επί καταλήψεων από αναρχικούςΕτσι μεταμορφώθηκε σήμερα:
 


 


Το κτίριο επισκέφθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και μίλησε για την ολοκληρωμένη όπως την αποκάλεσε πολιτική που εφαρμόζει ο δήμος, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα «το παιδί ως πολίτη». Η ανακατασκευή έγινε από το δήμο και το κόστος ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος καλύφθηκε από το ΕΣΠΑ. Το έργο ξεκίνησε αφού προηγουμένως εκκενώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 η κατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ χρειάστηκε η αρχική σύμβαση να επεκταθεί προκειμένου να καλυφθούν αντικείμενα που δεν προβλέπονταν αρχικώς.


Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και σήμερα οι πλευρές του κτιρίου προς τις οδούς Αχαρνών και Χέυδεν παραμένουν καλυμμένες με σκαλωσιές και λινάτσες καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επιστρώσεις στους τοίχους με τις ειδικές βαφές αντι-γκράφιτι. Ο λόγος είναι ότι, παρά τη βαριά ιστορία καταλήψεων του κτιρίου (ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1990), αλλά και το γενικότερο πρόβλημα με τα γκράφιτι στην πόλη, δεν προβλεπόταν αντι-γκράφιτι βαφή και ο δήμος ανέλαβε το σχετικό κόστος εκ των υστέρων.


Πηγή: www.enikos.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X