Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Η κατανομή των προσφύγων σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη"
"Η κατανομή των προσφύγων σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη" thumbnail

"Η κατανομή των προσφύγων σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη"

Για να περιοριστεί ο επικίνδυνος διάπλους της Μεσογείου, η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διαδρόμων προς την Ευρώπη. "Θέλουμε, για παράδειγμα, να καταστήσουμε πιο εύκολη τη χορήγηση της μπλε κάρτας για ιδιαίτερα καταρτισμένους πολίτες" δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Rheinische Post.


Με το νέο κοινό "ευρωπαϊκό πλαίσιο εγκατάστασης αποσκοπείται η συγκέντρωση των προσπαθειών των κρατών-μελών, ώστε να γίνονται δεκτοί όσοι έχουν ανάγκη προστασίας κατευθείαν από τις χώρες προέλευσής τους. Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν σχεδιάζει ειδικά προσαρμοσμένες εταιρικές σχέσεις με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης (transit). Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στοχευμένα τις αιτίες της φυγής και ταυτόχρονα να επιταχύνουμε την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας στις πατρίδες τους. Εντός της ΕΕ.χρειαζόμαστε μια έντιμη κατανομή και σ' αυτό αποσκοπεί η πρότασή μας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Σένγκεν" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος.


Στο ερώτημα γιατί δεν χρειάζεται ένα "σχέδιο Β" για την περίπτωση κατά την οποία αποτύχει η συμφωνία με την Τουρκία, απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει ένα ευρύ "σχέδιο Α" για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ότι έχουν ληφθεί σε χρόνο ρεκόρ μια σειρά από άλλα μέτρα για να ενισχύσουν την αντιμετώπισή της. "Η συμφωνία με την Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του σχεδίου μας, αλλά όχι το μοναδικό."


Μέχρι στιγμής, από τους 27.000 που έχουν δεσμευθεί να υποδεχθούν άλλα κράτη-μέλη μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 4.700 από την Ιταλία και την Ελλάδα σε χώρες-μέλη της ΕΕ, ενώ με επιστολή, όπως είπε, τους "υπενθύμισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή από όλες τις πλευρές".


Στο ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την προσφυγική δυναμική, ο Έλληνας Επίτροπος τόνισε: "Η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά και συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Οι αρχές έχουν κάνει μεγάλα βήματα για την καταγραφή και διαμονή των προσφύγων."


Για το πότε θα είναι η Ελλάδα έτοιμη να υποδεχτεί και πάλι πρόσφυγες των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί στη χώρα που την υπέβαλαν, εφαρμόζοντας τη σχετική πρόβλεψη του Δουβλίνου, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: "Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βελτιώσει τη διαδικασία παροχής ασύλου του μεγάλου αριθμού των αιτούντων. Αυτό όμως θα λειτουργήσει εάν ταυτόχρονα επιταχυνθεί η κατανομή σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ελλάδα 50.000 πρόσφυγες. Η κατανομή είναι δεσμευτική για όλες τις χώρες-μέλη. Πρέπει να φροντίσουμε να τηρηθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Το Δουβλίνο και η κατανομή είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πέραν τούτου πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει ένα δυσανάλογο βάρος. Αυτό σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη. Παράλληλα, πρέπει να προσαρμόσουμε τους κανόνες μας στις νέες συνθήκες. Η προσφυγική κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και η Κομισιόν κατέθεσε ένα πακέτο μέτρων για μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η πρόταση να συνοδεύεται από έναν μηχανισμό ο οποίος να κατανέμει την ευθύνη και να μειώνει την πίεση από τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Μέχρι να ψηφίσουμε τους νέους κανόνες πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και να εφαρμόσουμε από κοινού τους ισχύοντες."


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X