Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Συμπεριφορά όπως της Ουγγαρίας δε μπορεί να γίνεται ανεκτή"
"Συμπεριφορά όπως της Ουγγαρίας δε μπορεί να γίνεται ανεκτή" thumbnail

"Συμπεριφορά όπως της Ουγγαρίας δε μπορεί να γίνεται ανεκτή"

"Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να παραβιάζονται κατά συρροήν οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οποιος κατασκευάζει φράχτες κατά των προσφύγων ή παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης όπως η Ουγγαρία, θα πρέπει προσωρινά ή δια παντός να αποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αποβολή είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρηθούν η συνοχή και οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ ", δήλωσε o υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν σε συνέντευξή του στην Die Welt.


Λίγες μόνο μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας για το μέλλον της Ευρώπης, ο Ζαν Ασελμπορν εκφράζει ανοιχτά ότι μια τέτοια "ανάρμοστη συμπεριφορά", όπως αυτή της Ουγγαρίας, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι "θα βοηθούσε, εάν άλλαζαν με τέτοιο τρόπο οι κανόνες της, ώστε για την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ να μην απαιτείται πλέον ομοφωνία" των χωρών – μελών.


Πιο συγκεκριμένα, ο αρχαιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταλόγισε στον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν ότι διέπραξε μεγάλα σφάλματα στον χειρισμό του προσφυγικού. Στην Ουγγαρία "συμπεριφέρονται σε ανθρώπους οι οποίοι δραπετεύουν από τον πόλεμο χειρότερα από ό,τι σε άγρια ζώα", είπε στη γερμανική εφημερίδα.


Ο Ασελμπορν επέκρινε δριμύτατα τον φράχτη στα ουγγρικά σύνορα: "Ο φράχτης, τον οποίο κατασκευάζει η Ουγγαρία για να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες, επιμηκύνεται ολοένα και περισσότερο, γίνεται πιο ψηλός και πιο επικίνδυνος. Η Ουγγαρία δεν απέχει πολύ από το να διατάξει πυρ κατά των προσφύγων. Κάθε πρόσφυγας ο οποίος θέλει να περάσει το φράχτη πρέπει να υπολογίζει τα χειρότερα."


Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου τόνισε πως η Ουγγαρία "δεν θα είχε σήμερα καμμιά πιθανότητα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση", ενώ "τύποι σαν τον Ορμπαν μας έχουν φέρει σε τέτοια κατάσταση, ώστε η ΕΕ να τολμά να υπερασπίζεται στο εξωτερικό αξίες, τις οποίες δεν είναι σε θέση να τις εφαρμόσει στο εσωτερικό της".


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X