Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Πρόκληση για Μέρκελ η συμμετοχή Ολάντ στη συνάντηση του Club Med"
"Πρόκληση για Μέρκελ η συμμετοχή Ολάντ στη συνάντηση του Club Med" thumbnail

"Πρόκληση για Μέρκελ η συμμετοχή Ολάντ στη συνάντηση του Club Med"

Το γεγονός και μόνο της συμμετοχής του Γάλλου Προέδρου στη συνάντηση του "Club Med" στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι για την Καγκελάριο Μέρκελ μια μεγάλη πρόκληση, γράφει στο κύριο σημερινό άρθρο της η Deutsche Welle.


Μια μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα η Γερμανίδα Καγκελάριος θα πάει στο Παρίσι για να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο με απώτερο στόχο να συμφωνήσουν στα σημαντικότερα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τέτοιες συναντήσεις ήταν συνήθως θέμα ρουτίνας, αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από ό,τι συνήθως.


Παλαιότερα, σε περιόδους κρίσης, η γαλλογερμανική ατμομηχανή οδηγούσε την Ευρώπη, αλλά τώρα δεν μπορεί να ξεκινήσει. Λαμβανομένων υπόψη της δημιουργίας ομάδων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, του Brexit και της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης στη νότια Ευρώπη, το Παρίσι και το Βερολίνο επιδιώκουν ολοένα και λιγότερο κοινούς στόχους. Με τη σημερινή συνάντησή τους θα προσπαθήσουν να εναρμονίσουν τις θέσεις τους ώστε να συντηρήσουν τουλάχιστον την εντύπωση της ενότητας.


Κοινά σχέδια υπάρχουν και με αυτά θα ασχοληθούν κυρίως κατά τη συνάντησή τους. Ταυτόχρονα όμως θα προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν τις διαφορές. Γι’ αυτό Μέρκελ και Ολάντ θα παρουσιάσουν ως μεγάλη επιτυχία την επί μακρόν επιδιωκόμενη ευρωπαϊκή Αμυντική Ενωση.


Με αυτό το σχέδιο, συνεχίζει η Deutsche Welle, θέλουν να αντιμετωπίσουν τον απροσδιόριστο φόβο των πολιτών ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία ενός νέου ευρωσκεπτικισμού. Η ΕΕ θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να υπερασπισθεί τα σύνορά της και να τα ελέγξει.


Η κατάσταση στην Ευρώπη για την Καγκελάριο Μέρκελ δεν είναι ευχάριστη: οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις της σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ήταν ψυχρές και όχι ιδιαίτερα γόνιμες. Οι χώρες του Βίζεγκραντ εμφανίζονται ως νέα ομάδα έτοιμη να αντιπαρατεθεί με την δυτική EE.


Μια δεύτερη ομάδα μόλις διαμορφώθηκε στο νότια της Ευρώπης και μάλιστα με πρόσκληση του Ελληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το "Club Med" θέλει να δαπανά περισσότερα χρήματα, αγωνίζεται κατά της γερμανικής πολιτικής της λιτότητας και κατά του Συμφώνου Σταθερότητας. Επιπλέον, οι χώρες του νότου ζητούν επενδυτικά προγράμματα, κοινοτικοποίηση των χρεών και πολλά άλλα.


Στη συνάντηση του "Club Med" πήρε μέρος και ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά χρησιμοποίησε προσεκτική ρητορική ως προς τα "γερμανικά λάθη". Το γεγονός και μόνο της συμμετοχής του Γάλλου Προέδρου, αν και απολαμβάνει μεγάλης ανοχής στη δημιουργία χρεών εδώ και χρόνια, είναι για τη Μέρκελ μια μεγάλη πρόκληση. Εξακολουθεί να χρειάζεται τον Ολάντ ως σύμμαχο διότι και το φωτοστέφανο της δικής της εξουσίας έχει ξεθωριάσει. Εν τούτοις, τίποτα δε γίνεται χωρίς αυτή στην Ευρώπη.


Το Βερολίνο γνωρίζει ότι ο Ολάντ βρίσκεται στο τέλος του πολιτικά. Η εικόνα όμως μιας γαλλογερμανικής διαμάχης θα ήταν μοιραία.


Τα παλαιά γαλλογερμανικά σχέδια για περισσότερη συνεργασία στην Ευρωζώνη ή για την εμβάθυνση της ΕΕ έχουν παραπεμφθεί στις καλένδες. Τώρα προέχει μόνο "να διατηρηθούν τα υπόλοιπα", όπως λένε αξιωματούχοι και των δύο πλευρών.


Η Μέρκελ και ο Ολάντ έχουν επίσης και ένα άλλο κοινό σχέδιο, να σώσουν τον Ματέο Ρέντσι. Θέλουν να κάνουν τα πάντα για να σταθεροποιηθεί ο Ιταλός Πρωθυπουργός και να παραμείνει στην εξουσία, διότι πρέπει να επιβιώσει ενός επικίνδυνου δημοψηφίσματος.


Αν στην Ιταλία έρθει στην εξουσία το κίνημα των "Πέντε Αστέρων" και το Brexit συνοδευτεί από ένα Itexit, το ευρώ και η Ευρώπη θα έχουν τελειώσει. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος γνωρίζουν τη σοβαρότητα της καταστάσεως, καταλήγει το σημερινό κύριο άρθρο της Deutsche Welle.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X