Ανδρέας Λοβέρδος ο καθηγητής, ο πολιτικός και… η υπόθεση Novartis

Το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου έχει ακουστεί πολύ, και αρκετά αρνητικά, τον τελευταίο καιρό λόγω της φημολογούμενης σύνδεσης του στο σκάνδαλο Novartis.Έχουν ακουστεί και συζητηθεί πολλά και οι εξελίξεις «τρέχουν» συνεχώς. Θυμίζουμε ότι  η υπόθεση Novartis αναφέρεται στη φημολογούμενη χρηματοδότηση υψηλά ιστάμενων πολιτικών από τη συγκεκριμένη πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει έδρα στη Βασιλεία της Ελβετίας. Στη δικογραφία εμπλέκονται αρκετοί πολιτικοί,  μεταξύ των οποίων είναι και ο Α. Λοβέρδος.

H εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε την άρση ασυλίας

Στις 9 Απριλίου του 2019 η εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε την άρση ασυλίας του βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου λόγω «ενδείξεων δωροδοκίας».Στη Βουλή διαβιβάζεται σκέλος της δικογραφίας για το σκάνδαλο της Novartis. Στόχος να ζητηθεί η άρση ασυλίας για τον πρώην υπουργό Υγείας του ΠΑΣΟΚ.Η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται για ακόμη πέντε πολιτικά πρόσωπα.

Τι απαντά ο πρώην υπουργός μέσω twitter

 

Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε.

Ακόμα κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων.

Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.

Οι εξελίξεις για το θέμα είναι πολλές και καθημερινές. Δείτε παρακάτω τι δήλωσε στο Βραδινό Δελτίο του ΣΚΑΪ όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis

 

Έχει υπάρξει βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο τον Φεβρουάριο του 2012. Από το 2015 είναι βουλευτής με το κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της ανάμειξης του με το σκάνδαλο Novartis. Πόσα είναι όμως εκείνα που δεν ξέρετε για την προσωπική του ζωή και το πως ξεκίνησε;

Καταγωγή από την Κεφαλονιά

Ο πατέρας του, Νικόλαος ήταν συμβολαιογράφος με καταγωγή από την Αγία Θέκλη Ληξουρίου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος όμως γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Ως γιος συμβολαιογράφου, μάλλον ήταν δεδομένο ήδη από την αρχή ότι θα σπουδάσει στη Νομική και συγκεκριμένα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ έκανε το μεταπτυχιακό του  στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1980 – 1982): “Ο μικρός μισθός της μητέρας μου δεν έφθανε για να μου στέλνει το μηνιάτικο στις Βρυξέλλες και στην αδελφή μου στην Αθήνα. Εργάστηκα λοιπόν παράλληλα με τις σπουδές μου στις Βρυξέλλες. Έκανα μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά Ελλήνων, αλλά και σε υπαλλήλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που ήθελαν να μάθουν τη γλώσσα μας” δηλώνει στην Espresso.

Ο άτακτος μαθητής στο σχολείο που έγινε Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο

Στο σχολείο όμως ήταν άτακτος μαθητής.  Ωστόσο, ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα Τρομοκρατία και πολιτικό έγκλημα.

Κι έτσι, όταν επιστρέφει στην Αθήνα, ξεκινάει σιγά σιγά η ακαδημαϊκή του καριέρα, ενώ παράλληλα εργάζεται και ως δικηγόρος. Το 1987  γίνεται λέκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 1992 εξελέγη επίκουρος καθηγητής και το 1995 αναπληρωτής καθηγητής. Υπό την ιδιότητα του πανεπιστημιακού ήταν πρόεδρος των επιτροπών για την σύνταξη νέου υπαλληλικού κώδικα (1997) και για τη σύνταξη νέου αθλητικού νόμου (1997).

 

Η ενασχόληση με την πολιτική

Από τα φοιτητικά του χρόνια, ακόμα, ξεκινά η ενασχόλησή του με την πολιτική μιας και υπήρξε μέλος της αντιδικτατορικής Ε.Φ.Ε.Ε., γραμματέας της οργάνωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (Κ.Ν.Ε.) και αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Νομικής Θεσσαλονίκης.

Όσο ακόμα βρισκόταν στις αίθουσες του πανεπιστημίου, το 1996, διορίζεται γενικός γραμματέας δημοσίας διοίκησης του υπουργείου εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 1997

Από το 2000 όμως καταφέρνει να καθίσει στα βουλευτικά έδρανα εκλεγόμενος στην Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και ανανέωσε τη θητεία του το 2004.

Η διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια επιτυχία ακολούθησε και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2007 και το 2009, ενώ το 2012 επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς. Τον Φεβρουάριο του 2012 και αφού έχει χαράξει τη δική του επιτυχημένη πορεία στο ΠΑΣΟΚ και στη διακυβέρνηση, αποφασίζει να διαγραφεί αρνούμενος να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο. Υπό την ηγεσία του όμως, δημιούργησε ένα νέο πολιτικό σύλλογο, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας από τον οποίο προήλθε ένα νέο πολιτικό κόμμα, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα.

Το 2014 στην κυβέρνηση Σαμαρά διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σήμερα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Τον Ιούνιο του 2015 διεκδίκησε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ με συνυποψηφίους του τη Φ. Γεννηματά και τον Ο. Κωνσταντινόπουλο.

 

Η υπόθεση των οροθετικών ιεροδούλων και η κριτική για τον χειρισμό της

Το 2012 δεκάδες οροθετικές συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης βλάβης καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο έρχονταν σε σεξουαλική επαφή, χωρίς προφυλάξεις, με πελάτες γνωρίζοντας ότι φέρουν τον ιό HIV. Παράλληλα οι φωτογραφίες του δημοσιεύθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη. Η υγειονομική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη των οροθετικών προέβλεπε ότι το κράτος είχε τη δυνατότητα να κάνει υποχρεωτική υγειονομική εξέταση, νοσηλεία και θεραπευτική αγωγή του ασθενούς. Ήδη είχε κατακριθεί από διεθνείς οργανώσεις όπως οι  Γιατροί του Κόσμου και εν τέλει καταργήθηκε.

Για την υπόθεση, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η αρμοδιότητα δημοσίευσης των προσωπικών ανατίθεται στην Εισαγγελική Αρχή, η οποία και έδωσε την εντολή στη συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς να ρωτήσει το υπουργείο, και ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να παραγγείλει τη δημοσίευση των φωτογραφιών. Αθώες κριθήκαν οι γυναίκες στις 16 Δεκεμβρίου 2016 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας

 

Η σχέση με τον αθλητισμό

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ασχολείται εδώ και χρόνια ενεργά και με τον αθλητισμό! Στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram δημοσιεύει αρκετά συχνά πολλές σχετικές φωτογραφίες από διαφορετικές συμμετοχές του.Για παράδειγμα,συμμετείχε στον 8ο Ημιμαραθώνιο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και μάλιστα αποτελεί και προσωπικό ρεκόρ για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ έτρεξε 21,1 χλμ και τερμάτισε σε 2 ώρες 36 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα. Μάλιστα έκανε και σχετική ανάρτηση στο Twitter. «Το συναίσθημα του τερματισμού είναι απλώς ανεπανάληπτο»

 

Σε παλιότερη συνέντευξη στην Espresso, είχε δηλώσει ότι αγαπάει τον αθλητισμό και ότι συγκεκριμένα παίζει τένις, μπάσκετ και ότι γυμνάζεται κάθε μέρα. Επίσης είχε αναφέρει ότι κάνει κωπηλατική, ποδήλατο, βάρη και μονόζυγο στο σπίτι αλλά και ότι τρέχει κούρσες 10 χιλιομέτρων σε αγώνες. Συγκεκριμένα, ο Λοβέρδος τονίζοντας ότι η άθληση είναι ανάγκη για τον ίδιο, είχε δηλώσει : «Πρώτον, ισορροπεί ο εγωισμός μου με την άθληση και δεύτερον τα παιδιά μου έχουν πατέρα και όχι παππού μια και τα έκανα αργα»

 

https://www.instagram.com/p/BpwSt1uAlAu/?utm_source=ig_web_copy_link

Ποια είναι η γυναίκα του, Πηνελόπη Παπαιωάννου, και η οικογένεια του

Η Πηνελόπη Παπαϊωάννου, ασχολείται με την αγιογραφία και μάλιστα διατηρεί εργαστήριο αγιοργαφίας και ζωγραφικής. Πριν από αυτό όμως, υπήρξε αεροσυνοδός για αρκετά χρόνια εφόσον ήταν στην Ολυμπιακή από το 1993 μέχρι το 2009.

Ο γάμος της με τον Ανδρέα Λοβέρδο έγινε το 2001. Ο ίδιος σε συνεντευξή του έχει δηλώσει για τη σύζυγό του, την οποία πολλοί αποκαλούν Ελληνίδα Αντζελίνα Τζολί, πως τον στηρίζει πολύ αν και δεν αγαπάει την πολιτική και πως αν ήταν στη θέση της δεν θα τον άντεχε.

Μαζί της έχει αποκτήσει τρία παιδιά και δεν θα ήθελε – αν ήταν στο χέρι του – να ασχοληθούν με την πολιτική. Η Μαργαρίτα γεννιέται ένα χρόνο μετα το γάμο, ενώ το 2004 γεννιέται ο Ρωμανός-Νικόλαος και το 2005 ο Δημήτρης-Παύλος. Μένουν όλοι μαζί στην Νέα Ερυθραία.

Πηγή: Espresso

 

Το 2010 η Πηνελόπη Παπαϊωάννου, μετά από υπουργική απόφαση, βρίσκει δουλειά στο υπουργείο Εσωτερικών και, συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης. Η απασχόληση αφορά σύμβαση αορίστου χρόνου σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση. Η πρόσληψη της κυρίας Παπαϊωάννου δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αριθμός 1782, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2010, σε ειδική λίστα με άλλα οκτώ ονόματα.

Το 2013 τέθηκε σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που υπεγράφη στις 21.1.2012, όπως προέκυψε από έγγραφο του Αντώνη Μανιτάκη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Για το θέμα αυτό είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή καταγγέλλοντας «εξαίρεση ημετέρων από τις λίστες διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».

https://www.instagram.com/p/BUrwRzFDZ3r/?utm_source=ig_web_copy_link

Πιο συγκεκριμένα είχε ζητήσει από τον κ. Μανιτάκη, να ενημερώσει τη Βουλή με ποια δικαιολογητικά που προσκόμισαν υπάλληλοι κατέστη δυνατή η μη υπαγωγή τους στο καθεστώς διαθεσιμότητας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αν η κ. Πηνελόπη Παπαϊωάννου εξαιρέθηκε από τη διαθεσιμότητα.

Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με το water surf και φυσικά έχει αναλάβει να μεγαλώσει τα τρία παιδιά της οικογένειας.

Ο συζυγός της από την άλλη, αγαπάει τη μουσική και ιδιαίτερα το μπουζούκι, όπως είχε αναφέρει σε εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υπόθεση Novartis: Αίτημα για άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου

Υπόθεση Novartis: Νέες κλήσεις σε πέντε μη πολιτικά πρόσωπα

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα