Αρχική / More / Life stories / Ανδρέας Λοβέρδος: Η ζωή του και η γυναίκα του που τέθηκε σε διαθεσιμότητα
Ανδρέας Λοβέρδος: Η ζωή του και η γυναίκα του που τέθηκε σε διαθεσιμότητα  thumbnail

Ανδρέας Λοβέρδος: Η ζωή του και η γυναίκα του που τέθηκε σε διαθεσιμότητα

Έχει υπάρξει βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο τον Φεβρουάριο του 2012. Από το 2015 είναι βουλευτής με το κόμμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πόσα είναι όμως εκείνα που δεν ξέρετε για την προσωπική του ζωή αλλά και την οικογένεια του; Ο πατέρας του, Νικόλαος ήταν συμβολαιογράφος με καταγωγή από την Αγία Θέκλη Ληξουρίου, ο Ανδρέας Λοβέρδος όμως γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956. Ως γιος συμβολαιογράφου, μάλλον ήταν δεδομένο ήδη από την αρχή ότι θα σπουδάσει στη Νομική και συγκεκριμένα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ έκανε το μεταπτυχιακό του  στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1980 – 1982): "Ο μικρός μισθός της μητέρας μου δεν έφθανε για να μου στέλνει το μηνιάτικο στις Βρυξέλλες και στην αδελφή μου στην Αθήνα. Εργάστηκα λοιπόν παράλληλα με τις σπουδές μου στις Βρυξέλλες. Εκανα μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε παιδιά Ελλήνων, αλλά και σε υπαλλήλους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που ήθελαν να μάθουν τη γλώσσα μας" δηλώνει στην Espresso. Oλοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα Τρομοκρατία και πολιτικό έγκλημα. Στο σχολείο όμως ήταν άτακτος μαθητής. Όσο σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη, συγκατοικούσε με το Θέμο Αναστασιάδη και το Δημήτρη Μπαγδατή αποκαλύπτοντας μάλιστα πως ο γνωστός δημοσιογράφος και παρουσιαστής ήταν πολύ σοβαρός και συνεπής στα μαθήματά του. Από τα φοιτητικά του χρόνια, ακόμα, ξεκινά η ενασχόλησή του με την πολιτική μιας και υπήρξε μέλος της αντιδικτατορικής Ε.Φ.Ε.Ε., γραμματέας της οργάνωσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (Κ.Ν.Ε.) και αντιπρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Νομικής Θεσσαλονίκης.


Αποτέλεσμα εικόνας για λοβερδος ανδρεας φοιτητηςΑφού τελειώνει τις σπουδές του, γυρίζει στην Αθήνα και εργάζεται ως δικηγόρος, ενώ παράλληλα ξεκινά και η ακαδημαίκή του καριέρα: το 1987 γίνεται λέκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 1992 εξελέγη επίκουρος καθηγητής και το 1995 αναπληρωτής καθηγητής. Υπό την ιδιότητα του πανεπιστημιακού ήταν πρόεδρος των επιτροπών για την σύνταξη νέου υπαλληλικού κώδικα (1997) και για τη σύνταξη νέου αθλητικού νόμου (1997).


Αποτέλεσμα εικόνας για λοβερδος ανδρεας φοιτητης


Όσο ακόμα βρισκόταν στις αίθουσες του πανεπιστημίου, το 1996, διορίζεται γενικός γραμματέας δημοσίας διοίκησης του υπουργείου εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 1997.


Αποτέλεσμα εικόνας για λοβερδος ανδρεας


Από το 2000 όμως καταφέρνει να καθίσει στα βουλευτικά έδρανα εκλεγόμενος στην Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και ανανέωσε τη θητεία του το 2004. Την ίδια επιτυχία ακολούθησε και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, το 2007 και το 2009, ενώ το 2012 επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς. 


Αποτέλεσμα εικόνας για λοβερδος ανδρεας


Αποτέλεσμα εικόνας για λοβερδος ανδρεας 


Τον Φεβρουάριο του 2012 και αφού έχει χαράξει τη δική του επιτυχημένη πορεία στο ΠΑΣΟΚ και στη διακυβέρνηση, αποφασίζει να διαγραφεί αρνούμενος να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο. Υπό την ηγεσία του όμως, δημιούργησε ένα νέο πολιτικό σύλλογο, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας από τον οποίο προήλθε ένα νέο πολιτικό κόμμα, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα.


Αποτέλεσμα εικόνας για λοβερδος ανδρεας


Το 2014 στην κυβέρνηση Σαμαρά διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σήμερα είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης». Μπορεί να έγινε μεγάλο έργο όσο ήταν στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας, όμως η υπόθεση των οροθετικών ιερόδουλων είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί κριτική στον Ανδρέα Λοβέρδο για τον χειρισμό της. Το 2012 δεκάδες οροθετικές συνελήφθησαν από την αστυνομία με την κατηγορία της βαριάς σκοπούμενης βλάβης καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο έρχονταν σε σεξουαλική επαφή, χωρίς προφυλάξεις, με πελάτες γνωρίζοντας ότι φέρουν τον ιο HIV. Παράλληλα οι φωτογραφίες του δημοσιεύθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη. Η υγειονομική διάταξη που χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη των οροθετικών προέβλεπε ότι το κράτος είχε τη δυνατότητα να κάνει υποχρεωτική υγειονομική εξέταση, νοσηλεία και θεραπευτική αγωγή του ασθενούς. Ήδη είχε κατακριθεί από διεθνείς οργανώσεις όπως οι Γιατροί του Κόσμου και εν τέλει καταργήθηκε. Για την υπόθεση, ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η αρμοδιότητα δημοσίευσης των προσωπικών ανατίθεται στην Εισαγγελική Αρχή, η οποία και έδωσε την εντολή στη συγκεκριμένη περίπτωση χωρίς να ρωτήσει το υπουργείο, και ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να παραγγείλει τη δημοσίευση των φωτογραφιών.


Αποτέλεσμα εικόνας για λοβερδος ανδρεας παιδιαΠοια είναι η γυναίκα του, Πηνελόπη Παπαιωάννου, και η οικογένεια του 


Η Πηνελόπη Παπαϊωάννου, ασχολείται με την αγιογραφία και μάλιστα διατηρεί εργαστήριο αγιοργαφίας και ζωγραφικής. Πριν από αυτό όμως, υπήρξε αεροσυνοδός για αρκετά χρόνια εφόσον ήταν στην Ολυμπιακή από το 1993 μέχρι το 2009. Αποτέλεσμα εικόνας για λοβερδος ανδρεας γαμος


Ο γάμος της με τον Ανδρέα Λοβέρδο έγινε το 2001. Ο ίδιος σε συνεντευξή του έχει δηλώσει για τη σύζυγό του, την οποία πολλοί αποκαλούν Ελληνίδα Αντζελίνα Τζολί, πως τον στηρίζει πολύ αν και δεν αγαπάει την πολιτική και πως αν ήταν στη θέση της δεν θα τον άντεχε.


Αποτέλεσμα εικόνας για λοβερδος ανδρεας γυναικα


Μαζί της έχει αποκτήσει τρία παιδιά και δεν θα ήθελε – αν ήταν στο χέρι του – να ασχοληθούν με την πολιτική. Η Μαργαρίτα γεννιέται ένα χρόνο μετα το γάμο, ενώ το 2004 γεννιέται ο Ρωμανός-Νικόλαος και το 2005 ο Δημήτρης-Παύλος. Μένουν όλοι μαζί στην Νέα Ερυθραία. 

Το 2010 η Πηνελόπη Παπαϊωάννου, μετά από υπουργική απόφαση, βρίσκει δουλειά στο υπουργείο Εσωτερικών και, συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης. Η απασχόληση αφορά σύμβαση αορίστου χρόνου σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση. Η πρόσληψη της κυρίας Παπαϊωάννου δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αριθμός 1782, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2010, σε ειδική λίστα με άλλα οκτώ ονόματα.Το 2013 τέθηκε σε διαθεσιμότητα σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που υπεγράφη στις 21.1.2012, όπως προέκυψε από έγγραφο του Αντώνη Μανιτάκη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή. Για το θέμα αυτό είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή καταγγέλλοντας «εξαίρεση ημετέρων από τις λίστες διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων». 


Πιο συγκεκριμένα είχε ζητήσει από τον κ. Μανιτάκη, να ενημερώσει τη Βουλή με ποια δικαιολογητικά που προσκόμισαν υπάλληλοι κατέστη δυνατή η μη υπαγωγή τους στο καθεστώς διαθεσιμότητας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αν η κ. Πηνελόπη Παπαϊωάννου εξαιρέθηκε από τη διαθεσιμότητα.


Στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με το water surf και φυσικά έχει αναλάβει να μεγαλώσει τα τρία παιδιά της οικογένειας.Ο συζυγός της από την άλλη, αγαπάει τη μουσική και ιδιαίτερα το μπουζούκι, όπως είχε αναφέρει σε εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου.  

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X