Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Βαρδινογιάννης-Κυριακού στην Εξεταστική-η κατάθεση Κουρή
Βαρδινογιάννης-Κυριακού στην Εξεταστική-η κατάθεση Κουρή thumbnail

Βαρδινογιάννης-Κυριακού στην Εξεταστική-η κατάθεση Κουρή

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης από τον τηλεοπτικό σταθμό Star και ο Θοδωρής Κυριακού από τον ΑΝΤ1 είναι οι επόμενοι μάρτυρες, τους οποίους αποφάσισε να καλέσει η Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες σε κόμματα και Mέσα Eνημέρωσης, προκειμένου να καταθέσουν την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη, 20 και 22 Σεπτεμβρίου.


Ταυτόχρονα, τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν να ζητήσουν να καταθέσουν ο Διευθυντής Επιθεώρησης και ο Διευθυντής Εποπτείας της Τράπέζας της Ελλάδος, στις 27 και 29 Σεπτεμβρίου, ενώ στις 4 Οκτωβρίου προγραμματίζεται να κληθεί ο πρώην Διοικητής, Ηλίας Προβόπουλος και στις 6 Οκτωβρίου ο σημερινός Διοικητής Ιωάννης Στουρνάρας.


Εν τω μεταξύ, ο εκδότης της εφημερίδας Πρώτο Θέμα Θέμος Αναστασιάδης, απέστειλε επιστολή, με την οποία κάνει γνωστό ότι απουσιάζει στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους, αλλά δεν αρνείται να προσέλθει για να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή. Ο κ. Αναστασιάδης διευκρινίζει ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα σε 15 ημέρες και ζητά από την Εξεταστική να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία για την κατάθεσή του.


"Είμαι ο μόνος εκδότης που δεν έκλεψε το κράτος και το κράτος τον έχει ληστέψει και τον έκλεισε στη φυλακή. Από το 2000 και μετά που το πούλησα, δεν είχα καμμία ανάμειξη στα δάνεια που πήρε το τηλεοπτικό κανάλι ΑΛΤΕΡ, ούτε και στο πώς λειτουργούσε. Δεν ασχολήθηκα ξανά με αυτό. Εξουσιοδοτώ την Επιτροπή σας, να ελέγξει τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς και αν σε οποιαδήποτε χώρα στο εξωτερικό βρει προσωπικό μου λογαριασμό, να τον δεσμεύσει υπέρ του δημοσίου".


Αυτό δήλωσε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel, Γιώργος Κουρής, στην πολύωρη κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από τράπεζες, σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης.


Ο κ. Κουρής χαρακτήρισε τον εαυτό του "έντιμο και καθαρό επιχειρηματία" που έβαλε, όπως είπε, 10 εκατ. δραχμές από την τσέπη του για το ΑΛΤΕΡ και έχει εξοφλήσει το δάνειο που είχε πάρει τότε από την Τράπεζα Πειραιώς.


Υποστήριξε ότι μέχρι το 2000 που είχε ο ίδιος το ΑΛΤΕΡ, το κανάλι ήταν βιώσιμο, ενώ επέρριψε όλες τις ευθύνες για το κλείσιμό του και τα χρέη που δημιούργησε, στους άλλους τρεις μετόχους του καναλιού.


Ο κ. Κουρής, μίλησε για παιχνίδια που έκαναν οι τρεις άλλοι μέτοχοι του καναλιού στο χρηματιστήριο και για εξωφρενικές αμοιβές που δίνονταν σε δημοσιογράφους, ενώ αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη για το δάνειο, ύψους 534 εκατ. ευρώ, που πήρε το ΑΛΤΕΡ για την αγορά προγράμματος.


Ο κ. Κουρής ανέφερε ακόμα, ότι δεν είχε ιδέα, ούτε ασχολήθηκε, με τα δύο δάνεια, συνολικού ύψους 867 εκατ. ευρώ που πήρε το ΑΛΤΕΡ, με εγγύηση την ταινιοθήκη του, από τράπεζες, τονίζοντας ότι καμμία τράπεζα δεν τον είχε ενημερώσει, παρότι ήταν μέτοχος.


Όπως υποστήριξε, μετά την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, το 2000, ο ίδιος ήταν πλέον μέτοχος με 13% και ο γιος του με 12% και δεν είχε, ούτε εκτελεστικές αρμοδιότητες, ούτε υπέγραψε δανειακές συμβάσεις, ούτε διαπραγματεύτηκε με τράπεζες.


"Μέχρι το 2000 που είχα εγώ το κανάλι, ήταν κερδοφόρο και με μηδέν δανεισμό. Μετά το 2000 δεν είχα καμμία διοικητική ανάμειξη. Οι άλλοι τρεις μέτοχοι είναι υπεύθυνοι για το κλείσιμο του καναλιού… υπήρχε δημοσιογράφος που έπαιρνε 45.000 ευρώ το μήνα, δίνανε υπέρογκους μισθούς σε δημοσιογράφους… γι' αυτό βούλιαξαν το κανάλι. Πήραν δάνεια ύψους 20 δισ. δραχμών και αντί να πάνε στα ταμεία του ΑΛΤΕΡ, τα βούτηξαν και τα βάλανε στις τσέπες τους… η νέα εκτελεστική διοίκηση του ΑΛΤΕΡ έκανε υπερτιμολογήσεις και τα χρέωναν στο ΑΛΤΕΡ", ανέφερε μεταξύ άλλων.


Ο κ. Κουρής υποστήριξε ακόμα, ότι το ποσό που οφείλει σήμερα το ΑΛΤΕΡ στις τράπεζες ανέρχεται περίπου στα 220 εκατ. ευρώ και ότι ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ τα χρήματα που "κλάπηκαν" και έβαλαν στις τσέπες τους οι άλλοι μέτοχοι του καναλιού στα 10 χρόνια λειτουργίας του.


Σε ερωτήσεις βουλευτών, πώς, ενώ ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν ενδιαφέρθηκε να διασφαλίσει την περιουσία του, ο κ. Κουρής απάντησε ότι είναι καλόπιστος άνθρωπος και εμπιστεύεται τους φίλους του.


Στην παρατήρηση βουλευτών, ότι ακούγεται παράλογο να υπάρχει μέτοχος με 25% μερίδιο μαζί με τον γιο του και όλη η περιουσία του να είναι αυτή, και να μην γνωρίζει πώς κάποιοι ξόδεψαν τα 534 εκατ. που πήραν δάνειο για να αγοράσουν πρόγραμμα, ο κ. Κουρής απάντησε:


"Δεν έχω ιδέα τι έγινε με τα 534 εκατ. ευρώ του δανείου. Εγώ παραιτήθηκα μερικές φορές από το Διοικητικό Συμβούλιο. Θα έδινα εγώ 100 χιλιάδες μισθό; Εγώ δεν ξέρω να διαβάσω ισολογισμούς".


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X