Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Πώς το Hot Doc οδήγησε στην αποπομπή Ντογιάκου"
"Πώς το Hot Doc οδήγησε στην αποπομπή Ντογιάκου" thumbnail

"Πώς το Hot Doc οδήγησε στην αποπομπή Ντογιάκου"

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, τιμωρήθηκε χθες με ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών για «συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητά του ως εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».


Ως εκ τούτου εξέπεσε του αξιώματός του, ενώ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο.


Το χρονικό της αποπομπής Ντογιάκου από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, ξεκινά πρακτικά τον Ιούλιο του 2015, όταν το Hot Doc αποκαλύπτει σοβαρότατες παρατυπίες αναφορικά με την εκλογή του. Όπως συγκεκριμένα έγραφε το ρεπορτάζ, ο Ντογιάκος είχε αποκτήσει δικαίωμα εκλογής επειδή ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ασπρογέρακας, συνυπολογίστηκε κατά τις εκλογές ανάδειξης του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, ψευδώς στο δυναμικό της Εισαγγελίας ενώ δεν είχε δικαίωμα, αφού δεν είχε υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα της προαγωγής του.


Το δημοσίευμα αναστάτωσε τότε τον Άρειο Πάγο ο οποίος ξεκίνησε σχετική έρευνα, η οποία έφερε στο φως και δεύτερη λαθροχειρία στη διαδικασία εκλογής του Ντογιάκου. Αναλυτικότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2014, η Εισαγγελία Εφετών εξέλεξε τον Εισαγγελέα Παναγιώτη Καραγιάννη στη θέση του προϊσταμένου. Σε λιγότερο από ένα μήνα ο Καραγιάννης παραιτήθηκε από την Εισαγγελία με το επιχείρημα πως στις 30 Οκτωβρίου προήχθη σε αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο νόμος ωστόσο προβλέπει πως οι Εισαγγελείς που εκλέγονται σε θέσεις προϊσταμένου παραμένουν στη θέση τους μέχρι να λήξει η θητεία τους. Παρόλα αυτά ο Εισαγγελέας Καραγιάννης όχι μόνο παραιτήθηκε αλλά αφαίρεσε από τον εαυτό του και το δικαίωμα ανάκλησης.


Στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 29 Νοεμβρίου για νέο προϊστάμενο, ο Ισίδωρος Ντογιάκος δεν είχε δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα αφού δικαίωμα εκλογής είχε το μισό του σώματος των Εισαγγελέων με βάση την αρχαιότητα. Έγιναν δύο λαθροχειρίες προκειμένου να πάρει μέρος στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιος. Η μία ήταν να υπολογιστεί ως Εισαγγελέας ο αντιεισαγγελέας Ασπρογέρακας και η άλλη να εξαιρεθεί από το δυναμικό της Εισαγγελίας Εφετών ο πρώην προϊστάμενος Καραγιάννης αν και δεν είχε υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο τον μετέθετε στον Άρειο Πάγο.


Και οι δύο παράτυπες ενέργειες που έγιναν προκειμένου να εκλεγεί ως προϊστάμενος της Εισαγγελίας ο Ντογιάκος, απαιτούσαν την συγκατάθεση της Εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, η οποία ως αναπληρώτρια προϊσταμένη και υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της εκλογής, επέτρεψε εις γνώση της να συμβούν. Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ωστόσο επέρριψε ευθύνες και στον ίδιο τον Ντογιάκο με το σκεπτικό ότι ως «μόνος ωφελούμενος» αποσιώπησε την αλήθεια και υπέβαλε υποψηφιότητα.


Εύλογα, μετά την έρευνα του Αρείου Πάγου, ο Ντογιάκος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Δύο ημέρες όμως μετά την κλήση του από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εφετών ώστε να καταθέσει σχετικά με τη εκλογή του στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, ο ίδιος δρομολόγησε την Ολομέλεια της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών με θέμα: «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών».


Η Βασιλική Θάνου κατήγγειλε τον Ντογιάκο ότι αντί να υποβάλει τις ζητηθείσες έγγραφες εξηγήσεις, προτίμησε να χρησιμοποιήσει την Ολομέλεια της Εισαγγελίας, θέτοντας στο επίκεντρο αυτής ένα προσωπικό του ζήτημα. Στην πραγματικότητα δηλαδή, ο Ντογιάκος, αντί να επιλέξει ο ίδιος τον έλεγχο νομιμότητας την οποία εκπροσωπεί θεωρητικά, επέλεξε τη συγκάλυψη προτάσσοντας το «αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας».


Τον Απρίλιο του 2016, το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο επέβαλε στον Ντογιάκο ποινή επίπληξης, απόφαση στην οποία άσκησε έφεση ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Εν τέλει χθες, το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό, του επέβαλε ποινή στέρησης μισθού, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από την έκπτωσή του από τη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Αθήνας και την απαγόρευση να συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές, θα πρέπει αυτεπάγγελτα να μετατεθεί από την περιοχή όπου διαπράχθηκαν τα πειθαρχικά αδικήματα.


Τo skai.gr σημειώνει πως επίθεση εναντίον του Ισίδωρου Ντογιάκου και του Σταμάτη Δασκαλόπουλου, ο οποίος είναι ο Εισαγγελέας Εφετών που προ ημερών είχε εισηγηθεί την προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη, είχε εξαπολύσει στις 6 Σεπτεμβρίου με γραπτή του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού ο οποίος ανέφερε: «Μία σειρά από ενέργειες του Σταμάτη Δασκαλόπουλου αποδεικνύουν ότι πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισίδωρου Ντογιάκου ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου».


Το xryshaygh.com χαρακτηρίζει τον Ισίδωρο Ντογιάκο «βασικό ενορχηστρωτή του παραδικαστικού κυκλώματος Σαμαρά» και παραθέτει το παρακάτω ηχητικό: 


 


Πηγή: koutipandoras.gr, skai.gr, xryshaygh.com

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X