Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Προβληματισμός για τις υποθέσεις Βγενόπουλου, Μπουλούτα και Φόρου
Προβληματισμός για τις υποθέσεις Βγενόπουλου, Μπουλούτα και Φόρου  thumbnail

Προβληματισμός για τις υποθέσεις Βγενόπουλου, Μπουλούτα και Φόρου

Η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι "πάγωσε" τη διαδικασία έκδοσης των Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου και κάθε άλλη διαδικασία σε βάρος του Ανδρέα Βγενόπουλου και έτσι σήμερα το πρωί το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε αναστολή εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης των κατηγορουμένων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, έπειτα από εισήγηση του Κύπριου Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.


Η αναστολή κρίθηκε επιβεβλημένη, αφενός για να συμμορφωθεί η Κύπρος με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι και αφετέρου για να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία, ώστε οι δύο κατηγορούμενοι χωρίς να υφίσταται θέμα σύλληψής τους, να πάνε από μόνοι τους στην Κύπρο να δικαστούν.


Η υπόθεση έχει καταχωρηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας από τον Δεκέμβριο του 2015 και έκτοτε καταβάλλονται προσπάθειες να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραπομπής, διότι επηρεάζονται και δύο Κύπριοι κατηγορούμενοι, οι κύριοι Λυσάνδρου και Κουνής. Οι συνεχείς αναβολές που δίνονται έχουν να κάνουν με τους δυο Ελλαδίτες κατηγορούμενους, Ευθύμιο Μπουλούτα και Μάρκο Φόρο, οι οποίοι, παρά την απόφαση των ελληνικών αρχών να εκδοθούν στην Κύπρο, φυγοδικούν από τον περασμένο Απρίλιο.


Η άλλη υπόθεση που επηρεάζεται από την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, είναι αυτή της ελληνικής εταιρείας Focus, που έχει ορισθεί για παραπομπή σε δίκη τέλος Σεπτεμβρίου και στην οποία κατηγορούμενος είναι και πάλι ο Ανδρέας Βγενόπουλος.


Με βάση την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι τόσο ο Ανδρέας Βγενόπουλος όσο και οι δυο στενοί συνεργάτες του δεν μπορούν να εκδοθούν στην Κύπρο για να δικαστούν, αφού το Δικαστήριο δέχθηκε το σκεπτικό ότι όσο εκκρεμεί ενώπιον του η προσφυγή της MIG και άλλων 18 επενδυτών μετόχων –από την Ελλάδα– της πρώην Λαϊκής Τράπεζας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας "παγώνει" κάθε ποινική διαδικασία, στην οποία είναι κατηγορούμενα τα τρία πρόσωπα.


Την έκδοση ενδιάμεσης απόφασης είχε ζητήσει η πλευρά Βγενόπουλου με το σκεπτικό ότι τα πρόσωπα, για τα οποία έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα είναι μάρτυρες στην προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Η Γενική Εισαγγελία της Κύπρου σε ανακοίνωσή της, αφού παραθέτει το σκεπτικό της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου διευκρινίζει: "Η ανωτέρω απόφαση, η οποία ενέχει υποχρέωση της Δημοκρατίας για συμμόρφωση, δεν συνιστά εμπόδιο στη συνέχιση όλων των εκκρεμουσών ποινικών υποθέσεων ή την καταχώριση νέων υποθέσεων σε σχέση με τους αιτητές".


Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου μελετάται σε συνεργασία με ξένο δικηγορικό οίκο, που εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία.


Σύμφωνα με κυπριακούς νομικούς κύκλους, αυτό που παραμένει άγνωστο είναι "αν πρακτικά μπορεί να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από την Ελλάδα, όπως έγινε με τους Μπουλούτα και Φόρο, μετά και το “stop list” που έβαλε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο σε ζητήματα δικαστικής συνδρομής για Βγενόπουλο, Μπουλούτα και Φόρο, μέχρι να αποφασίσει τελεσίδικα για την προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας".


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X