Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο έλεγχος των τραπεζών και το νέο τηλεοπτικό τοπίο
Τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο έλεγχος των τραπεζών και το νέο τηλεοπτικό τοπίο thumbnail

Τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο έλεγχος των τραπεζών και το νέο τηλεοπτικό τοπίο

Ρεπορτάζ του tvxs.gr, με πληροφορίες και από το ΑΠΕ, ΜΠΕ 


Τα «αμαρτωλά» κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο έλεγχος των τραπεζών και των διοικήσεών τους, αλλά και η μάχη ισχύος στο νέο τηλεοπτικό τοπίο συναντώνται στη νέα επεισοδιακή σύγκρουση κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα – μια σύγκρουση, που κορυφώθηκε αργά χθες το βράδυ με εκατέρωθεν πολεμικές διαρροές.


Αφετηρία για τη νέα έκρηξη στις – εξ αρχής θυελλώδεις – σχέσεις κυβέρνησης και κεντρικού τραπεζίτη αποτέλεσε η εισαγγελική έφοδος στα γραφεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου. Η εταιρεία της κ. Νικολοπούλου, η Mindwork Business Solutions, ελέγχεται για προγράμματα διαφημιστικής προβολής του ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, τα οποία είχε αναλάβει το 2011 σε συνεργασία με την εταιρεία AGENDA AE.


Το timing της εφόδου


H έφοδος στα γραφεία της έγινε με εντολή της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας για τα διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ – το timing, ωστόσο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε πυροδότησε ακαριαία σενάρια και διαρροές περί πολιτικής σύγκρουσης.


Η έφοδος έγινε λίγες ώρες πριν η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώσει και επισήμως  ότι «κόβει» το προτεινόμενο από την κυβέρνηση δίδυμο Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γεράσιμου Σαπουτζόγλου για την ηγεσία της Attica Bank, και ενώ ήδη η σχετική πληροφορία είχε διαρρεύσει και κυκλοφορούσε εδώ και μέρες στην αγορά.


Απαγόρευση χορήγησης δανείων από την Attica Bank


Από χθες το πρωί υπήρχαν επίσης έντονες διαρροές – οι οποίες διακινούντο κυρίως από την πλευρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας – ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπλοκάρει και την χορήγηση οποιουδήποτε περαιτέρω δανείου από την Attica Bank, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και εντοπίζονται «τρύπες» στην κεφαλαιακή της επάρκεια.


Η εν λόγω πληροφορία επιβεβαιωνόταν αργά χθες το βράδυ και από πηγές προσκείμενες στην Τράπεζα της Ελλάδος, η ανακοίνωση του επίσημου πορίσματος ωστόσο για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου και τις κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank αναμένεται τις επόμενες μέρες.


Οι ίδιες πηγές συνέδεαν ευθέως τις κινήσεις Στουρνάρα στην Attica Bank με την έφοδο στα γραφεία της συζύγου του, ενώ και η ίδια η Λίνα Νικολοπούλου στην ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει ότι «πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές».


Στον αντίποδα, κυβερνητικοί παράγοντες απέκρουαν πλήρως κάθε συσχετισμό της έρευνας της Εισαγγελίας με τις αποφάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, με πηγές του Μαξίμου μάλιστα να σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για την έφοδο και ενημερώθηκε από το τηλεφώνημα που του έκανε ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας.


To τηλεφώνημα Στουρνάρα – Τσίπρα


Ο κεντρικός τραπεζίτης επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα όταν πληροφορήθηκε για την έφοδο στα γραφεία της συζύγου του και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αμφότεροι συμφώνησαν ότι η λειτουργία της δικαιοσύνης δεν επηρεάζει τις σχέσεις κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος.


Το εν λόγω τηλεφώνημα, ωστόσο, δεν στάθηκε αρκετό για να εκτονώσει την ένταση και αργά το βράδυ, μόλις έγινε γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα απορρίπτει οριστικά την κυβερνητική εισήγηση για τη νέα διοίκηση της Attica Bank και προωθεί απαγόρευση χορήγησης δανείων από την τράπεζα, υπήρξαν αιχμηρές διαρροές κατά Στουρνάρα.


«Ο Στουρνάρας βάζει ασπίδα τις τράπεζες»


Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «ο Διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια» και πρόσθεταν: «Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμμία περίπτωση να μη διακινδυνεύει την τραπεζική ευστάθεια βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».


Εν ολίγοις, η μεν κυβέρνηση κατηγορεί τον Γιάννη Στουρνάρα ότι χρησιμοποιεί τις τράπεζες για να στηρίξει τις δικές του – πολιτικές και προσωπικές – σκοπιμότητες, ο δε κεντρικός τραπεζίτης υπονοεί ότι η έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του αποτελεί μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης στη μάχη για τον πολιτικό έλεγχο των τραπεζών.


Πίσω από όλα αυτά, παραμένει πάντα ανοιχτή η βαθιά και μακρά κόντρα Μαξίμου και κεντρικού τραπεζίτη – μια κόντρα, στη διάρκεια της οποίας έχουν αποδοθεί πολλές φορές στον Γιάννη Στουρνάρα υψηλές πολιτικές βλέψεις. Πλέον πρόσφατη ήταν η αποκάλυψη το καλοκαίρι του περίφημου  δείπνου του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού – σημιτικού μπλοκ, όπου φέρεται να προτάθηκε στον Γιάννη Στουρνάρα να ηγηθεί κινήσεων για να γίνει ο επόμενος Πρωθυπουργός.


Και χθες, άλλωστε, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδειχναν τον κεντρικό τραπεζίτη ως το όχημα που χρησιμοποιεί το παλαιό επιχειρηματικό και πολιτικό σύστημα για να διατηρήσει, μέσω του ελέγχου των τραπεζών, και τον έλεγχο του οικονομικού παιχνιδιού.


Η εγγύηση της Attica στον Καλογρίτσα


Σ’ αυτό το πολεμικό και σύνθετο κάδρο κάποιοι εμπλέκουν και την παράλληλη μάχη για την αναδιάταξη του τηλεοπτικού τοπίου, υπενθυμίζοντας ότι η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε στη δημοπρασία ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του Χρήστου Καλογρίτσα, προερχόταν από την Attica Bank. Ο δε νέος τραπεζικός πόλεμος ήρθε εν μέσω ρεπορτάζ των κομμένων καναλιών (Star και Alpha) σύμφωνα με τα οποία το πόθεν έσχες Καλογρίτσα δεν είναι επαρκές και σκοπεύει να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος για την άδεια με τραπεζικό δανεισμό αμφιβόλων εγγυήσεων.


Η έρευνα της οικονομικής αστυνομίας σχετίζεται με τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις διαφημιστικές του καμπάνιες και τη χρηματοδότηση που είχε πάρει από αυτά η εταιρεία της  Σταυρούλας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.


To 2012 ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), λίγο μετά την τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του τσάρου της ελληνικής οικονομίας, ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία κατά της πολυφαρμακίας, σε μία περίοδο μάλιστα που δεν χορηγούνταν φάρμακα ούτε στους καρκινοπαθείς, που κόστισε στο υπουργείο Υγείας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 435.666 ευρώ. Τον διαγωνισμό τότε κέρδισαν 2 εταιρείες.


Πρόεδρος του ΔΣ της ΒΙ ΕΝΤ Ο ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ ήταν ο κ. Θωμάς Βαρβιτσιώτης, αδελφός του τότε υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ μεταξύ των μελών του ΔΣ φιγούραρε και ο σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, γνωστός και από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κ. Σταύρος Παπασταύρου. Γενική Διευθύντρια της δεύτερης εταιρείας Mindwork Business Solutions ήταν η κ. Σταυρούλα Νικολοπούλου, σύζυγος του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, ενώ σύμφωνα το καταστατικό της εταιρείας βασικές εταίροι ήταν οι Μυρτώ Στουρνάρα και Νεφέλη Στουρνάρα, κόρες του νυν Διοικητή της ΤτΕ.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο έργο ήταν να κοστολογηθεί από τον τότε επικεφαλής του ΕΟΦ Γιάννη Τούντα γύρω στο 1 εκατ. ευρώ ωστόσο μετά από διαφωνία που ξέσπασε μεταξύ του Προέδρου και της τότε υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων τελικά το ποσό έπεσε στα 435.666 ευρώ. Μέσα από τον ΕΟΦ το κόστος παρέμενε υψηλό, ενώ παράλληλα η καμπάνια δεν ήταν πρώτης προτεραιότητας για τις ανάγκες της κοινωνίας, καθώς η οικονομική κατάσταση δεν επέτρεπε όχι μόνο την πολυφαρμακία αλλά ούτε την αγορά των απολύτως αναγκαίων φαρμάκων.


Την υπόθεση έκανε γνωστή η εφημερίδα Αυγή τον Σεπτέμβριο 2012 με το Κουτί της Πανδώρας να επανέρχεται στις αρχές Ιουλίου, όταν ο ΕΟΦ εκταμίευσε τον Μάιο του 2013 ένα μέρος του ποσού προς τις δύο εταιρείες.


Οι χρυσές business της κ. Στουρνάρα δεν σταμάτησαν όμως εκεί.  Η έκθεση των επιθεωρητών για τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξαν ότι ο οργανισμός βάφτισε επιδημικό λοιμώδες νόσημα τον καρκίνο, για να φτιάξει μια αντικαρκινική καμπάνια προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ, που τελικά ανέθεσε στην εταιρική σύμπραξη AGENDA Α.Ε. και Mindwork Business Solutions.


Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 21 Ιανουαρίου του 2011. Η εταιρεία AGENDA Α.Ε. συνδέεται με τον Γεώργιο Ματσάγγο, ενώ η εταιρεία Mindwork Business Solutions, όπως προαναφέρθηκε, με την Σταυρούλα Νικολοπούλου. Το ποσό των 1.602.652,83 ευρώ αφορούσε το σχεδιασμό και προσδιορισμό εναλλακτικών προτάσεων επικοινωνιακής στρατηγικής και την εξειδίκευση και υλοποίηση του σχεδίου δράσεων επικοινωνίας, δημοσιότητας και πληροφόρησης που αφορούν στην πρόληψη μορφών καρκίνου.


Σημειώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε καμμία αρμοδιότητα να χειριστεί και πολύ περισσότερο να πληρώσει αυτό το έργο, αφού η δράση του με βάση το νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας περιορίζεται στα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα. Ο καρκίνος βαφτίστηκε όμως επιδημικό νόσημα στην συγκεκριμένη περίπτωση, με τις εταιρείες που ανέλαβαν την εκστρατεία να καρπώνονται την παχυλή αμοιβή.


Σημειώνεται ότι τα διαφημιστικά αυτά μηνύματα μπορούσαν να μεταδοθούν δωρεάν βάσει των σχετικών προβλέψεων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) περί κοινωνικών μηνυμάτων, κάτι που για λόγους που τα στελέχη του καλούνται πια να εξηγήσουν στη δικαιοσύνη, δεν έγινε.


Σύμφωνα με τους επιθεωρητές για τα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η εταιρεία της κ. Στουρνάρα είχε χρέη στο δημόσιο καθώς την περίοδο εκείνη εκκρεμούσε η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της, παρόλα αυτά όμως κέρδισε τον διαγωνισμό, αν και θα έπρεπε να είχε αποκλειστεί από αυτόν.


Για απρέπεια του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Στουρνάρα με τον κ. Τσίπρα για την εισαγγελική έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του πρώτου.


Ο κ. Κυρίτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως η δικαιοσύνη κάνει μία έρευνα σε πολλές εταιρείες για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανάμεσα στις οποίες είναι και εκείνη της συζύγου του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.


Σχολιάζοντας ανακοίνωση της ΝΔ, που εκδόθηκε το πρωί, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε πως δεν ισχύει η εικόνα που επιχειρεί να δώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιτίθεται σε ανεξάρτητες αρχές και θεσμούς.


Τη στήριξή της στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα επανέλαβε η ΝΔ κατηγορώντας την κυβέρνηση για «απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της ΤτΕ.


Σε ανακοίνωσή του το Γραφείου Τύπου του κόμματος επισημαίνει πως «την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να δώσει στον ελληνικό λαό και στους βουλευτές τα πόθεν έσχες των τεσσάρων νέων καναλαρχών και αποκαλύπτονται ιστορίες για γέλια και για κλάματα με “βοσκοτόπια” στην Ιθάκη, η παρέα του Μαξίμου επιτίθεται με σφοδρότητα στον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα». Στη ΝΔ κάνουν λόγο για κύκλους της κυβέρνησης που «προχώρησαν σε απαράδεκτες διαρροές και άσκηση εξωθεσμικής πίεσης εναντίον του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξαρτησία του θεσμού» και προειδοποιούν πως «ο αυταρχισμός τους δεν αγγίζει κανέναν και βρίσκει απέναντι όλους τους δημοκρατικούς πολίτες».


Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ καλεί τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας που έχει την ευθύνη για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του τραπεζικού μας συστήματος, να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως ο ρόλος του επιβάλλει και να ολοκληρώσει τους πολύ σοβαρούς ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την Τράπεζα Αττικής.


«Δηλώνουμε ότι τον περιβάλλουμε με την εμπιστοσύνη μας» τονίζουν στη ΝΔ εκφράζοντας την ελπίδα πως οι εισαγγελικές αρχές «θα δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και θα διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλάρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια».


Απάντηση προς τη ΝΔ έδωσε πριν από λίγο το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού μετά την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την εισαγγελική έρευνα στην εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα. Ωστόσο, μολονότι η ανακοίνωση τιτλοφορείται ως «απάντηση προς τη ΝΔ», αναφορά γίνεται και στην υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Η ανακοίνωση διαλαμβάνει και μια επισήμανση: ότι ο Διοικητής της ΤτΕ δεν είναι ένα πολιτικό πρόσωπο και ο θεσμικός ρόλος που έχει αναλάβει είναι ρόλος πολιτικής ουδετερότητας.


«Απαράδεκτη για μια ακόμη φορά παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας», αναφέρει ειδικότερα το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι «η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας να παρέμβει ως συνήγορος αλλά και ως υποβολέας στο έργο του, κάνουν ζημιά και στον ίδιο και στον ρόλο του».


«Τέτοιου είδους ανακοινώσεις βρίσκονται στον αντίποδα της αποπολιτικοποίησης του τραπεζικού συστήματος που αποτελεί κοινή συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς θεσμούς», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και προσθέτει: «Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στη Νέα Δημοκρατία ψυχραιμία. Το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αν την ενοχλεί, θα διερευνηθεί σε βάθος, γιατί η δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει».

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X