Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον Τζούλιαν Ασάνζ"
"Σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον Τζούλιαν Ασάνζ" thumbnail

"Σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης για τον Τζούλιαν Ασάνζ"

Σουηδικό εφετείο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, παρατείνοντας την εξάχρονη νομική αντιπαράθεση ανάμεσα στους Eισαγγελείς και τον ιδρυτή του Wikileaks.


Ο Ασάνζ, 45 ετών, καταζητείται από τις σουηδικές αρχές προκειμένου να ανακριθεί σε σχέση με ισχυρισμούς, τους οποίους αρνείται, ότι διέπραξε βιασμό το 2010.


"Το Εφετείο συμφωνεί με την εκτίμηση του Επαρχιακού Δικαστηρίου πως ο Τζούλιαν Ασάνζ εξακολουθεί να θεωρείται ύποπτος για πρόκληση βιασμού", ανέφερε το δικαστήριο.


Ο Ασάνζ απέτρεψε ενδεχόμενη έκδοσή του στη Σουηδία καταφεύγοντας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012. Λέει πως φοβάται ότι θα ακολουθήσει η έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διεξάγεται ποινική έρευνα για τις δραστηριότητες του Wikileaks.


Ο Περ Σάμουελσον, Σουηδός δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί τον Ασάνζ, δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον πελάτη του.


"Φαντάζομαι ότι θα προσβάλουμε την απόφαση, θα ήταν περίεργο αν δεν το κάναμε", σημείωσε.


Το δικαστήριο αναγνώρισε πως το παρατεταμένο αδιέξοδο και η αδράνεια που επέδειξαν προηγουμένως Σουηδοί ερευνητές στη διεξαγωγή της έρευνας αποτελούν επιχειρήματα για την ακύρωση του εντάλματος, όμως παραμένει το επιχείρημα του ισχυρού ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης υπέρ της διατήρησής του.


"Αυτή τη στιγμή, η διατήρηση του εντάλματος φαίνεται ως εκ τούτου ότι είναι τόσο αποτελεσματική όσο και απαραίτητη ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την έρευνα", παρατήρησε το δικαστήριο.


Ο Ισημερινός έχει ορίσει τη 17η Οκτωβρίου ως ημερομηνία ανάκρισης του Ασάνζ στην πρεσβεία του στο Λονδίνο.


Σουηδοί Εισαγγελείς έχουν ενημερώσει πως την ανάκριση θα πραγματοποιήσει Εισαγγελέας από τον Ισημερινό.


Το αίτημα του Ασάνζ για ακύρωση του εντάλματος σύλληψής του κατατέθηκε αφότου μια επιτροπή του ΟΗΕ αποφάσισε τον Φεβρουάριο πως η παραμονή του στην πρεσβεία του Ισημερινού ισοδυναμεί με "αυθαίρετη κράτηση", ότι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και να λάβει αποζημίωση.


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X