Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Πρόβλημα με το πόθεν έσχες Καλογρίτσα;
Πρόβλημα με το πόθεν έσχες Καλογρίτσα;  thumbnail

Πρόβλημα με το πόθεν έσχες Καλογρίτσα;

Οικογενειακές και φιλικές εξυπηρετήσεις της τάξης πολλών εκατομμυρίων ευρώ καταγράφονται στην προσπάθεια του Ιωάννη Καλογρίτσα να δικαιολογήσει τα χρήματα που απαιτούνται για την απόκτηση της άδειας τηλεοπτικού σταθμού, σύμφωνα με το κανάλι Star, ιδιοκτησίας της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που έκανε την αποκάλυψη. Mία σειρά από σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τα στοιχεία που είδαν για 30 ολόκληρα λεπτά, αφού τόσο τους επιτράπηκε από την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των εταιρειών που δεν αδειοδοτήθηκαν.


Ο επιχειρηματίας Ιωάννης Καλογρίτσας εμφανίζεται να πουλάει μετοχές εταιρειών του πατέρα του σε εταιρείες του πατέρα του και να εισπράττει εκατομμύρια για τα οποία όμως δεν προσκόμισε ούτε ένα καταθετήριο σε τραπεζικό του λογαριασμό. Σύμφωνα με το Star, στην πρώτη περίπτωση ο Ιωάννης Καλογρίτσας πουλάει μετοχές της εταιρείας ΜΙΚΗ, η οποία είναι συμφερόντων του πατέρα του στην εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ που επίσης είναι του πατέρα του. Εισπράττει 9 εκατ. ευρώ. Από τα χρήματα αυτά όμως πληρώνει 5,3 εκατ. ευρώ σε χρέη προς την εφορία. Τα υπόλοιπα 3,6 εκατ. ευρώ υποτίθεται ότι κατατέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό, χωρίς όμως να υπάρχει έγγραφο που να το επιβεβαιώνει. Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία αποκαλύπτει και μια άλλη παράμετρο. Τα 5,3 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία της εφορίας για να εξοφληθούν φόροι για τα έτη 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011 και 2012 και ο ΕΝΦΙΑ του 2015. Δηλαδή ο επιχειρηματίας δεν πλήρωνε αλλά ρύθμιζε τα χρέη του προς το δημόσιο εδώ και πάνω από μια δεκαετία σχεδόν κάθε χρόνο. Στη δεύτερη συναλλαγή που θα έπρεπε να ελεγχθεί, ο Ιωάννης Καλογρίτσας πουλάει μετοχές της εταιρείας ΜΙΚΗ του πατέρα του στην ίδια την εταιρεία. Εισπράττει 5,5 εκατ. ευρώ αλλά πάλι δεν προσκομίζει καταθετήριο σε τράπεζα.


Το Star μετέδωσε ότι από το σύνολο των αγοραπωλησιών μετοχών ο επιχειρηματίας φέρεται να συγκεντρώνει σχεδόν 9,1 εκατ. ευρώ. Μπορεί να καλύπτει το μετοχικό κεφάλαιο του υπό σύσταση τηλεοπτικού σταθμού, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν φαίνεται να καλύπτει το τίμημα της άδειας συγκεντρώνοντας σχεδόν το μισό της πρώτης δόσης. Χωρίς φυσικά να προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχουν τα χρήματα για το στήσιμο και τη λειτουργία του καναλιού που φιλοδοξεί να δημιουργήσει.


"Εύχομαι αυτός που προσκόμισε όλα αυτά τα καταπληκτικά στοιχεία να είναι σε θέση να αποδείξει και την καταγωγή του εισοδήματος που χρησιμοποίησε γι’ αυτόν τον λόγο" επισήμανε ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Σπύρος Κλαδάς. Αρκετές μέρες μετά τη ρουλέτα των αδειών στην οποία ο Ιωάννης Καλογρίτσας είχε ρίξει 52,6 εκατ. ευρώ εξασφαλίζοντας τη 1 από τις 4 άδειες φέρεται να προσπαθεί να βρει τα χρήματα που έταξε στο ελληνικό δημόσιο. Την κατάλληλη στιγμή εμφανίζεται ένας καλός άνθρωπος, ο οποίος όχι μόνο παραχωρεί τις μετοχές της εταιρείας του χωρίς αντάλλαγμα αλλά και τρία ακίνητα προκειμένου ο υπερθεματιστής να μπορεί να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό. Στις 9 Σεπτεμβρίου ο Σπύρος Καραμπάτσος, Πρόεδρος της εταιρείας ΑΓΥΙΑ ΑΕ Γεωργικές και Κτηνοτροφικές Επιχειρήσεις παραχωρεί το δικαίωμα ενεχύρου για το 80,2% των μετοχών της εταιρείας του στον Ιωάννη Καλογρίτσα. Από τον φάκελο του επιχειρηματία δεν προκύπτει ότι πλήρωσε κάποιο αντίτιμο για αυτή τη συναλλαγή. Η εξυπηρέτηση όμως δεν σταματά εδώ. Ο ίδιος επιχειρηματίας παραχωρεί στον Ιωάννη Καλογρίτσα και τρία ακίνητα στην Ιθάκη. Βάσει πληρεξούσιου ο υπερθεματιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα βοσκοτόπια για να λάβει δάνειο από τράπεζα προκειμένου να πληρώσει την άδεια. "Σε μια χώρα που πληρώνει τόσους φόρους δεν μπορεί κάποιοι άνθρωποι να ισχυρίζονται με τέτοια ευκολία ότι τίθενται στη διάθεσή τους πάγια στοιχεία τεράστιας αξίας χωρίς πρώτα να δει κάποιος πόθεν έσχες για όλα αυτά τα στοιχεία. Γιατί εν πάση περιπτώσει τα θέτει κάποιος στη διάθεση κάποιου που αποκτά έλεγχο ενός μέσου ενημέρωσης" τονίζει ο κ. Κλαδάς στο Star.


Μάλιστα, στο φάκελο αναφέρεται ότι το ένα από τα ακίνητα αποτιμήθηκε από τράπεζα για 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η εκτίμηση αυτή έγινε πριν από πέντε χρόνια και η ίδια η τράπεζα επισημαίνει: "Την αγορά ακινήτων επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η έλλειψη ρευστότητας. Είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί μια πώληση του ακινήτου σε σύντομο χρόνο και προτείνεται η εκτίμηση της αξίας να αναθεωρείται συχνά". Όλα αυτά τα δεδομένα προκαλούν μια σειρά από ερωτήματα στα οποία κατ’ αρχήν πρέπει να απαντήσει η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού που υποτίθεται ότι έλεγξε τα πόθεν έσχες και έδωσε το πράσινο φως για να χορηγηθούν οι άδειες. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι ούτε το πόθεν ελέγχθηκε αλλά ούτε και το έσχες, αφού τα χρήματα μεταφράζονται σε μια προσδοκία για ένα δάνειο που θα έρθει στο μέλλον από κάποια τράπεζα που θα δεχτεί ως εγγύηση κάποια χωράφια στην Ιθάκη. Ακόμα και αν ισχύει αυτό όμως, τότε η τηλεοπτική άδεια αποκτάται με οικονομικά μέσα μιας άλλης εταιρείας που ανήκει σε έναν άλλο επιχειρηματία, ο οποίος ποτέ δεν ελέγχθηκε πού βρήκε τα περιουσιακά στοιχεία, όπως προβλέπει ο νόμος.


Τι λέει ο Τάσος Τέλλογλου


Ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας χρειάζεται ακόμα κατά δήλωσή του 9,1 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει την πρώτη δόση για την άδεια του. Όπως εξήγησε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, κατά δήλωσή του επίσης, ο  κ. Καλογρίτσας έχει πουλήσει μετοχές της εταιρείας ΜΙΚΗ και από το τίμημα της πώλησης έχει δώσει 5,3 εκατομμύρια ευρώ στο ΚΕΦΟΜΕΠ, έναντι χρεών προς το δημόσιο που είχε από το 2001 ως το 2012. "Του έμειναν 3,6 εκ. ευρώ που τα έβαλε στην Attica Bank, χωρίς να έχει εμφανίσει καταθετήριο. Με άλλη πράξη, πούλησε μετοχές αξίας 5,5 εκ. ευρώ, έχοντας δηλώσει ότι έβαλε πάλι χωρίς καταθετήριο 4,3 εκ. ευρώ στην ίδια τράπεζα. Αν αθροίσουμε τα ποσά βγαίνουν 7,9 εκατομμύρια. Του λείπουν 9,1 εκ. ευρώ για την πρώτη δόση που δεν μας έχει πει πού θα τα βρει. Αλλά και για αυτά που λέει ότι έχει, δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποιος έλεγχος" σύμφωνα με τον δημοσιογράφο.


Στην παρατήρηση της Μάρας Ζαχαρέα ότι του λείπουν περισσότερα αν σκεφτεί κανείς ότι η άδεια κάνει 52,5 εκ. ευρώ, ο Τάσος Τέλλογλου πρόσθεσε: "Του λείπουν άλλα 43 εκατομμύρια. Ο κ. Καλογρίτσας βεβαιώνει την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού ότι έχει πολλές δυνατότητες να βρει τα χρήματα αυτά, αλλά η επιτροπή δεν φαίνεται να πείθεται ζητώντας επιπλέον στοιχεία. Εδώ έρχονται να μπουν τα οικόπεδα της Ιθάκης. Μόνο που αυτά δεν φαίνεται ότι είναι δικά του αλλά ανήκουν στην εταιρεία ενός φίλου του, του Σπύρου Καραμπάτσου. Αυτός συμφωνεί με τον κ. Καλογρίτσα να εγγραφεί υποθήκη σε δύο ακίνητα 5.000 στρεμμάτων, μέχρι ποσού 80 εκ. ευρώ και για δάνειο που μπορεί να φτάσει τα 52 εκατομμύρια".


Ο Τ. Τέλλογλου συμπλήρωσε: "Ο κ. Καραμπάτσος έχει μια εταιρεία, τα ακίνητα της οποίας το 2011 εκτιμήθηκαν στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί η δανειοδότηση του κ. Καλογρίτσα εξυπηρετεί τους σκοπούς της εταιρείας του κ. Καραμπάτσου που ήθελε να φτιάξει resort στην Ιθάκη, ενώ ο κ. Καλογρίτσας θέλει να δημιουργήσει τηλεοπτικό σταθμό; Και επίσης, όταν δίνεται ένα ενέχυρο, μία εξασφάλιση δηλαδή, δίνεται έναντι χρέους. Ποιου χρέους, δεν μας λένε. Γεγονός είναι ότι ο κ. Καλογρίτσας αν δεν πουλήσει ή δεν πάρει δάνειο έναντι των οικοπέδων, δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία με άλλο τρόπο να χρηματοδοτήσει την άδεια με δικά του μέσα, καθώς αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους υποδεικνύει ότι θα αποκτήσει το δημόσιο αγαθό της τηλεοπτικής άδειας. Και πού θα βρει να πουλήσει τα ακίνητα αυτά μέσα στην κρίση ή πού θα βρει τράπεζα να τον δανείσει, με δεδομένη την κατάσταση τόσο στις συστημικές τράπεζες όσο και στην Τράπεζα Αττικής; Είναι ένα ερώτημα που ακόμα και ο υπερθεματιστής είναι δύσκολο να το απαντήσει".

Πηγή: star.gr, mignatiou.com, protothema.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X