Ανάμεσα στην πρώην και τη νυν. «Είμαι μπερδεμένος»

Έχω σχέση με μια κοπέλα εδώ και δύο χρόνια. Την αγαπάω αλλά πιστεύω ότι είχε «σβήσει» ο έρωτας. Της είπα να χωρίσουμε και έτσι έγινε.

Όμως, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν μπορούσε να φύγει από το σπίτι που συγκατοικούμε. Εγώ όμως, έχω ερωτευτεί μια κοπέλα παράφορα και βρίσκω τον εαυτό μου σε εκείνη. Μού προσφέρει ασφάλεια και θέλω να τη βλέπω όλη την ώρα.

Ένα βράδυ όμως, στο σπίτι με την πρώην ήρθε η κουβέντα και μιλήσαμε. Θυμήθηκα τι ερωτεύτηκα σε εκείνη και πώς με έκανε να νιώθω. Φιληθήκαμε και τώρα είμαι πολύ μπερδεμένος. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοδραματίστρια Σοφία Κουφοπούλου

Καλησπέρα σας,

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι δεν ξέρω αν υπάρχει σωστό και λάθος στο πώς συμπεριφέρεται κανείς. Το ζήτημα είναι τα συναισθήματα που υπάρχουν μέσα μας και κατά πόσο τα ακούμε ή τα καταπιέζουμε. Επίσης, πέρα από τη δική μου «ανάλυση» που ζητάτε, σημαντική είναι η δική σας παρατήρηση στο πώς εσείς νιώθετε και λειτουργείτε σε κάθε σχέση.

Είναι βοηθητικό το γεγονός ότι ήδη έχετε παρατηρήσει διαφορές στις δύο σχέσεις- επομένως είστε καλός παρατηρητής του εαυτού σας. Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς πώς ο καθένας μας μπορεί να είναι πιο λειτουργικός σε κάποιες σχέσεις και σε άλλες να βγαίνουν δυσλειτουργικά κομμάτια του εαυτού του. Αυτό είναι αποτέλεσμα εσωτερικής σύγκρουσης σχετικά με το πώς θέλω να είμαι σε μια σχέση, στο πώς πιστεύω ότι αξίζω να ζω μια σχέση, εάν μπορώ να ανταποκριθώ σε μια σχέση και πολλά ακόμη ερωτήματα.

Η απάντηση είναι μέσα σε εσάς

Μπορείτε να αναρωτηθείτε ποιες σκέψεις και συναισθήματα σας οδήγησαν σε κάθε απόφαση, του πρώτου χωρισμού, της δημιουργίας νέας σχέσης και του γυρισμού στην προηγούμενη σχέση. Πολλές φορές μπερδεύεται κανείς όταν δεν είναι ξεκάθαρο το θέλω από το πρέπει και το αξίζω, μπορώ από το είναι αδύνατον να συμβεί.

Επίσης ο άνθρωπος έχει την τάση να βάζει τον εαυτό του μέσα σε δύσκολες συνθήκες για να επιβεβαιώσει ότι δεν καταφέρνει να είναι ευτυχισμένος και δεν αξίζει μία όμορφη σχέση όπου μπορεί να απολαμβάνει ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Η απάντηση λοιπόν, είναι μέσα σε εσάς.

Εάν είστε σίγουρος στο πώς θέλετε να είναι η σχέση σας, πώς να είστε εσείς ως ατομικότητα ψυχικά ήρεμος και ευτυχισμένος, τότε θα βρείτε ποιο είναι το πρόσωπο που αξίζει να είναι δίπλα σας και σας κάνει να νιώθετε όμορφα.

problhima-sti-sxesi

Σοφία Κουφοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοδραματίστρια
6947834889
drasipsyhis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο σύντροφός σάς παραμελεί; Ποιες ψυχικές ασθένειες μπορεί να κρύβονται πίσω από την αδιαφορία του;

Η λύση στην αδιαφορία του συντρόφου μήπως (δεν) είναι ο χωρισμός;

Σχετικά άρθρα