Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / "Μαύρη μέρα για τα δύο μεγάλα κόμματα" οι εκλογές στο Βερολίνο
"Μαύρη μέρα για τα δύο μεγάλα κόμματα" οι εκλογές στο Βερολίνο  thumbnail

"Μαύρη μέρα για τα δύο μεγάλα κόμματα" οι εκλογές στο Βερολίνο

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) υπέστησαν μεγάλη ήττα στις χθεσινές εκλογές για τη Γερουσία του Βερολίνου και έλαβαν το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία τους. Αλλά και οι "νικητές" Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είναι πλέον το μικρότερο μεγάλο κόμμα σε επίπεδο κρατιδίων.


Η Αριστερά (Die Linke) κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις της και να γίνει το τρίτο κόμμα, ενώ οι τέταρτοι Πράσινοι (Gruene) υπέστησαν επίσης (σχετικά μικρές) απώλειες. Το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) επιστρέφει στη Γερουσία και το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εισέρχεται για πρώτη φορά θριαμβευτικά. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τις προηγούμενες (67%), ενώ το 2011 ήταν 60,2% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους και αυτό εκτιμάται ότι οφείλεται στην κινητοποίηση των αναποφάσιστων από το AfD.


Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει να κυβερνά την πόλη του Βερολίνου για τα επόμενα πέντε χρόνια και ο Μίχαελ Μίλερ θα παραμείνει δήμαρχος και επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης. Πρέπει όμως να βρει οπωσδήποτε εταίρους. Πράσινοι (Gruene) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θέλουν να συνεργαστούν με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). Ετσι, η μοναδική -και αναγκαστικά τρικομματική, αφού απαιτούνται 75 έδρες για να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία- εναλλακτική είναι ο συνασπισμός με την Αριστερά και τους Πράσινους, δηλαδή ο λεγόμενος κοκκινο-κοκκινο-πράσινος συνασπισμός. Το ακροδεξιό-λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία αποκλείεται εξ ορισμού από τα δημοκρατικά κόμματα.


Ο Μίλερ, τον οποίο πάντως θα ψήφιζε απευθείας το 55% των εκλογέων, πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Διότι, αν τελικά αποφασίσει να συνεχίσει να συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες θα πρέπει να συμπράξουν οπωσδήποτε είτε οι Πράσινοι, είτε οι Φιλελεύθεροι. Ο συνδυασμός είναι μάλλον δύσκολος ιδεολογικά. Η τελική επιλογή θα έχει βαρύνουσα σημασία και ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να είναι ο προάγγελος για μια ανάλογη κυβέρνηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο μετά τις εθνικές εκλογές του 2017. Εάν βέβαια οι Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Μέρκελ τις χάσουν.


Το πόσο σημαντικές ήταν οι τοπικές εκλογές στο Βερολίνο αποδεικνύει το γεγονός ότι η Μέρκελ ανέβαλε το ταξίδι της στη Ν. Υόρκη όπου θα έπαιρνε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τη διεθνή συνάντηση για το προσφυγικό την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος Ομπάμα. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή ήττα του CDU σε επίπεδο κρατιδίων και την τρίτη η οποία δεν αναδεικνύει πλειοψηφία CDU και SPD. Σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος θα κάνει σχετικές δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση του κόμματός της.


Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και η ίδια η Καγκελάριος τιμωρήθηκαν από τους ψηφοφόρους, ενώ το AfD απέδειξε ότι είναι παρόν και σε μεγάλες πόλεις. Η ήττα του CDU στο Βερολίνο δεν ήταν όμως τόσο βαριά όσο φοβόντουσαν ορισμένοι, αλλά ήταν ιστορική, όπως γράφει η συντηρητική Die Welt, αφού συγκέντρωνε επί μακρόν πάνω από 40% στο Βερολίνο.


"Μαύρη μέρα για τα μεγάλα κόμματα" στο Βερολίνο, δηλαδή και για τους Σοσιαλδημοκράτες χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών της πρωτεύουσας Φρανκ Χένκελ, στον οποίο χρεώνεται η μεγαλύτερη ήττα του κόμματος. Ο ίδιος όμως δηλώνει ότι δεν παραιτείται, διότι αυτή (η ήττα) δεν οφείλεται στην τοπική αλλά στην ομοσπονδιακή πολιτική, υπονοώντας την πολιτική της Καγκελαρίου ιδίως στο προσφυγικό.


Η Μέρκελ μπορεί μεν να χρεωθεί την χθεσινή ήττα, έχει όμως πάντα την ικανότητα να επιβιώνει. Η "μητερούλα" του έθνους, όπως αποκαλείται στη Γερμανία, έχει μπροστά της αρκετό χρόνο μέχρι τις εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2017 και οι επόμενες εκλογές σε κρατίδιο θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο στο Ζάαρλαντ, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες ενδέχεται να είναι πρώτοι σε ψήφους.


Σύμφωνα με τα (προσωρινά) τελικά αποτελέσματα των χθεσινών τοπικών εκλογών για τη Γερουσία του Βερολίνου, έλαβαν σε σχέση με τις εκλογές του 2011:


Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) : 21,6% (-6,7%), Eδρες 38


Xριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU): 17,6% (-5,7%), Eδρες 31


Aριστερά (Die Linke): 15,6% (+3,9%), Eδρες 27


Πράσινοι (Gruenen): 15,2% (-2,4%), Eδρες 27


Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): 14,2% (+14,2%), Eδρες 25


Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP): 6,7% (+4,9%), Eδρες 12


Πειρατές (Piraten): 1,7% (-7,2%) , Eδρες -


Η συμμετοχή των εκλογέων έφτασε το 66,9% (το 2011 ήταν 60,2%)


Ανεξάρτητα από τα τοπικά αίτια της ήττας, είναι έτοιμη να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για την εκλογική αποτυχία του κόμματός της στις χτεσινές εκλογές του Βερολίνου, δήλωσε η Γερμανίδα Kαγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα.


Η A. Μέρκελ αποδέχθηκε και την δική της ευθύνη, ότι δηλαδή έκανε λάθη στην πολιτική της για το προσφυγικό. Είπε ότι λυπάται για τη διστακτική της στάση το καλοκαίρι το 2015. Η ίδια και η κυβέρνησή της όμως, όπως εξήγησε, βασίστηκαν στους κανόνες του Δουβλίνου. "Aν μπορούσα θα γύριζα το χρόνο πίσω", παραδέχτηκε, ώστε η ίδια και η κυβέρνησή της να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα για να αντιμετωπίσουν το προσφυγικό, για το οποίο βρέθηκαν εντελώς απροετοίμαστοι. Θα προσπαθήσει πάντως, πρόσθεσε, να αναλύσει την πολιτική της στους πολίτες πιο συστηματικά. "Προφανώς δεν τα κάναμε όλα σωστά. Δεν υπήρξαμε παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ενσωμάτωση (των προσφύγων). Τώρα πρέπει να υπερβάλουμε εαυτούς. Και εγώ επίσης", τόνισε η Καγκελάριος Μέρκελ.


Το αποτέλεσμα των εκλογών στο Βερολίνο το χαρακτήρισε "μη ικανοποιητικό, απογοητευτικό αποτέλεσμα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου δεν έχει πια πλειοψηφία και αυτό είναι πολύ πικρό", παρατήρησε.


 


 


Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X