Superfoods: Πρέπει τελικά να τα καταναλώνουν και τα παιδιά;

<div class="article-content">
<p style="text-align: justify;">Λόγω της <strong>απουσίας</strong> <strong>επίσημου</strong> <strong>ορισμού</strong> για το τι είναι η <strong>υπέρ</strong>-<strong>τροφή</strong> και δεδομένου ότι η <strong>Ευρωπαϊκή</strong><strong>Ένωση</strong> έχει απαγορεύσει την αναγραφή της λέξης στις <strong>συσκευασίες</strong> των <strong>προϊόντων</strong>, μόνο σε«<em>λεγόμενες</em>» υπέρ-<strong>τροφές μπορούμε</strong> να αναφερθούμε.</p>
<p style="text-align: justify;">Παρά το <strong>γεγονός</strong> ότι δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για τα οφέλη των <strong>υπέρ</strong>-<strong>τροφών</strong> φαίνεται πως έχουν κάνει μια δυναμική είσοδο στην καθημερινότητά μας<strong>και υπόσχονται</strong> <strong>θαυματουργή</strong> δράση στην πρόληψη ασθενειών, ενδυναμώνοντας το <strong>ανοσοποιητικό</strong>σύστημα του οργανισμού μας.</p>
<p style="text-align: justify;">Το αυξημένο ενδιαφέρον για τις <strong>υπέρ</strong>-<strong>τροφές</strong> (όπως τα γκότζι μπέρι, το ιπποφαές, ή κινόα και το κράνμπερι) βρήκε έδαφος στο γεγονός ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής και η <strong>ισορροπημένη</strong> διατροφή μπορούν να μειώσουν τον <strong>κίνδυνο</strong> εμφάνισης <strong>διάφορων</strong> χρόνιων νόσων όπως τα καρδιαγγειακά και ο καρκίνος.</p>
<p style="text-align: justify;">Τελευταία αυτή η τάση <strong>εξαπλώθηκε</strong> και στην κατανάλωση υπέρ-τροφών κατά τη <strong>βρεφική</strong> και <strong>παιδική</strong> <strong>ηλικία</strong>, με συνέπεια πολλοί γονείς είτε να εμπλουτίζουν, είτε ακόμα και να τρέφουν <strong>αποκλειστικά</strong> τα παιδιά τους με τέτοια <strong>τρόφιμα</strong>. Είναι ασφαλής όμως η τόσο μεγάλη χρήση τους?</p>
<p style="text-align: justify;">Όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχουν <strong>αρκετές</strong> μελέτες που να υποστηρίζουν τα οφέλη των υπέρ- τροφών τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Οι τροφές που <strong>χαρακτηρίζονται</strong> ως υπερ-τροφές είναι αυτές που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες Α,C,E , <strong>φλαβονοειδή</strong> και σελήνιο αλλά και <strong>Ω3</strong> <strong>λιπαρά</strong><strong>οξέα</strong>. Το 2011, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέληξε πως δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι η αντιοξειδωτική αυτή δράση που παρατηρήθηκε σε <strong>εργαστηριακές</strong> <strong>μελέτες</strong> μπορεί να έχει όφελος για την ανθρώπινη υγεία.</p>
<p style="text-align: justify;">Ωστόσο σύμφωνα με άλλες μελέτες, η <strong>κατανάλωση</strong> <strong>τέτοιων</strong> <strong>τροφών</strong> σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει ακόμα και <strong>αρνητικές</strong> <strong>συνέπειες</strong> στην υγεία. Είναι λοιπόν ακόμα αμφίβολο για το αν πρέπει να καταναλώνουμε τέτοιου <strong>είδους</strong> <strong>τροφές</strong> με σκοπό την επίλυση ή την πρόληψη διαφόρων <strong>προβλημάτων</strong> <strong>υγείας</strong> και, κατά συνέπεια, για το αν πρέπει να προσφέρουμε στα βρέφη (που έχουν ξεκινήσει τις στερεές τροφές) και τα παιδιά τέτοια <strong>τρόφιμα</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;">Για αυτό όσοι επιλέγουν την <strong>κατανάλωση</strong> υπερ-τροφών θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να <strong>διατηρούν</strong> το μέτρο και ύστερα καλό είναι να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στις <strong>ετικέτες</strong> των προϊόντων αυτών, όπου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα <strong>προέλευσης</strong>, η ημερομηνία λήξης, τυχόν <strong>πρόσθετα</strong> <strong>συστατικά</strong>, ο εισαγωγέας και ο<strong>αριθμός</strong> <strong>παρτίδας</strong> του προϊόντος!</p>
<p style="text-align: justify;">Αυτό που είναι <strong>βέβαιο</strong>, είναι ότι μια ισορροπημένη <strong>διατροφή</strong> που ακολουθεί τις αρχές της <strong>Μεσογειακής</strong><strong>Διατροφής</strong>, η οποία χαρακτηρίζεται από άφθονη <strong>κατανάλωση</strong> <strong>φρούτων</strong>, λαχανικών και φυτικών ινών (και η οποία έχει μελετηθεί εκτενέστερα) μπορεί να συμβάλει στην καλή άμυνα του οργανισμού και να μειώσει τον<strong>κίνδυνο</strong> <strong>εμφάνισης</strong> <strong>διάφορων</strong> <strong>παθήσεων</strong>.</p>
<p style="text-align: justify;">Συνεπώς πρέπει πρωτίστως να δίνουμε σημασία στο σύνολο των διατροφικών επιλογών τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, ώστε να διασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των <strong>θρεπτικών</strong> <strong>συστατικών</strong> που είναι<strong>απαραίτητα</strong> για τον <strong>οργανισμό</strong>. <strong>Δυστυχώς </strong>ή ευτυχώς, δεν υπάρχουν μεμονωμένα καλά και κακά τρόφιμα και όπως εξηγεί και η επίσημη αντιπρόσωπος του Βρετανικού Συλλόγου Διαιτολόγων «<em>δεν υπάρχει καμία τροφή που να μπορεί να αντισταθμίσει τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής</em>»!</p>
<p style="text-align: justify;"> Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Αναστάσιου Παπαλαζάρου "Η διατροφή του Παιδιού"<br />' </p>
</div>
<div class="social"> </div>

Σχετικά άρθρα